Ümit Kartal - Ürgen TEPE / İZGAZETE - Dört buçuk yıldır görevde olan Arslan'la Çiğli'yi konuştuk. Görev süresince yaptıklarını, bir dönem daha görevde kalırsa yapmak istediklerini anlatan Arslan, geçmişte yaşanan mali sıkıntıların artık yaşanmadığı söyleyerek, mali açıdan güçlü bir belediye haline geldiklerini ifade etti.

Dört yıldır Çiğli Belediyesi'nin başkanısınız, bir gününüz nasıl geçiyor?

Çiğli farklı bir bölge kozmopolit bir yapısı var. Feodal kültürün ağır bastığı bireylerin ve toplumların yaşadığı bir ilçe. Vatandaşların talepleri çok yoğun, değişik şekillerde iş talepleri var. Bu iş taleplerini karşılamak konusunda bir çaresizlik söz konusu. Onun için günümüz o kadar yoğun başlıyor ki, bugün hangi taleplerle gelecekler, nelerle karşılaşacağız diye bekliyoruz. Toplumsal sorunları nasıl çözeceğiz diye düşünüyoruz. Bunları irdeleyip irdeleyip duruyoruz. Ferdi iş talepleri olan vatandaşlarımız için İŞ-KUR ile ortak bir proje hazırladık. 4850 kişiyi iş sahibi yaptık. İşçi arayan firmalarla iş arayan insanları bir araya getirdik. Toplumsal anlamda da bizim görevimiz halkımıza hizmet,halka hizmet anlamında da planlı programlı şekilde yürüyoruz.

Halkın sorunları, işçilerin sorunları, iş barışı konuları bunlar bizim için çok önemli.İş  barışı olduğu zaman bu toplumsal hizmetleri vermek daha kolaylaşıyor. Yeri geliyor, sabah erken saatlerde şantiyeye uğrarız, günaydın deriz. Yeri gelir mahallelerimizde sokaklarımızı dolaşır, insanlara merhaba deriz. Soruları alır ,şikayetleri dinleriz. Nasıl akşam olduğunu anlamayız. Bir bakmışınız akşam olmuş hatta, 8-9 saatlerini bulmuş biz hala çalışıyoruz. Bugün bakıyorum 4 buçuk yıldır görevdeyiz, bu 4 buçuk yıl su gibi geçti.  Bu süre su gibi geçiyorsa bunun tek bir sebebi var çalışıyoruz, üretiyoruz. Üreten bir insan için gün çok hızlı bir şekilde akıp gider. Onun için biz 4 buçuk yılın nasıl geçtiği konusunda şöyle düşünüyoruz; üretken, halka hizmet eden ve çalışan  bir belediye olduk.

Çiğli Belediyesi deyince akla ödenmeyen işçi maaşları geliyordu, mali durumdaki bozukluklar geliyordu akla  4 buçuk yılın sonunda Çiğli Belediyesi'ni nerede görüyorsunuz. Neler değişti?

Siz gelmeden önce  buraya sendika temsilcileri geldi. Genel İş 5 No'lu Şube'nin yöneticileri geldiler. Biz genelde  ayın 21-22 tarihlerinde maaşları öderiz. Ancak bayramdan önce ikramiyelerimizi alabilir miyiz?  Kısmi  bir ödeme yapılabilir mi diyerek bize geldiler. Bizde çalışanlarımızı memnun edebilmek, onların da çoluk çocuğu ile iyi  bir bayram geçirebilmeleri sağlayabilmek için bir çalışma içine girdik. Bayramdan önce bir kaynak yaratmak için  bir çaba içindeyiz. Onlarda geldiler o konuları görüştük. Bizde mutlu oluyoruz. Çalışanların zamanında ödemelerini almaları, maaşlarını, ikramiyelerini almaları, çocukları ile rahat bir yaşam sürmeleri bizi de mutlu ediyor. Biz özellikle o mutluluğu yaratabilmek adına koşturuyoruz ve buna gayret ediyoruz. Önce çalışanın hakkı diyoruz. Ondan sonra da çiğlinin hakkını ödüyoruz. Çiğliye hizmet vermeye çalışıyoruz. Şimdi toparlanma var, biz bir taraftan çalışanlarımızın düzenli alacaklarını ödemenin yanında düzenli olarak da yatırımda yapıyoruz. Bizim göreve başlamamızdan bu yana iş makinesi, kamyon, çöp kamyonu, kamyonet, otobüs aldık. Toplamda 55 tane araç aldık. Bizim araç  filomuzu yenilemede başarılı bir grafik çizdik.  Çünkü bizim bunları yenilememiz şarttı. Amortisman anlamında çok fazla masraf çıkarıyordu. Eski sorun çıkaran araçları makine kimyaya göndereceğimize tekrar yenileyip kardeş belediyelerimize gönderdik. Zonguldak, Trabzon, Tunceli, Adıyaman ve Konya'ya gönderdik. Bize burada hizmet veremeyen araçlar oradaki küçük belediyelere rahatça hizmet veriyor.

Sosyal tesis yoktu biz göreve geldiğimizde, insanlar Karşıyaka'ya taşınırdı. Karşıyaka'daki restoranlarda kafelerde otururlardı. Bizimle birlikte Akvaryum Kafe Restoran, Pelikan Kafe açıldı. Çiğli rahat bir nefes aldı.  Artık Çiğliler parasını başka yerlerde harcamıyor.  Buda yine  halka hizmet olarak geri dönüyor. Bu tesislerimizde çalışan yaklaşık 50 personel var. Bu da kazanım Çiğli belediyesi için ve halk için. İstihdam noktasında irdelemek lazım.  Bizim dönemimizde 35 tane park yapıldı. Eski parklarımızın tamamı revize edildi. Yeni parklarımızda havuzlar yapıyoruz. Şimdi Çiğli'nin parklarında havuzlar var. Ahmet Adnan Saygun Parkı, Sadık Ahmet parkı gibi bir çok parkımız var. İsimlerimizi de demokrat ve çağdaş insanların isimlerini vermeye dikkat ediyoruz.

5 yıl sınırlı bir süre, bu 5 yıla sığmadı dediğiniz aklınızda neler var?

 Çiğli'de yapmak istediğimiz çok şey var. mesela biz  Çiğli'de bir kapalı  spor salonu yaptık. İnönü mahallesinde eski harmandalı belediyesinin hangarı vardı. Orayı aldık spor salonu yaptık. Kadınlarımız orada spor yapıyor, plates yapıyor. Çocuklarımız orada spor yapma imkanı buluyorlar. Şimdi biz Aziz başkandan özel bir talepte bulunduk. Egekent'te bir spor salonu temelini atacağız.Yarı olimpik yüzme havuzu ve kapalı spor salonu olacak. Biz yer bulalım bir spor salonu daha  yapalım dedik. O da hayhay dedi. Tabi biz spor salonunu gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için istiyoruz.  Onun dışında yer bulabilirsek, Aydınlıkevler, Ataşehir gibi semtlere spor salonu yapmaya devam etmek istiyoruz.

Birde bizim Vadi Park projemiz var. Büyükşehir belediyemizle ortak yapabileceğimize inandığımız bir projedir. Mülkiyetler var mülkiyet sorununu çözebilirsek yapılabilir. Çocuk oyun alanları,cafeler, restoranlar, akan sular ve şelaleler konulabilir. Bu Çiğli'nin özlemidir. Bundan önceki belediye başkanlarımızda bunun özlemini dile getirdiler ama biz bu projeyi ikinci dönemde  bu projeyi gerçekleştireceğiz. Orada özel bir şirket konut yapıyor, onlara bir teklif götürdük hem onların yararına hem bizim yararımıza güzel bir proje olacak.

Birde bizim Evka-5 Mahallesine bir sözümüz var. Onlara sizin pazar yerini kapatacağız diye söz verdik. Sonra baktık, kapalı pazar yerini kapatmakla olay bitmiyor. Kot farkı olan bir bölge. biz buraya başka bir proje geliştirip, Kapalı otoparkın olduğunu, düğün salonu,pazar yeri, konferans salonu gibi bir çok donanımın içinde olduğu çok amaçlı bir bir binayı harekete geçireceğiz. Proje çalışmalarımız devam ediyor. Bu dönemin son aylarında kazmayı vurup temeli atacağız.

Halkımızın Cem evi talepleri var. Hem ibadethane hem kültür merkezi yapmak istiyoruz. Parsellerimiz var ama yeterli değil diğer parsel sahipleri ile anlaşabilirsek orada da bir Cem evi yapacağız. Harmandalı bölgesinde böyle bir çalışmamız var. Derneklere sahip çıkacağız. Elimizden geldiğince Çiğli'de kültür merkezleri yapacağız.

Bizim Cumhuriyet ve Demokrasi Parkımız var. Bunun açılışını genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile yapmak istiyorduk. Baskın seçim ortaya çıkınca erteledik. Bizim bu parkımız 23 bin metrekarelik bir alana kurulu, Çiğlililerin de artık bir konser alanı var. Orada bir amfi tiyatromuz var. İlkay Akkaya ve Erdal Erzincan konseri yaptık. Çok dolu dolu geçti ve güzel oldu. Kışın büyük salonumuz yok. Ahmet aslan konseri verdik. Doldu taştı. Pişman olduk. Büyük bir konser salonu ihtiyacımız olduğunu gördük ve bunu hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

Seçim dönemi olduğu için AKP'liler CHP'li belediyeler çalışmıyor propagandası yapıyorlar buna ne cevap vermek istersiniz?

CHP'li belediyeler çok çalışıyorlar. Halkın toplumsal ve sosyal taleplerini yerine getiriyorlar. Biz sonuçta sosyal demokratız diyoruz. Biz halkın sorunları çözmeye çalışıyoruz. Şimdi belediyecilik demek  illa yol ve köprü yapak değildir. Zaten bunlar rutin görevlerimiz arasındadır. Temizlik, çöp, yol, köprü, park bunları zaten sürekli yapıyoruz. Önemli olan sosyal belediyecilik adına neler yapıyoruz. Her gün 300 aileye sıcak yemek götürüyoruz. Bizim temizlik ekibimiz var. Dini tesislere, evlere temizliğe gidiyorlar. İŞ-KUR'la istihdama katkıda buluyoruz. Eşya projemizle üniversite öğrencilerine ve ekonomik sorunu olan ailelere ikinci el eşyaları alıp götürüyoruz. Belirli periyotlarda her defasında iki bin aileye erzak yardımı yapıyoruz. Hükümet ne yapıyor bizim çalışma yapmamamız için  bize engel üstüne engel çıkarıyor. Örnek  veriyoruz, organize sanayi bölgesinden emlak vergisi alıyorduk. Bir torba yasa ile bunu elimizden aldılar. Yıllık 13 milyon liralık bir gelirden yoksun olduk. Bu az bir gelir değildi. Bir sürü yaramıza derman oluyordu. Bize fayda sağlayacaklarına gelirlerimizi arttıracaklarına bir üstüne engel oluyorlar. Anti demokratik yasalar çıkartarak elimizi kolumuzu bağlıyorlar.

4 yıllık görev sürenizde bir çok kez seçim oldu siz hepsinde de aktif olarak sahada oldunuz ve taraf oldunuz.Şimdi Muharrem İnce partinizin Cumhurbaşkanı adayı, adaylığı konusunda ne düşünüyorsunuz. Neden seçimlerde taraf oluyorsunuz?

Bizim şansımıza bununla birlikte 6 seçim geçirmiş olacağız. Seçimler demokrasinin gereği, olması gereken şeyler. Bizim dönemimize denk gelmesi ilginç tabi. Ben yılların partilisiyim.Bir partililik olgunluğu var bende. Sahaya çıkıp çalışıyorum, halk tarafından da kabul gördüğümüz içinde hiçbir sorunda çıkmıyor tabi.  Kahvehanelerde pazarlarda çıkıp oy istiyoruz. Muharrem İnce'ye oy istiyoruz. Şuna inanıyorum,  bu çalışmalarımız belediyedeki çalışmalarımız öyle bir noktaya geldi ki  halkın yüzde sekseni bizden memnun, en son ki referandumda 96 bin hayır oyu çıkardık Çiğli'de, AKP 2014 35 bin oy almıştı, 32 bine düştü, referandumda bunun içinde MHP'lilerin evet oyları da var.  Çiğli'de baya bir gerileme içindeler. Çiğli ilerici demokrat bir yapıya bürünüyor. Muharrem İnce'ye de yüzde yetmiş oy çıkar.

Muharrem İnce'nin kıvrak bir zekası var. Sessiz sakin duran bir isim değil. Kendisine sataşıldığı zaman hemen cevap verebiliyor. Bence iyi bir Cumhurbaşkanı olur. Türkiye'de sosyal demokrat bir devlet haline gelir.

Editör: Haber Merkezi