Cengiz Aldemir/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili ve Elektrik Mühendisi Ednan Arslan, klasik bir AKP uygulaması olan torba yasayla karşı karşıyaya olduklarını belirterek, " TRT payı, enerji fonunun faturalardan kaldırılması ambalajıyla, 22 ayrı kanunda değişiklik yapmak suretiyle birbirinden kopuk alanlarda maalesef düzenlemeler yapmaktayız. TRT payının ve elektrik enerji fonunun elektrik faturalarından kaldırılmasını doğru buluyoruz ama yeterli değil" dedi.

ELEKTRİK FATURALARINDAN TÜM FONLAR VE KDV KALDIRILSIN

CHP'nin elektrik faturalarından var olan tüm fonların ve KDV'nin  kaldırılması talebini anımsatan Arslan, 4 kişilik bir aileye ait bir elektrik faturası üzerinden örnekleme yaparak, "4 kişilik bir aileye ait bir elektrik faturası var ve bu hesaplarda kullandığımız 230 kilovat referans değerine de oldukça yakın bir fatura. Bu faturanın değeri 233 TL. Şimdi, biz TRT payını ve enerji fonunu faturalardan kaldıracağız ya; milletimiz de geçti, ekranlarının karşısından bizi izliyor ve onlar da önümüzdeki aydan itibaren faturalarda müthiş bir indirim bekliyorlar. Bu faturanın değeri 223 lira bu TRT payı ile enerji fonunun ikisinin toplamı TRT payı 2,31; enerji fonu 0,81 yani toplamda 3 liralık bir iyileştirme. Yani 223 lira ödeyen 220 lira ödeyecek, bu yeterli değildir. Burada asıl yapılması gereken ve bizim de partimizin önerdiği şudur: Var olan tüm fonların ve KDV'nin kaldırılmasıdır. O zaman, bu 223 TL'lik fatura ne oluyor biliyor musunuz değerli milletvekilleri? 180 liraya düşüyor, bu anlamlı bir indirime tekabül eder. O yüzden, derhâl, bu kara kış döneminde, zamların yağmur gibi yağdığı bu dönemde bir an önce bu KDV'nin ve fonların bu faturadan kaldırılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

TORBA YASA GİBİ BU FATURALAR DA TORBA 

2016 yılında 230 kilovatlık bir faturanın 94 lirayken bugün 210 liraya yükseldiğini,Cumhurbaşkanı geçen ağustosta verdiği müjde sonrası zamların yağmur gibi yağdığını anımsatan Arslan, "230 kilovat elektrik kullanan bir ailenin, 300 metreküp doğal gaz kullanan bir ailenin ve aracına ayda 1 sefer 50 litrelik benzin alan bir ailenin bu 3 faturası toplam 250 TL arttı. Bu fatura yeterince şeffaf mı? Değil. Çünkü yasa teklifi gibi bu fatura da torba fatura. Bakın, bu faturada görmediğimiz bir şey var: Kayıp kaçak miktarı. Kayıp kaçak miktarı bizim ülkemizde yüzde 11 yüzde 12'ler seviyesindedir. Kayıp kaçağı tamamen yok edemeyebiliriz ama en azından bunu yarı yarıya düşürebiliriz, OECD ülkelerinde olduğu gibi yüzde 5'lere, yüzde 6'lara kadar düşürebiliriz. Geçen yıl 360 milyar kilovatsaat elektrik ürettik biz. Bunun yüzde 11'i, yüzde 12'si kayıp kaçakla yok oluyor yani 35 milyar kilovatsaat. Bunun parasal karşılığı 26 milyar TL. Hadi bunun yarısının önlenemez kayıp kaçak olduğunu düşünelim, diğer yarısı ise 13-14 milyar TL arkadaşlar. Bu para namuslu vatandaşın cebinden çıkıyor. Dağıtım şirketleri hiçbir iş yapmıyor. Çünkü kayıp kaçak bedellerini namuslu vatandaşın faturasından tahsil ediyor" sözleriyle tepki gösterdi.

ŞİRKET SÖZLEŞMELERİNDE KAYIP-KAÇAK VE İLGİLİ BİR HÜKÜM YOK

Bir şirkete; Şirketinizin özelleştirme sözleşmesinde kayıp kaçakla ilgili hükümler var mıdır? Varsa bu hükümler neleri kapsamaktadır? sorusunu yönelten Arslan, gelen cevapta: "Şirketimizin özelleştirme sözleşmesinde kayıp kaçakla ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır." denildi. Hüküm bulunmuyorsa, bu şirket kayıp kaçakla niye mücadele etsin? Neden uğraşsın kayıp kaçakla? Keser faturayı, yansıtır namuslu tüketiciye, onların cebinden tahsil eder. Daha acı olan bir şey; zaten kayıp kaçak parasını siz namuslu vatandaşın cebinden alıyorsunuz, utanmadan bir de KDV uyguluyorsunuz ya. Birinin kaçak yolla kullandığı enerjinin bedelini ya da şirketin faturalandırmadaki eksikliklerinden dolayı ortaya çıkan, teknik olan ve teknik olmayan kayıp kaçak miktarını namuslu vatandaşın cebinden alacaksın, utanmadan bir de ona KDV uygulayacaksın. Bu, en hafif tabirle insafsızlıktır, aymazlıktır, bundan da derhâl vazgeçmek gerekiyor" eleştirisinde bulundu.

YAKLAŞIK 12 MİLYON ABONE FATURASINI ÖDEMEDİ

Son üç yılda yaklaşık 12 milyon abonenin faturasını ödemediğini, Sadece kesme/bağlama bedeli olarak yaklaşık 400 milyon liranın şirketlere tahsil edildiğini belirten CHP'li Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zaten adamın parası olsa faturasını ödeyecek, bu duruma düşmeyecek ama siz bir de o adamlardan daha önce 37,3 liraydı, en son, bir konuşma yaptık 20 liraya düştü açma-kapama bedeli olarak vatandaşın cebinden bir de 20 lirasını alacaksınız ve bu son üç yıldaki miktar da yaklaşık 400 milyon. Yani burada TRT payını, enerji fonunu yani yaklaşık 1,5-2 miyar liraya gelen bir avantajı topluma sağlayacaksınız ama kayıp kaçak ile açma-kapama bedelleriyle vatandaşın cebinden yaklaşık bir 15 milyar TL gidiyor; asıl buralara bakalım ve bunları düzeltelim diyorum."

Editör: Haber Merkezi