Tarım sektörünün, ekonomik istikrarı, sürdürülebilir kalkınma ve sağlıklı gıdaya erişim için stratejik öneme sahip olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Pandemi sürecinde ülkelerin kendi ihtiyacını karşılayacak gıdayı üretme ve ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK)nun, 83 milyon olan nüfusun 2050 yılında 100 milyona olacağı öngörüsünü paylaşan Arslan, bu nedenden dolayı ülke kaynaklarının verimli kullanılması, gıda ve enerji başta olmak üzere farklı alanlarda kendine yetecek durumda olmasının önemine değinerek, Tarım sektöründe yapısal sorunlarımız artarak devam ediyor. Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurumlarının iklim değişikliğine ilişkin eylem planları hazırlayarak gelecekte neler yapılması gerektiği konusunda bir yol haritası çizmeleri her alanda olduğu gibi tarım sektörü içinde büyük önem arz ediyor" uyarısında bulundu.

AŞIRI VE BİLİNÇSİZ SU KULLANIMI

Tarımdaki sorunların çözülemediğini, tarım yapılan topraklarının hızla yok edildiğini vurgulayan Arslan, tarım arazilerinin küçük ve fazla parsel sayısına sahip olduğunu,  ortalama tarım arazi büyüklüğünün 6 hektar civarında ve çok parçalı olduğunu belirten CHP'li Arslan, Su kaynaklarını etkin kullanılmaması, su kirlilikleri, iklim değişikliği kaynaklı sorunların büyüdüğüne dikkat çekerek, "Kuru tarım ile sulu tarım arasındaki gelir farkı çiftçiyi suyu çok tüketen ürünlere yönlendiriyor. Aşırı ve bilinçsiz su kullanımı obrukların oluşması, can kaybına yol açıyor. 

Sulamada gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yaygın ve dengeli kullanım sağlanmalıdır. Hangi bölgede hangi ürünün yetişeceğinin planlanması yapılmalıdır. Bunları gerçekleştirmediğimiz sürece ekonomimiz üzerinde yükü daha da artacaktır" dedi.

KURAKLIĞI GİDERECEK ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Arslan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "İklim değişikliği ve kuraklığın tarımımızda yaratacağı olumsuzlukları gidermek için yapılan somut çalışmalar nelerdir? Bu çalışalar için 2020 ve 2021 yılında ne kadar kaynak ayrılmış ve nerelerde kullanılmıştır? sorusunu yöneltti. Arslan şu sorularına da yanıt istedi:

Ülkemizde 2002, 2015, 2019, 2020, 2021 yıllarında sulu tarım yapılan toplam tarım alanı büyüklüğü nedir? Toplam tarım alanlarına oranı nedir? Bu oran tarımımızın gelişmesi ve artan talebi karşılanması için yeterli midir?

2002, 2015, 2019, 2020, 2021 yıllarında tarımsal sulama yatırımlarının toplam tarım yatırımları içerisindeki tutarı ve oranı nedir? Bu oranın artırtılması ve daha az su kullanarak daha verimli sulama yapılması için yapılan somut çalışmalar nelerdir?

İzmir'de, 2002, 2015, 2019, 2020, 2021 yıllarında sulu tarım yapılan toplam tarım alanı büyüklüğü nedir? İzmir'in tarım alanlarına oranı nedir?

İzmir'de, 2002, 2015, 2019, 2020, 2021 yıllarında tarımsal sulama yatırımlarının toplam tarım yatırımları içerisindeki tutarı ve oranı nedir?

Editör: Haber Merkezi