İZ GAZETE - Bu haftasonu yapılacak olan il kongresini ve kongre sürecini değerlendiren Güven, "Bizim il kongrelerinde seçimler genelde çarşaf listesiyle olur. Bundan sonra da böyle yapılmasında büyük yarar var. İnsanlar kırılmaz, küsmez. Sonuçlara saygı gösterir. Bu çarşaf liste olayı, parti içi barışı sağlayan cazip bir yöntem. Bu yüzden de bundan kaçınmamamız gerektiğini düşünüyorum. CHP'de 600 delege ve 55 doğal delege yol arkadaşıdır, bu arkadaşlarımız aynı partinin neferidir. Hiçbirinin çok büyük üstünlüğü yoktur. O yüzden uzlaşı adayı aramak parti içinde çok uygun değildir. Parti içinde demokrasi yarışlarının olması partiye bir heyecan katar. İzmir'de kongrenin özgür iradeyle toplanması her zaman yararlı olmuștur. O yüzden ben isterdim ki yukarıdan çok fazla müdahale olmasın, buna gerek yoktu " dedi.

'YEREL SEÇİMLERDE BAŞARILI DEĞİLDİK'

Güven, geçtiğimiz yerel seçimlerde CHP'nin yeterince başarılı bir süreç geçirmediğini ifade ederek, "Referandumda İzmir'in 30 ilçenin 30'unda hayır almıştık. Yerel seçimlerde başarılı değildik. Bir önceki yerel seçimde aldığımız oyla şu anki durumumuz endeksli olmamalı çünkü şimdi 2 parti, yani HDP ve İYİ Parti'nin desteği vardı. 30 ilçenin 30'unu da almalıydık. Oysaki 24+1 oldu. Burada 5 tane ilçe kaybedilmemeliydi. Bu iki partinin desteği olmasa birçok ilçe kaybedebilirdik. İzmir, çok zor bir kenttir. Çantada keklik gibi düşünmeyeceksiniz. Şu an bizim partimize oy verebilirler ama bu ilelebet sürecek değil, bakın yeni partiler kuruluyor. Bizim parti olarak kendimize çeki düzen vermeliyiz. Partimizin oyu düştüyse neden düştü diye araștırmalıyız. Bir başka konu, büyükșehir belediye başkanımız Tunç Soyer daha aday adayıyken bile yıpratılmaya başladı. Parti olarak hep birlikte Tunç Soyer'in arkasını geçip onu yeterince savunamadık. O kendini savundu ama bizim sonuna kadar onu savunmamız, arkasında durmamız gerekirdi" diye konuştu. 

'TUNÇ SOYER'İ BAŞARILI BULUYORUM'

Belediye başkanlarının 10 ayına yönelik konuşan Asuman Ali Güven, "Daha erken ama bir gayret var, buna seviniyorum. Buyuksehir belediye başkanı daha yaygın bir hizmet yaratmaya çalışıyor. Yeni bir vziyonla ek ilave alanlar yaratmaya uğraşıyor. Bu konuda başarılı olduğunu düşünüyorum. Yeni bir bakış açısı var, bu çok güzel, doğru bir anlayış. Tunç başkanı çalışma olarak başarılı buluyorum" dedi. 

'PARTİNİN OY KAYBETMEYE TAHAMMÜLÜ YOK' 

Geçtiğimiz yıllarda Asuman Ali Güven ve Deniz Yücel, CHP kurultay delegelerinin olağanüstü kurultay talebiyle başlattıkları imza sürecinde karşı karşıya gelmişlerdi. Güven, 
"İmza olayı o günün koşullarının olayıdır. Şimdi ise yeni bir sayfa açıldı ve biz de o sayfada yerimizi alıyoruz. Geçmişe dönüp ayrıștırmaları değerlendirmemek lazım, geçmişe dönersek çok farklı olaylar da var. Olaylara objektif bakabilen bir insanım, duygusal yaklaşmam. Her şeyi CHP'nin faydasına, çıkarına göre değerlendiririm. Partinin oy kaybetmesine tahammülü yok ve ben de partimizin gücünün artmasını, bu ülkeyi yönetmesini istiyorum" diye konuştu. 

'KURULTAYDA BAŞKA ADAY ÇIKMAMASI GEREKİR' 

Asuman Ali Güven, yaklaşan kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına aday çıkmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu dönemde kurultayda başka aday çıkması doğru ve gerçekçi olmaz, çıkmaması lazım. Şu anki genel başkanlık makamı ise demokratik bir kurultayla kadroyu yenilemeli ve  zenginleştirmeli" dedi.

'BÖYLE ŞEY OLMAZ' 

Yapılacak genel seçimlerde CHP'nin şansını değerlendiren Güven, "Esas konumuz İzmir. Seçimler inşallah hayrımıza olur ama bize düşen görev İzmir'de parti oy oranımızı ve milletvekili sayımızı arttırmak. Bir önceki oylarımızı yetersiz kaldığını ve milletvekili sayımızın düşük olduğunu düşünüyorum. Birinci bölgede kadın adayımız yoktu mesela. Böyle şey olmaz, bu bir paradoks. Tüzüğe yazmakla olmaz, uygulamak gerekir" dedi. 

'OYUMU CÜNEYT OĞUZ'A VERECEĞİM' 

İl kongresinde oyunu Deniz Yücel'e değil de Cüneyt Oğuz'a vereceğini ifade eden Oğuz," İki adaylı bir yarışta oyumu Cüneyt Oğuz'a vereceğim. Denizle bir sorunumuz yok, kendisi bizim arkadaşımız. Ama Cüneyt Oğuz yeni bir hareket, yeni bir heyecan oluşturan bir arkadaşımız. Kendisini de tanıyorum, birikimli biri. Değişimden yanayız. O yüzden oyumu Oğuz'a verirdim" ifadelerini kullandı. İzmir kongresinde blok listeye karşı olduğunu belirten Güven, "Blok liste yaparlarsa büyük hata yaparlar. Büyük ihtimalle çarşaf liste olacak. Delegasyondan blok listeyi geçirmek ise kolay değil, red bile alabilirler. Belediye başkanlarımız dan da kurultay delegesi olmalı" dedi.

Editör: Haber Merkezi