Cengiz Aldemir/ANKARA - Ülkemiz ve dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel girdisi olan enerjiye olan ihtiyaç nüfus artışı, teknolojik gelişmeler, yeni ihtiyaçlar nedeniyle sürekli arttığını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan,
enerji kaynaklarının sınırlı olması, artan enerji ihtiyacıyla ülkelerin enerji politikalarını yeniden gözden geçirdiğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelime dikkat çekti.

ENERJİ FİYATLARINDA EN FAZLA ARTIŞ YAPAN ÜLKEYİZ

Konuyu meclis gündemine taşıyan Arslan, Enerjinin toplumsal ve ekonomik gelişmeyi sağlayan, refahı artıran, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen en önemli sektörlerden biri ve ülkelerin en temel stratejik önceliği olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin toplam ithalatının yaklaşık yüzde 20’sini enerjinin oluşturduğunu ve yüzde 69 oranında dışa bağımlı olduğunu anımsatan Arslan, “Cari açık gibi makro ekonomik dengelerin yanında, üretim, uluslararası rekabet edebilirlik ve hane halkı giderlerini de yakından ilgilendirmektedir. Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) elektrik, gaz ve akaryakıt fiyat değişimlerini dikkate alarak hazırladığı tüketici fiyatları bazlı enerji endeksinde Türkiye enerji fiyatlarında en fazla artış yapan ülke konumundadır” bilgisini paylaştı.

OECD ÜLKELİRİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 59, TÜRKİYE’DE 369

Konuyla ilgili Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin yaptığı çalışmaya dikkat çeken Arslan, 2003 yılından 2020 tarihine kadar elektrik, gaz ve yakıt dahil olmak üzere ortalama enerji fiyatlarının 3,5 katı aşan bir
artış gösterdiğini belirtti. Aynı dönemde OECD ortalamasındaki artışın yüzde 59 düzeyinde kaldığını, ABD’de ise enerji fiyatlarının yüzde 44 oranında artış olduğunu anımsatan CHP’li Arslan, Türkiye’de ise zam oranının yüzde 369 olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, “Yüksek enerji maliyeti pek çok sektörde ülkemizin uluslararası rekabetini etkilediği gibi sadece enerji fiyatlarında değil, bütün mal ve hizmetlerin fiyatında da artışa neden olmakta ve insanımızın yaşam kalitesini düşürmektedir” eleştirisinde bulundu.

KONU ARAŞTIRILMALI

Koronavirüs salgınının yaşamı etkilediği 2020 yılının ilk 10 ayındaki yaşanan değişimleri dile getiren Arslan, Ocak ile Ekim 2020 arasında OECD genelinde enerji fiyatlarında ortalama yüzde 7,3 düşüş indirimi yapılmasına karşın, Türkiye’de yüzde 11,5’lik artışı gerçekleştiği ne dikkat çekti. Yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürtebilir ekonomi ve çevre açısından önemine değinen Arslan, “Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması, bütün sektörlerin temel girdisi olan enerji fiyatlarının dünya standartları düzeyine çekilmesi, enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kaynaklar içerisinde payını artıracak önlemlerin belirlenmesi ve buna ilişkin politikaların oluşturulması için konunun araştırılması gerekir” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi