Atık Yönetimi Yönetmeliği'nde yetkilendirilmiş kuruluşların, atıkların toplanması, taşınması, geri kazanımı, dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yükümlülüklerin yerine getirmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamaların karşılanması amacıyla, Bakanlığın koordinasyonunda oluşturulan tüzel kişilik olarak tanımlandığını kaydeden CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sayıştay'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2020 yılı denetim raporuyla ilgili

yapılan incelemede, Bakanlık tarafından söz konusu yetkilendirilmiş kuruluşlara ilişkin etkin bir denetim yapılmadığı ve kontrol sürecinin de işletilmediğinin anlaşıldığı bilgisini paylaştı.

YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞLAR DENETLENMEMİŞ

Bu durumun, yetkilendirilmiş kuruluşların mevzuatta belirtilen hükümlere uygun hareket edip etmediği ve yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği noktasında belirsizlik oluşturduğunu vurgulayan CHP'li Arslan, yapılan incelemede tüm yetkilendirilmiş kuruluşların denetlenmediği, bu kuruluşların bağımsız denetim firmaları tarafından da denetlenmediğinin tespit edildiğini belirterek, "Bakanlık tarafından, atık yönetimi konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara ilişkin mevzuatta yer alan denetimlerin yapılması/yaptırılması, aynı zamanda bu kuruluşlar tarafından yıllık olarak sunulması gereken bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulup sunulmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Belirtilen sebeplerle, idare tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara yönelik denetimlerin mevzuatın öngördüğü şartları sağlayacak şekilde yapılmasının uygun olacağı değerIendirilmektedir, saptamalarına yer verilmektedir" dedi.

YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ SAYISI KAÇ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, "2019, 2020 yılları için ve Ekim 2021 tarihi itibariyle atık Yönetmeliği kapsamında ülkemizde atık ithalatı ile ilgili olarak yetkilendirilmiş kuruluşların sayısı ve bağlı oldukları il müdürlüklerine göre dağılımı nedir?" diye sordu.

HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANDI?

Arslan şu sorularına da yanıt istedi: 

2020 yılında kaç yetkilendirilmiş kuruluş, gerçekleştirilen çalışmaların gelişme raporlarını, bir sonraki yılın planını ve yıllık bütçesini Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa sunmuştur? ilgili belgeleri Bakanlığa sunmayan yetkili kuruluş sayısı nedir? Bunlarla ilgili hangi idari ve cezai işlemler yapılmıştır?

2021 yılında kaç yetkilendirilmiş kuruluş, gerçekleştirilen çalışmaların gelişme raporlarını, bir sonraki yılın planını ve yıllık bütçesini Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa sunmuştur? ilgili belgeleri Bakanlığa sunmayan yetkili kuruluş sayısı nedir? Bunlarla ilgili hangi idari ve cezai işlemler yapılmıştır?

2019, 2020, 2021 yıllarında yetkilendirilmiş kuruluş izni alan tüzel kişilik sayısı nedir? Yetkili Kuruluş izni iptal edilenlere ilişkin sayı nedir? iptal edilme gerekçeleri nedir?

Danıştay incelemesinde; "Yetkilendirilmiş kuruluşların, bağımsız denetim kuruluşları tarafından iki yılda bir denetlenip denetlenmediği hususuna ilişkin bir kontrol sürecinin de işletilmediği anlaşılmıştır.” bulgusuna yer verilmiştir. 2019, 2020 ve 2021 yılları için bağımsız denetim kuruluşları tarafından iki yıllık denetimi yapılmayan yetkilendirilmiş kuruluş sayısı nedir? Bu eksiğin giderilmesi için hangi iş ve işlemler yapılmıştır? Bu denetimin yapılmamasının sakıncaları nelerdir?"

Editör: Haber Merkezi