Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye'nin her yerinde onlarca direnişin örgütlendiğini ve bunun bir tesadüf olmadığına dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRET EN AZ 6 BİN TL OLMALI

Türkiye siyasal tarihinin, savaş dönemleri dışında, ekonomik olarak en kötü dönemlerinden birinin yaşandığını belirten eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "İşçinin, emekçinin hakkının bu kadar sömürüldüğü başka bir dönem, maalesef, yaşanmamıştır. Açlık sınırı altında kalan asgari ücrete mutlaka ara zam yapılmalı, en az 6 bin TL olmalıdır; aksi hâlde, işçiler aç kalmaya devam edecektir. İşçilerden milyarlarca lira vergi alıyorsunuz; pırlanta, kürk ve yatlardan vergi almıyorsunuz, 5’li çetenin vergilerini her yıl erteliyorsunuz. İşçi sağlığı ve iş güvenl iği tedbirlerini alamadığınız için iktidarınız boyunca her yıl 2 bine yakın işçi arkadaşımız hayatını kaybetti, kaybetmeye devam ediyor" sözleriyle tepki gösterdi.

ÇOCUK İŞÇİ SORUNLARI ÇÖZÜLEMEDİ 

4857 sayılı yasanın çocuk işçiliğini yasaklamasına rağmen okulda olması gereken 3 milyon çocuğun tehlikeli ve riskli işlerde çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Beko, "Her yıl 100’e yakın çocuk iş cinayetlerinde ölüyor. Buna neden olanların kalbi kurusun diyorum. TÜİK’e baskı yaparak enflasyonu düşük göstererek temmuz ayında milyonlarca emeklinin, işçinin, kamu çalışanının, dulların ve yetimlerin haklarını neden gasbediyorsunuz? Emeklilikte yaşa takılanların hak ettikleri yılda toplam 10 milyar lirayı vermiyorsunuz, Suriyeli misafirlere 100 milyar lira harcadığınızı kürsülerden övüne övüne anlatıyorsunuz; sizin adaletiniz bu mu?" sözleriyle iktidarı eleştirdi.

SENDİKALARIN BARAJ SORUNUNU ÇÖZÜN 

İktidarı, Anayasa’nın 90’ıncı maddesine göre sendika kuran emeklilerin kurulmuş sendikalarını kapatmaya çalışmakla eleştiren Beko, sendikalarda baraj sisteminin kaldırılmamasına da tepki gösterdi. Beko, "Anayasa’nın 51’inci maddesi, işçiler kendi özgür iradesiyle istedikleri sendikaya üye olabileceklerini derken sendika üyesi oldukları için işten atılan işçilere neden sahip çıkmıyorsunuz. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kararlarını neden uygulamıyorsunuz? Siyasi partilerde olduğu gibi sendikalar barajlardan dolayı toplu iş sözleşmesi yapamamaktadır. 2022 Ocak istatistiklerine bakıldığında, 215 işçi sendikasının sadece 58’i yüzde 1 barajını aşarken 157 sendika barajı aşamamıştır. Sendikaların yüzde 73’ü baraj altındadır. 12 Eylül 1980 faşist darbe yasaları bugün de maalesef devam etmektedir" diye konuştu.

DEVLET ELİYLE SOYGUN

Türkiye'de, 95 ülke nufusundan fazla 10 milyonu aşkın işsizin olduğunu kaydeden Beko,  kadın ve genç işsizliğinin ülke tarihinin en yüksek seviyelerinde olduğunu ve sorumlusunun iktidar politikaları olduğunu söyledi. 150 milyar lira olması gereken İşsizlik Fonu’ndan işsiz kalan işçilere sadece yüzde 10’unun verildiğini, yüzde 90’ının amaç dışı kullanıldığını belirten Beko, "Yetmedi Varlık Fonuna aktardınız.Sizin bu yaptığınız, devlet eliyle tam bir soygundur" diyerek tepki gösterdi.

ENGELLİ VATANDAŞLARIN İSTİHDAM SORUNU VAR

10 milyona yakın engelli vatandaşın başta istihdam olmak üzere eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, sosyal yaşamda, hayatın her alanında sorunlar yaşadığını aktaran Beko,  "Kamuda 60 engelli istihdam açığı var, Anayasa’nın 61’inci maddesi kamuda yüzde 4 oranında engelli çalıştırmanın zorunlu olduğunu söyler ancak 2021 yılında engelli ataması, maalesef, yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.

TYP'Lİ ÇALIŞANLAR MAĞDUR EDİLİYOR 

Toplum yararın proje kapsamında çalışan 2,5 milyona yakın işçinin en fazla dokuz ay çalıştırılıp iş akitlerinin feshedildiğini belirten Beko, işçilerin sendikal haklardan yararlanamadığını, kıdem tazminatı, İşsizlik  Fonu’ndan maaş  alamadıklarını söyledi.  TYP’li çalışanlara kadro verilmeme nedenlerini de sorgulayan Beko, Erdoğan'ın taşerona kadro sözlerini anımsatarak şöyle konuştu:

"Kamuda, belediyede, özel idarelerde çalışan taşeron işçilerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadro sözü vermişti, taşeron işçilerin kadrosunu neden vermiyorsunuz?  Unutulmasın ki hakkaniyetli bir ücret, yasalara uygun bir çalışma düzeni, sendika hakkı ve insanca bir yaşam tüm emekçilerin de hakkıdır."  

Editör: Haber Merkezi