Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, babasının da Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olduğunu hatırlatarak, asker ocağının ülke insanı üzerindeki duygusallığına dikkat çekti. Bakan, “ Anadolu türküleri yakmışız şehitlerimizin arkasından, askerimizin arkasından. Bir Erzurum türküsü var, hepiniz bilirsiniz, diyor ki:

"Eledim eledim höllük eledim,

Aynalı beşikte canan bebek beledim,

Büyüttüm, besledim, asker eyledim,

Gitti de gelmedi canan, buna ne çare?

Biz askerimizin, evladımızın arkasından ağlarız. Çanakkale Harbi'ne giden onbeşliler, 15 yaşındaki evlatlarımızın arkasından "Hey onbeşli onbeşli/ Tokat yolları taşlı/ Onbeşliler gidiyor/ Kızların gözü yaşlı" demişiz, Yemen türküsünü söylemişiz. Dolayısıyla onlar şehit olduklarında arkasından gözyaşı döktüğümüz askerimiz, astsubayımız, uzman jandarmamız, uzman çavuşumuz, sözleşmeli erimiz hayattalarken kıymetini bilmiyoruz, hayattalarken özlük haklarıyla ilgili hiçbir şey yapmıyoruz” dedi.

Askerlerin sorunlarını defalarca dile getirdiğini belirten Bakan, bu konuda hiçbir şeyin yapılmayışını eleştirerek, “Bir astsubay emekli olduğunda maaşının yarısını alamıyor ama bir subay emekli olduğunda yüzde 70'ini, yüzde 80'ini alıyor. Komutanlık tazminatlarından dolayı 7 ayrı konuda tazminatları var. Bunlar astsubaylara da verilsin diyoruz” diye konuştu.

SORUNLARINI BİRLİKTE ÇÖZELİM

Astsubayların göreve başlangıç derecesinin ofis memurları gibi 9/2 ile başlamasını isteyen Bakan, dünyanın en zor mesleğinin askerlik olduğunun altını çizdi. Bir askerin en basit sosyal olanaklardan mahrum yerlerde 4-5 tayin görerek çalıştığını belirten CHP’li Bakan milletvekillerine, “Askerler hiçbir yere kök salmadan, çocuğunun bazen doğumunu göremeden, çocuğunun mezuniyetini göremeden görev yapıyor. Bir göreve gittiğinde, nöbete gittiğinde, operasyona gittiğinde geriye dönüp dönmeyeceğini bilmiyor, o hâletiruhiye içinde görev yapıyor. Burada bütün gruplar el birliğiyle çözelim astsubayın sorununu” çağrısında bulundu.

ÇOK SÖZ VERİLDİ

Askerlerin özlük hakları ile ilgili Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Bakanların söz verdiklerini hatırlatan Bakan, kendisinin de Jandarma Genel Komutanıyla konuştuğunu ancak emekli olup gittiği için sorunun çözülemediğini hatırlattı. Uzman jandarmaların astsubay yapılmak için alındığını belirten Murat Bakan, 21 bin uzman jandarmanın çoğunun lisans ve yüksek lisans mezunu olduğunu, ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “ Bir seferliğine astsubayı, çavuş yapacağız, ne oradaki hiyerarşi bozulacak ne bir şey, onların problemlerini çözmüş olacağız. Uzman çavuş… Hasta olamaz uzman çavuş, şehit olabilir ama. Niye şehit olabilir de hasta olamaz? Çünkü hasta olursa sözleşmesi feshedilir. Bunların problemini çözmek zorundayız arkadaşlar, bu ortak sorunumuz. Sürem bitti ama askerin, subayın, astsubayın adalet mücadelesine kulaklarınızı tıkamayın.”

Editör: Haber Merkezi