Cengiz Aldemir/ANKARA - Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi veren CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, teklif ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin, Birlik İdare Heyeti üyelerine ve bu meslek kuruluşuna bağlı Odaların, Oda İdare Heyeti üyelerine görevleri süresince yeşil pasaport verilmesini istedi.

Ülkeler arası seyahat için zorunlu belge olan pasaportun, 1950 yılında yapılan yasal düzenleme ile düzenli hale getirildiğini belirten CHP'li Arslan,  pasaportların ihtiyaç, mesleki durum ve statülere göre sınıflandırıldığını, yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport ile diplomatik pasaportun ise kimler tarafından yararlanacağının yasalarla belirlendiğini kaydetti. 

YEŞİL PASAPORT KULLANANLAR

Yeşil pasaporttan 1-3. derecedeki devlet memurları ile kanunda belirtilen: Vakıf ve  yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyelerine, birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına,

BDDK ve TMSF Kurulu ile vakıf, yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyelerine, Baro levhasına yazılı olan ve en az on beş yıl kıdemi bulunan avukatlara, verildiğini belirten CHP'li Arslan, yeşil pasaport sahibi olan vatandaşlara, ülkeler arası seyahatlerde vize başta olmak üzere kolaylıklar sağlayan resmi bir evrak olduğu bilgisini paylaştı. 2019 yılında turizm, eğitim, sağlık, ticaret, bilim, sanat ve kültür etkinlikleri gibi çok sayıda nedenle 1,5 milyar kişinin seyahat ettiğini kaydeden Arslan,"Özellikle

kamu görevlilerinin, ülkelerine bilim ve teknoloji alanında katkı sağlayan kişilerin seyahatlerinde bazı kolaylıklar sağlanması gerektiği ortadadır. Bu kapsamda son olarak yeşil pasaport kullanma hakkı avukatlara verilmiştir" dedi.

TMMOB YÖNETİMLERİNE GÖREV SÜRESİNCE YEŞİL PASAPORT VERİLSİN

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)nin 1954 yılında yasa ile kurulan ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğunu anımsatan CHP'li Arslan, teklif gerekçesinde şu bilgileri paylaştı: " TMMOB, 2020 yılı sonu itibari ile 24 oda, yaklaşık 600 bin üyesi ile kamu hizmeti vermektedir. 108 farklı mühendislik alanında, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden mezun olan mühendis, mimar ve şehir plancılarını çatısı altında bulundurmaktadır. Mühendisliğin farklı alanları, mimarlık, şehir plancılığı hizmetleri; çevre ve kentleşme politika ve uygulamalarında önemli görevler üstlenirken, bazı hizmetlerin denetiminde de yetki kullanmaktadırlar.

Sayılan meslek gruplarının çağın gereklerine göre kendilerini yenilemeleri, uluslararası panel, konferans ve diğer eğitim faaliyetlerine katılmaları, meslek odalarının diğer ülkelerin benzeri kurumlarıyla her alanda işbirliği yapması ülkenin kalkınmasında ve yeni teknoloji ve uygulamaların edinilmesinde önem taşımaktadır. Bu nedenle TMMOB ve bağlı odaların yönetim kurullarına görev süreleri boyunca yeşil pasaport verilmesi yerinde bir uygulama olacaktır."

Editör: Haber Merkezi