İZ GAZETE - Sağlık turizmi için İskandinav turistlerin Balçova’da termal otellere eskisi kadar gelmediğini aktaran Aslanoğlu, “Bir şehre turistin gelebilmesi yatak kapasitesine bağlı olan bir durum. Bu nedenle, mevcut otel sayısının artması gerekiyor. Öte yandan bunun da teknoloji ile bir ilişiği var. Dünyanın değişiyor olduğunu artık kabullenmemiz lazım. Bu konuda Balçova’da var olan kapasitelerimizi kullanabiliriz.” dedi.

Aslanoğlu, “Balçova çok küçük kutu gibi bir şehir aslında. Ama burada her şey var. Dağ, orman, deniz… Balçova’nın her şeyi var. Bakıyorsunuz, iki tane üniversitesi var. Ama Balçova bir sanayi kenti değil. Olmaması da iyi bir şey. Ayrıca Balçova bir tarım kenti de değil. Balçova turizm kenti, eğitim kenti olmalı.” diye konuştu.

‘BALÇOVA’DA YAPMAYACAKSAK NEREDE YAPACAĞIZ?’

Aslanoğlu, Balçovalılara tarım ya da sanayi ile ilgili başka bir geçim kaynağı önermenin doğru olmayacağını ancak sağlık turizmi açısından belirli geçim kaynaklarını öğretmenin doğru olabileceğini söyledi.

Balçova’da uygulamak istediği ‘Akıllı Şehirler Projesi’ni anlatan Aslanoğlu, “Balçova’nın nüfusu 78 bin. Bu rakamın yaklaşık 50 binini de genç nüfus oluşturuyor. Balçova da kutu gibi olan ve yürüyerek dolaşılabilecek bir saha. Balçova’da eğitimli bir nüfusumuz ve inanılmaz bir entelektüel bir birikim var. Tüm bu kaynaklar varken, bu projeyi burada yapamayacaksak nerede yapacağız?” şeklinde konuştu.

İzmir’in dışarıdan insan alabilen bir şehir olduğunu ve bunun inovasyon anlamında önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Aslanoğlu, “İzmir bu proje için iklimi çok uygun. Dolayısıyla İzmir, başka bir şeyi yakalayabilir.” dedi.

Akıllı Şehir Projesini anlatan Aslanoğlu belediyecilik örneği olarak Terzi Fikri örneği verildiğini söyledi. Aslanoğlu, “Hantal bir devlet bile, e-devlet yoluyla dijitalleşti, bunu pekala dinamik bir belediye de gerçekleştirebilir. Bu sayede iletişim inanılmaz artar.” ifadelerini kullandı.

‘BİR ŞEHİR PLANLAYACAKSAK 2050’YE GÖRE PLANLAYALIM’

Üniversite-Sanayi işbirliğini arttıracaklarını aktaran ve öğrencilerin geliştirdiği projelere önem vereceklerini aktaran Aslanoğlu, “Hem Balçova’nın hem de İzmir’in ‘Akıllı Şehir’ için iklimi gayet müsait. Yarışın henüz yeni başladığını düşünecek olursak, henüz geç kalmış sayılmayız. Dünyanın en iyi şehirlerinde de en fazla 10 yıllık bir geçmişi söz konusu. Ama artık bunların hepsi mümkün.

Kentin sorunları hakkında da konuşan Aslanoğlu, Balçova Ata Caddesi projesinin iyi bir niyetle yapılmış ancak başarısız olmuş bir proje olduğunu belirtti. Aslanoğlu, “Balçova İnciraltı’nı çıkarırsanız çok küçük bir alan ve bu alana 78 bin kişiyi sığdırmanız gerekiyor. Dolayısıyla bizim iki tane yol önerimiz var.” ifadelerini kullandı.

Üniversite’de okuyan çocukların yurt sorunu olduğunu söyleyen Aslanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı;

“Bu projeyi çözmek için illa yeni yerler yapılmasına gerek yok. Bir şehri planlayacaksak neden 1970’lere göre planlıyoruz? 2050’ye göre planlayalım.