Cengiz Aldemir/ANKARA - Yenilenebilir enerji kurulu gücü 2023 hedefleri hakkında Meclis Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olmadığı, bununla ilgili Enerji Bakanlığının doğru adımlar atmadığı takdirde, yapılacak bütün yatırımlar için finansal kaynaklara ulaşmasının zor olacağını söyledi.

KÖMÜRE DAYALI ENERJİ POLİTİKASI İZLENİYOR

İktidarın kömüre dayalı bir enerji politikası izlediğini belirten CHP’li Bakan, kömürün hava ve insan sağlığına verdiği zararların yanı sıra ekonomik bir seçenek olmadığını ortaya koyan bilimsel raporları anımsattı. Küresel İklim Değişikliğinin sadece enerji meselesi olmadığını, aynı zamanda temiz hava, toprağa, gıdaya erişim, çiftçi, su hakkı ve iklim adaleti meselesi olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Bakan, Enerji, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlıklarının, diğer bakanlıklarla konunun bu yönüyle ilgili görüşmeler yapması gerektiğini söyledi.

YATIRIMLARDA ÇELİŞKİ YAŞIYORSUNUZ

Türkiye su sıkıntısı çeken bir ülke olduğunu, HES ve JES’lerin temiz ve yenilenebilir olmadığını tarıma ve insan sağlığına verdiği zararları örneklerle ortaya koyan Bakan, bu konuda gerekli düzenlemelerin acilen yapılmasını istedi. Türkiye için hazırlanmış olan nehir, havza yönetim planlarının, kuraklık ve iklime ilişkin planlarla kentsel ve bölgesel ölçekte yapılan yatırımların birbiriyle çeliştiğine dikkat çeken Bakan, “Türkiye’nin mevcut politikalarında enerji her şeyin üzerinde tutulduğu için bu faaliyetler kapsamında alınan ÇED raporlarında ve diğer hür türlü izinde kamunun kendi yaptığı öneriler, alınması gerektiği ifade edilen önlemler ve tüm planlamalar göz ardı ediliyor” eleştirisinde bulundu.

GELECEKTE ENERJİ DEĞİL SU SAVAŞLARI OLACAK

Gelecek savaşlarının enerjiden değil su üzerinden çıkacağını, tatlı su kaynaklarının giderek azalmasına rağmen kömür madenciliği, ağır metaller ve kimyasal kirlilik yaşandığını söyledi. Termik santrallerle ilgili eleştirilerini de sıralayan Bakan, Türkiye’nin yüzde 100 yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini önceliklendiren bir patikayı takip ettiği takdirde fosil yakıtlara bağlı enerji ithalatından 23 milyar dolar tasarruf edebileceğini, 2030 yılına kadar hava kirliliğine bağlı toplam 35 bin ölümü engelleyebileceğini ve enerji sektöründe 64 bin yeni iş imkânı yaratabileceğini gösteren Avrupa iklim raporlarına dikkat çekti.

2030’A YÖNELİK VİZYONUNUZ YOK

Dünya genelinde fosil yakıttan enerji üretiminden vazgeçildiğini ve büyük fon kuruluşlarının kömürden desteğini çektiğini belirten Bakan, Avrupa genelinde kömürlü termik santraller plan dâhilinde kapatıldığına vurgu yaptı. Kömür konusunda AKP iktidarının kömürden yana olan tutumunu değiştirmeyeceğinin görüldüğünü söyleyen CHP’li Bakan, “Sizin de 2030’a yönelik böyle bir vizyonunuz, bakışınız yok, yani öyle gözüküyor; “Vazgeçmeyeceğiz kömürden.” diyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

NÜKLEER YATIRIMA İHTİYAÇ YOK

Türkiye'deki nükleer enerji üretiminin enerji arz fazlası problemini tırmandıracağını, enerji üretimi açısından ihtiyaç olmayan bir yatırım olduğunu belirten Bakan, Etkileri hâlâ devam eden Fukuşima ve Çernobil örneğini vererek, sağlık ve çevre etkileri açısından ölümcül risklerinin olduğunu anımsattı.

Dünyanın karbonsuz bir ekonomik düzene gittiğini, bu düzenin dışında kalan ülkelerin yeni ekonomik sistemin dışında kalacağını söyleyen Bakan, Komisyona bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar’a, “Enerji politikalarının ülkenin iklim krizine etkisine ilişkin yaptığınız bir çalışma var mı? Yani enerji politikalarıyla ilgili termik santraller ve nükleer santrallere ek tutumunuzu gözden geçirecek misiniz? Türkiye’de Hibrit otomobillerle, elektrikli otomobillerle ilgili yeni ÖTV geldi. Dolayısıyla bunu da teşvik etmiyorsunuz, yeni şarj istasyonları kurmuyorsunuz, ona ilişkin de bir adım atmıyorsunuz” diye seslendi.

Editör: Haber Merkezi