CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, seçim bölgesi olan İzmir Karabağlar ilçesi Demokrasi Üniversitesi alanıyla ilgili olarak yaşanan süreci paylaştı. Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi'nde yaklaşık 87 hektarlık bir alanın, hazine tarafından TOKİ'ye devredildiğini, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu alana yönelik imar planlarını onayladığını belirten Arslan, yapılan ilk planda yaklaşık 35 hektarlık bir alanı üniversite yerleşkesi, geri kalan alanları ise konut ve diğer kullanım alanları olarak planlanmak istendiğini söyledi.

AKP’Lİ SİYASİLER HARARETLE KONUT YAPILMASINI İSTİYOR

Karabağlar Belediyesi’nin yasaların kendilerine verdiği yetkiye dayanarak süresi içerisinde alanın tamamının üniversite alanı olmasına yönelik, imar planının iptaliyle ilgili dava açtığını belirten Arslan, açılan dava sonucunda İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin 20 Şubat 2020 tarih ve 173 sayılı kararıyla planın konut alanına ayrılan kısmının iptaline karar verdiğini ifade ederek, “Yani üniversite alanı kalıyor, onun dışındaki konut alanlarıysa iptal ediliyor. Tabii, bu arada mahkeme süreci devam ederken Karabağlar Belediye Meclisi de bir toplantı yapıyor ve oy birliğiyle 87 hektarlık alanın tamamının üniversite alanı olmasını istiyor. İzmir'de Ege Üniversitesinin alanı 345 hektar, Dokuz Eylül Üniversitesinin 1.650 hektar, Yüksek Teknoloji Üniversitesinin 2.000 hektar. Burada 87 hektarlık alan var, onun 35 hektarlık alanına üniversite, geri kalanına ise Adalet ve Kalkınma Partili siyasetçiler hararetle konut yapılmasını istiyorlar. Karabağlar Belediye Meclisi bunu oy birliğiyle reddediyor” dedi.

YARGI REFORMU DİYENLER KARARI GÖRMEZDEN GELİYOR

Bu süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tekrar devreye girdiğini ve plan iptal olduğu için 2'nci kez plan yaptığını kaydeden CHP’li Arslan, İzmir 1. İdare Mahkemesine açılmış olan davayla üniversite alanı dışında kalan konut ve diğer kullanım alanları yönünden yürütmenin durdurulması kararı verildiğini anımsatarak, “ 6. İdare Mahkemesi birinci planı iptal ediyor. Karabağlar Belediye Meclisi toplanıyor "Bu alan küçüktür, alanın tamamı üniversite alanı olsun." diye AKP'li ve MHP'li belediye meclis üyelerinin oyuyla oy birliğiyle karar alıyor. İzmir 1. İdare Mahkemesi de ikinci plana yürütmeyi durdurma kararı veriyor ama yargı reformundan bahsedenler, maalesef bu süreçte yargı kararlarını görmezden gelmeye devam ediyor” sözleriyle tepki gösterdi.

BAKANLIK ESKİ PLANI YENİ DİYE YUTTURMAYA ÇALIŞIYOR

TOKİ’nin bu alanda yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen, konut yapım ihalesine çıktığını belirten Arslan, Belediyenin plansız konumdaki alanda hukuki temeli olmayan ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 4. İdare Mahkemesine dava açtığını anımsatarak, “Dava açılmış olmasına rağmen, ihale 11 Şubat 2021 tarihinde kesinleşmiştir. Hemen bir gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üçüncü kez imar planlarını onaylamıştır ve bunu yeni diye yutturmaya çalışıyor. Ben buradan tüm kamuoyuna ve Meclisimizin bilgilerine sunuyorum; Allah rızası için, bu 2 plan arasında ne fark var ya? Biz, alanın tamamında üniversite yapılsın istiyoruz; siz ise üniversite manzaralı konut yapmak istiyorsunuz, aramızdaki fark bu” diye konuştu.

KARARI KARABAĞLAR HALKI VERSİN

Alanın geleceğiyle ilgili kararı Karabağlar halkının vermesi önerisinde bulunan Arslan iktidara çağrıda bulunarak; “ Hep millî irade diyorsunuz ya, hep sandık diyorsunuz ya, bu alanın geleceğiyle ilgili gelin, sandığı Karabağlar halkının önüne koyalım. Karabağlar üniversite mi istiyor, konut mu istiyor onun kararını Karabağlar versin; çıkan sonuca da hep birlikte saygı gösterelim diyorum.”

Editör: Haber Merkezi