İZ GAZETE- İzmir Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesislerine, asbestli olduğu bilinen Nae Sao Paulo gemisi geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıktı. Şirket tarafından 12 Mart 2021 tarihinde satın alınan gemi için o dönemde birçok eylem yapılmıştı. Fakat geminin bünyesinde 600 tondan fazla asbest olduğu iddia edilmesine rağmen bakanlık söküm için izin verdi.

BİR TEPKİ DE YÜCEL'DEN

Bakanlığın izni başta çevreciler olmak üzere toplumda tepki yarattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada kararın iptal edilmesi için hukuki mücadeleyi vereceklerini ifade ederken, bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'den geldi.

Aynı zamanda bir avukat olan CHP'li Yücel, geminin Aliağa'da sökülmesinin Türkiye'nin taraf olduğu birçok uluslararası çevre sözleşmesine aykırı olduğunu belirtti.

'İZMİR'E ASBEST BOMBASI'

Yücel'in paylaşımı şu şekilde:

Brezilya donanmasına ait, Nae Sao Paulo isimli Fransa yapımı savaş gemisinin sökümü için izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aliağa’ya ve İzmir’e asbest bombası göndermiştir. Geminin İzmir-Aliağa’da söküme alınması Türkiye’nin taraf olduğu birçok uluslararası çevre sözleşmesine aykırıdır.

Brezilya donanmasına satılmadan önce, Fransa’nın nükleer denemelerde kullandığı iddia edilen Nae Sao Paulo gemisi 2017 yılında Brezilya donanması tarafından devre dışı bırakılmıştı. Vahşi gemi sökümü yapan başta Hindistan’ın ve diğer ülkelerin kabul etmediği, 600 ton asbest içeren bu ölüm gemisinin İzmir’de sökümüne izin vermek; başta Aliağalı ve İzmirli hemşerilerimizin canına kastetmektir.

Türkiye parasını verenin atık deposu değildir. Türkiye’yi Avrupa’nın çöplüğü haline getiren bu zihniyet bunun da hesabını sandıkta verecektir. İnsanlarımızın kanser, doğanın ve diğer canlıların yok olmasının önüne geçmek için; İzmir Büyükşehir Belediyemizle konunun takipçisi olacağımızı, her türlü mücadeleyi vereceğimizi buradan paylaşıyor ve Aliağa Belediyesi’nin de aynı hassasiyetlerle konuya yaklaşacağını umuyorum.

Editör: Haber Merkezi