Gizem TABAN/İZ GAZETE- Gaziemir Belediyesi’nin haziran ayı olağan birinci meclis oturumuna Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri arasında yaşanan ayrışma damga vurdu.  Komisyonlarda oy birliği ile kabul edilen; İZBAN hattı ile Akçay Caddesi arasında uzanan hatta belirli adalarda kullanın kararlarının ticaret alanına dönüştürülmesini öngören plan değişikliğine ilişkin önerge AKP’li ve MHP’li üyelerin yanı 9 CHP’li üye ve Bağımsız Üye Levent Çağlarsu’nun oylarıyla ve oy çokluğuyla reddedildi. Başkan Arda’ya muhalif oldukları öne sürülen CHP’li; Emin Aksoy, Murat Serin, Cemal Çalışkan, Ünal Işık, Tahir Türkbay, Leman Emin, Nevin Mutlu, İlhan Özköse ve Bengü Sayköse’nin önergeyi reddetmesi dikkat çekerken Gaziemir Belediye Başkanı CHP’li Halil Arda konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu.

‘GRUP KARARI YOK’

Önerge hakkında grup kararı olmadığını belirten Gaziemir Belediye Başkanı Arda, “Grup kararı yok. İlçe başkanımız grup kararı alınmasını oylatmadı. İmar konularında grup kararı alınamaz deniyor. Dolayısıyla herkes özgür bir şekilde davrandı. Ancak burada işinin özü şu; biz bir yeri sıfırdan imara açmıyoruz, 1/5000’lik plan 10 yıl önce geçmiş ve 10 yıl önce orası ticaret seçeneğine dönüşmüş. Biz ne lejantını değiştiriyoruz ne emsal artışı yapıyoruz. Sadece 1/5000’lik plana uygun bir plan yapıldı, yüzde 39 zayiatlar alınarak…  Yani orada en az 3-4 bin kişinin çalışacağı alan yaratılacaktı. Maalesef 9 arkadaşımız; AKP ve MHP'yle birlikte ret yönünde oy kullandılar” diye konuştu.

‘RET OYLARI GAZİEMİR’E KARŞI…’

“Ben bu ret oylarının bana karşı değil, Gaziemir'e karşı olduğunu düşünüyorum” diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Arda, CHP’li 9 meclis üyesinin geçmiş süreçte de Gaziemir’in menfaatine olan önergeleri reddettiğini ifade etti. Başkan Arda, şunları söyledi: “Birazcık geriye doğru gidersek; bu kişiler, rekreasyon alanı ilan edip Gaziemir'e yeni bir yeşil alan kazandırmakla ilgili bir plan değişikliğini de reddetmişlerdi. Yani imara açmıyorum, imar olan bir yeri rekreasyon alanına dönüştürüp kamulaştırıp yeşil alan yaratmak istiyorum, Gaziemir'in merkezinde… Maalesef bu 9 kişi ona da ret verdiler. Kamu yararı var. Ve orada rekreasyon alanı yaratılmak istenen 4 tane parsel var. Birisi otopark görünüyor imar planında ve Milli Emlak Müdürlüğüne ait… Bu meclis üyeleri 9 ay maalesef komisyonda beklettiler. Benim orayı rekreasyon alanına döndüreceğimi öğrenen TOKİ'de kalktı o otoparkı 5 milyon liraya sattı. Orası rekreasyon alanına dönüşmüş olsaydı TOKİ orayı satamayacaktı. Satma cesaretini gösteremeyecekti. Bu meclis üyeleri orada da Gaziemirlilerin menfaatine, kamu yararı olan bu işlemi reddettiler” ifadelerini kullandı.  Şu anda Gaziemir'de bir nikah salonu var. Bu nikah salonu yeşil alan üzerine geçmişte yapılmış kaçak bir bina ve ömrünü doldurmuş. Betonları un gibi dökülüyor. Ben o yeşil alanı rekreasyon alanına çevirip yüzde 5 yapılaşma hakkıyla oraya yeni bir nikah salonu yapmak istedim. Maalesef bu meclis üyeleri onu da reddettiler. Bu meclis üyeleri Gıda Kurtarma Derneği ile Gaziemir Belediyesi'nin yapılacak protokol için de yetki vermedi. Yüzlerce ton gıdaya Gaziemirli dezavantajlı ailelerin ulaşmasını engellediler. Kamu yararından bahsediyorlar, sicillerine bakalım; 3 tane kamu yararına alınan konuyu reddettiler. Eğer bu plan değişikliği de geçmiş olsaydı orada 3-4 bin kişinin istihdamını sağlayacak bir planlama olacaktı. Gaziemir Belediyesi’nin de buradan inşaatı ruhsat harçlarıyla, yapı kullanma harçlarıyla birlikte ciddi bir geliri olacaktı ve o gelir kamunun yararına kullanılacaktır. Bunların hepsini reddediyorlar.”

‘KASITLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’

Meclis üyelerinin ret oyu kullanmasının ‘kasıtlı’ olduğunu dile getiren Arda, “Kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Bu tek bir olay değil…  Daha öncesi için 3 tane örnek söyledim. Üçü de Gaziemirlilerin ve kamunun yararına olacak şeyler. Reddettikleri konunun özüne bakarsanız niyetleri açıkça ortaya çıkıyor. AKP’li meclis üyeleriyle birlikte hareket etmeleri çok manidar” dedi.

‘GÖRÜNTÜ HOŞ DEĞİL’

Aynı partiye mensup meclis üyelerinin ayrışması ve belediye başkanıyla aksi yönde oy kullanması hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Arda, “Dışarıya verilen görüntü hoş bir görüntü değil. Ama burada Gaziemir Belediyesi yönetimi ciddi bir çalışma yapıp bir plan ortaya koyuyor ve 10 yıldır oradaki insanlar 1/1000’lik planının yapılmasını ve oranın yapılaşmasını bekliyorlar. Akçay Caddesi'nin havaalanına kadar olan her iki tarafını ilgilendiren bir plan değişikliğini Büyükşehir Belediyesi yapmış. Sadece bu ada kalmış. Geri kalanların hep 1/1000’lik planları yapılmış ve zayiatlar yüzde 13, yüzde 20’lerde geçerek planlamalar yapılmış ve yapılaşma oluşmuş. Buradaki insanlar 10 yıldır bekletiliyor, mağdur ediliyor. Biz de onların önünü açmak, mağduriyetini gidermek istedik. Ayrıca Gaziemir'in ticari hayatına katkısı olacak, istihdam yaratılacak, belediyenin geliri olacak. Gaziemir'de plansız yer kalsın istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘SAMİMİ BULMUYORUM’

Ret oyu veren meclis üyelerinin gerekçelerini samimi bulmadığını söyleyen Başkan Arda, “Kamu yararı olmadığını söylediler, kamu yararı olan üç tane örnek gösterdim. O meclis üyeleri bunları da reddetti” dedi. Arda, ‘Gaziemirlilere ve size haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz?’ sorusuna ise, “Düşünüyorum tabii ki. Bu dördüncü konu oldu” yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi