CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu’nda, Türkiye'de çalışma hayatına dair yaşanan sorunlarla ilgili gündem dışı söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye'nin her yerinde onlarca direnişin örgütlendiğini ve bu bir tesadüf olmadığını söyledi.

ASGARİ ÜCRETE EK ZAM ZORUNLU HALE GELDİ

Türkiye, siyasal tarihinin savaş dönemleri dışında ekonomik olarak en kötü dönemlerinden birini yaşadığını belirten CHP'li Beko, asgarî ücrete ara zam yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Beko, iktidar sıralarına dönerek, "İşçinin, emekçinin hakkının bu kadar sömürüldüğü başka bir dönem maalesef yaşanmamıştır. Asgari ücret açlık sınırı altında kalmış durumdadır, asgari ücrete mutlaka ara zam yapılmalı, en az 6.000 TL olmalıdır; aksi hâlde işçiler aç kalmaya maalesef devam edecektir. İşçilerden milyarlarca lira vergi alıyorsunuz pırlanta, kürk ve yatlardan vergi almıyorsunuz. 5'li çetenin vergilerini her yıl erteliyorsunuz" diye seslendi.

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YOK

İktidarın, İşçi sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerini almadığı için her yıl 2.000'e yakın işçinin hayatını kaybettiğini ve kaybetmeye devam ettiğini ifade eden Beko, çocuk işçi cinayetlerine dikkat çekerek, "4857 sayılı Yasa'ya göre 18 yaşın altındaki çocukların tehlikeli ve riskli iş yerlerinde çalıştırılması yasaktır ancak 3 milyona yakın çocuğumuz tehlikeli ve riskli iş yerlerinde çalışmaya devam ederken her yıl 100'e yakın çocuğumuz maalesef iş cinayetlerinde ölüyorlar. Çocuklarımızın ölümüne neden olanların kalbi kurusun" diyerek tepki gösterdi.

EMEK KESİMİNİN HAKLARI GASP EDİLİYOR

TÜİK'e baskı yaparak, enflasyonu düşük göstererek temmuz ayında milyonlarca emekli, işçi, kamu çalışanı, dul ve yetimlerin haklarını gasp eden iktidarın ILO kararlarına da uymadığı eleştirisinde bulunan Beko, "Emeklilikte yaşa takılanların hak ettikleri, yılda toplam 10 milyar lirayı vermiyorsunuz; Suriyeli misafirlere 100 milyar lira harcadığınızı kürsülerden öve öve anlatıyorsunuz, sizin adaletiniz bu mu? Uluslararası anlaşmalarda Anayasa'nın 90'ıncı maddesine göre "Emekliler sendika kurabilir." denilmesine rağmen kurulan emekli sendikalarının kapanması için dava açıyorsunuz. Anayasa'nın 51'inci maddesi diyor ki: İşçiler, kendi özgür iradesiyle istedikleri sendikaya üye olabilirler. Sendika üyesi oldukları için işten atılan işçi kardeşlerimize maalesef, sahip çıkmıyorsunuz, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun kararlarını da uygulamıyorsunuz" dedi.

SENDİKAL BARAJ KALDIRILSIN

157 sendikanın, siyasi partilerde olduğu gibi, sendikal barajlardan dolayı toplu iş sözleşmesi yapamadığını anımsatan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "2022 Ocak istatistiklerine bakıldığında, 215 işçi sendikasının sadece 58'i yüzde 1 barajını aşarken maalesef, 157 sendika barajı aşamamıştır. Bu yüzden dolayı, yüzde 70'i baraj altında kalmıştır. 12 Eylül 1980 faşist darbe yasaları maalesef, bugün, hâlâ devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM ÇALIŞMASI YAPILMIYOR

Türkiye'de 95 ülkenin nüfusundan fazla 10 milyonu aşkın işsizin olduğunu ve yeterli istihdam çalışmaları yapılmadığını vurgulayan Beko, "İşsizlik Fonu'nda 150 milyar TL olması gerekmektedir, işsiz kalan işçilere İşsizlik Fonu'nun yüzde 10'nunu verdiniz, yüzde 90'nını amacı dışında kullandınız ve geri kalanını Varlık Fonu'na aktararak devlet eliyle tam bir soygun yaptınız.

Ülkemizde 10 milyonu aşkın engelli vatandaşımız var. Başta istihdam olmak üzere; eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yaşam hayatın her alanında engellilerin sorunları var. Kamuda 60 bin engelli istihdam açığı var ancak 657 sayılı Kanun'a göre "Kurum ve kuruluşlar kamuda yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır." İş Kanun'a göre ise "Özel sektör iş yerleri yüzde 3, kamu iş yerlerinde ise yüzde 4 engelli çalıştırılır." demesine rağmen 2021 yılında bir engelli arkadaşımıza istihdam açmadınız" diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLSİN

Toplum yararına projeler kapsamında en fazla dokuz ay çalıştırılan ve sonra iş akitleri feshedilen 2,5 milyona yakın işçinin İşsizlik Fonu'ndan maaş ve kıdem tazminatı alamadığını belirten Beko, verdikleri kadro sözünü anımsatarak şöyle konuştu:

 "İŞKUR'un bu proje içerisinde 2,5 milyona yakın çalıştırmış olduğu bu işçi kardeşlerimizin artık çığlıklarını duyun ve bu arkadaşlarımıza kadrolarını verin. Kamuda, belediyede, özel idarede çalışan taşeron işçilerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadro sözü vermişti. Bu işçilerin kadrosunu neden vermiyorsunuz? Unutulmasın ki hakkaniyetli bir ücret, yasalara uygun bir çalışma düzeni, sendika hakkı ve insanca bir yaşam tüm emekçilerin hakkıdır diyorum."

Editör: Haber Merkezi