Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, “Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları” olarak bilinen Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi hazırlayan Kadıgil, “ASM’lerde taşeron sistemine son verilmesi ve bu şekilde çalışan sağlık emekçilerinin kadroya alınması amacıyla ilgili bakanlıkların yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır?” diye sordu.

‘ASM ÇALIŞANLARI BİRÇOK HAKTAN MAHRUM BIRAKILIYOR’

Yüzlerce ASM emekçisinin, yıllardır kadro statüsüne kavuşamadığına dikkat çeken TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, “Kamudan geçen meslektaşlarıyla aynı işi yapmalarına ve aynı sorumluluklara sahip olmalarına rağmen kamu dışı aile sağlığı çalışanları daha düşük ücretler almakta ve tazminat, emeklilik, yer değiştirme, izin gibi birçok haktan mahrum bırakılmaktadır” dedi.

‘TAŞERON FİRMANIN SGK’YE OLAN BORCU 20 MİLYON TL’Yİ AŞTI’

ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerinin taşeron sisteminde çalıştırıldığını ve “Galata ASM Eğitim Özel Sağlık Temizlik Danışmanlık” şirketinin SGK’ye olan borcunun 20 milyon TL’yi aştığını belirten Kadıgil, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerinin yaşadığı bir başka sorun ise taşeron sistemidir. Basına yansıyan bilgilere göre, İstanbul’daki bazı ASM’lerin hizmet satın aldığı Galata ASM Eğitim Özel Sağlık Temizlik Danışmanlık İnş. Ltd. Şirketine bağlı çalışan sağlık emekçilerinin SGK primi, işsizlik primi gibi ödemelerinin firma tarafından yapılmadığı ve şirketin SGK’ye olan borcunun 20 milyon TL’yi aştığı ortaya çıkmıştır.”

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’in Bakan Vedat Bilgin’e yönelttiği sorular ise şöyle:

1- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sözleşmeli çalışanların kadroya geçirilmesi yönünde yürütüldüğü söylenen çalışmalara kamu dışı aile sağlığı çalışanları ve hekimler dahil edilecek midir?

2- Kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının bugüne kadar yaşadıkları hak kayıplarının telafisi için ilgili çalışma kapsamında geçmişe dönük ne gibi düzenlemeler yapılacaktır?

3- Yukarıda adı geçen taşeron firmanın yarattığı kamu zararını şirketten tazmin etmek ve hak kaybına uğrayan sağlık emekçilerinin mağduriyetlerini gidermek adına yürütülen süreç hangi aşamadadır?

4- ASM’lerde taşeron sistemine son verilmesi ve bu şekilde çalışan sağlık emekçilerinin kadroya alınması amacıyla ilgili bakanlıkların yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır?

5- Mevcut aile hekimliği sisteminin hem sağlık emekçilerinin çalışma koşulları hem de hizmeti kullanan yurttaşlar açısından birçok soruna neden olduğu ortadayken, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplum yararı gözetilerek yeniden örgütlenmesi konusunda Sağlık Bakanlığı herhangi bir adım atacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi