İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, hayatını kaybeden eski bakan Işılay Saygın hakkında yazdı. Sertel'in yazısının tamamı şu şekilde:

1991 yılı...
SHP’den milletvekili adayıyım.
Henüz 34 yaşımı bitirmiş, ince, uzun bir genç adam. Erdal İnönü genel başkanımız, önseçim yapmış, adayları belirlemişti.
Necati Yıldız’ın ardından ikinci sırada yerimi almıştım, üçüncü sırada Ali Rıza Kaya seçilmişti. Daha sonra Toplu Konut İdaresi’nin başına geçecek olan Yiğit Gülöksüz’de kontenjan adayı olarak atandı.
Bu seçimler Türkiye’de yaşanan en antidemokratik ve en engelli bir garip seçim olarak tarihe geçti.
Ülke barajı yüzde 10, bölge barajı da yüzde 25’ti. Adayları hem karşı partilerle yarıştırıyor hem de kendi içinde tercih denilen bir parçalama içine sokuyordu.
Aday olarak o seçimlerde koşuştururken tam 16 kilo vermiştim. Bornova, Buca, Torbalı ilçelerinin oluşturduğu 3. Bölgede çok az bir oy farkı İle sabah saat 5.30’da seçimi kaybetmiştik.
ANAP kazanmıştı.
ANAP’ın liste başında Işılay Saygın vardı. Eski Buca Belediye Başkanı, 5 dönem milletvekili, bakanlık yapmış bir hanımefendi. ANAP’tan Işılay Saygın, Cengiz Bulut, İlhan Kaya ve rahmetli Timur Demir Ankara’nın yolunu tutmuştu. 19. Dönem milletvekili olarak görev yaptılar.
Aradan 4-5 yıl geçmişti.
Alsancak’taki iş yerimden çıkmış, köşede konuşlanan Bornova dolmuşlarına doğru yürüyordum. Gar’ın önündeydim.
Siyah bir makam arabası yanımda durdu, sağ arka cam açıldı. Işılay Saygın gülümseyerek seslendi, “Gel Atila kardeşim gideceğin yere götüreyim” dedi.
Teşekkür ettim, dolmuşları gösterdim. 
- Karşıda ki dolmuşlara yürüyorum.
Israrcıydı.
- O dolmuşlar nereye gidiyor?
- Bornova’ya...
- Ben de Bornova’ya gidiyorum, gel kardeşim.
Turizm Bakanı’nın makam arabası İle evin önüne kadar gittik. Komşuların şaşkın bakışları arasında Kırmızı plakalı arabadan indim, eve doğru yöneldim.
Siyasi kibarlığı öndeydi. Herkese önem veren ve halkla iç içe siyaset yapan seçilmişlerin örneğiydi. Hangi partiden olursanız, olun ondan yardım isteyebilirdiniz. Özellikle sağlık konusunda bir sağlık bakanı gibi çalışırdı, okul kayıtlarında Milli Eğitim Bakanı. Yüzlerce İzmirli’nin tayininde torpil olmuştu.
Bu satırları İstanbul’dan yazıyorum.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın nikahında olacağım. Sonra Silivri Cezaevinde kardeşim Eren Erdem’i, Osman Kavala’yı ziyaret edeceğim.
Hayat devam ediyor.
Geçtiğimiz gün Bornova Danışma Kurulu’nda söylemiştim.
“Bütün makamlar gelip geçiyor, önemli olan insan kalbinde makam kazanmaktır.”
Işılay Saygın, yerel ve genelde çok önemli makamlarda bulundu. İlk kadın turizm bakanı oldu, çevre bakanı, devlet bakanı oldu. Beş dönem milletvekilliğinin ardından ömrünün sonuna kadar kadın hareketlerine, STK’lara hizmet etti. Yaşarken adına caddeler, bulvarlar, parklar yapıldı.
Bütün makamlar geçti.
Işılay hanım İzmirliler’in kalp makamında sonsuza dek yerini aldı.
Rahat uyu Işılay abla.
İyi anılacaksın.

Editör: Haber Merkezi