CHP'li Özcan Purçu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un un cevaplandırması istemiyle TBMM’ye üç ayrı soru önergesi verdi.  Anneleriyle birlikte cezaevinde kalmak zorunda kalan kaç çocuk olduğunu soran Purçu, “Cezaevlerinde kalan çocuklara sağlanan sosyal imkânları, eğitim ihtiyaçlarının nasıl karşılandığını, çocukların cezaevinde kaldığı ortamın huzurlu ve güvenli olabilmesi için ne tür önlemler alındığı, cezaevinden sonraki yaşama uyum için ne gibi önlemler alındığı” sorularına cevap aradı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a bugün itibariyle Cezaevlerinde annesi ile birlikte kalan kaç çocuk bulunmaktadır?

Çocuk cezaevinde kalabileceği yaşını doldurduğunda, annenin dışarıda bakacak kimsesi yoksa nasıl bir uygulama yapılmaktadır?

Cezaevinde bulunan kadının cezaevinde kalma yaşını geçmiş çocukları varsa kardeşlerin ayrılması ne gibi olumsuz etkiler doğurmaktadır? Bu konuda alınan tedbirler var mıdır? Bu çocuklara psikolojik destek sağlanmakta mıdır?

Annenin cezası bitmemiş ve çocuk cezaevinde kalma yaşının doldurmuşsa, bu ayrılığın her iki taraf için yaratacağı olumsuz etkileri gidermek için anne ve çocuğa psikolojik destek sağlanmakta mıdır? Bu durum karşısında ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Çocukların sağlık kontrolü, beslenme, giyim vb. ihtiyaçlarınasıl karşılanmaktadır?

Çocuk annenin koğuşunda mı kalacak? Eğer öyleyse çocuk anne ile cezaevinde yaşamak zorunda kalan çocukların yaşı dikkate alınarak ne tür sosyal imkanlar sağlanmaktadır?

Çocukların cezaevinde kaldığı ortamın huzurlu ve güvenli olabilmesi için ne tür önlemler alınmaktadır?

Çocuk ve anne diğer mahkumlarla aynı yerde mi kalmaktadır? Aynı yerde kalıyorsa yaşıtları ile bir arada olmadığı için çocuğun ruhsal gelişiminin olumsuz yönde etkilenmemesi için ne gibi önlemler alınmaktadır?

Huzurlu bir ortam yaratılabilmiş mi?

Hücre, başka mahkûmlarla paylaşılıyor mu? Ya da anne ve Tuvalet ve banyo imkânları hücre içinde mi ya da rahatça anne ve çocuk diğer mahkûmlardan ayrı bir yerde kalıyorsa cezaevinde geliri olmayan kadınlara devlet tarafından çocuk yardımı yapılmakta mıdır?

Odada, çocuk için güvenli mobilyalar, uygun ortam ve çocuğun geçebileceği, cezaevinin geri kalanında yine çocuk için uygun bir ortamdan söz edilebilir mi?

Beslenme ihtiyaçları kimin tarafından karşılanmakta?

Çocuğun yaşı göz önünde bulunduruluyor mu?

Çocuk büyüme çağında olan çocuklara yetişkinlerinkinden farklı beslenmeimkanı sağlanmakta mıdır?

Cezaevinde annesi ile birlikte bulunan çocuklara eğitim, oyun ve gelişme olanakları sunulmakta mıdır?

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e cezaevlerinde çocuklar için ayrı bir koğuş ya da yatak düzeni bulunmakta mıdır, cezaevinde anne ve çocuk için uygun şartlar nasıl sağlanmaktadır.

Bugün itibariyle cezaevlerinde annesi ile birlikte kalan kaç çocuk bulunmaktadır?

Çocuğun anne ile birlikte cezaevinde kalması tercihe mi bağlıdır?

Cezaevinde çocuk, anne ile birlikte en fazla kaç yaşına kadar kalabilmektedir?

Yeni doğan bebeklerin ihtiyaçları nasıl karşılanmaktadır? Mama, bez, kıyafet, kitap, oyuncak desteği nasıl sağlanmaktadır?

Tuvalet eğitimini alan çocuklar için ayrı bir tuvalet sistemi bulunmakta mıdır?

Çocuklar için ayrı bir beslenme imkanı sunulmakta mıdır?

Çocukların sağlık sorunlarının giderilmesi için nasıl bir destek sistemi vardır?

Dışarıyı tanıması açısından çocukların cezaevi dışına çıkışları nasıl sağlanmaktadır?

Çocukların eğitimleri nasıl sağlanmaktadır?

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a Cezaevinde annesi ile birlikte kalmak zorunda kalan çocuğa okul öncesi eğitim verilmekte midir? Veriliyorsa, bu eğitim cezaevi içinde mi yoksa dışarda mı sağlanmaktadır?

Eğer okul öncesi eğitim veriliyorsa aynı eğitim ortamında başka çocuklarda bulunmakta mıdır?

Çocuğun dış dünya ile etkileşimi nasıl sağlanıyor? Bu çocukların cezaevindeki gelişimleri için gerekli olan eğitim ve öğretim gereçleri, kitaplar nasıl temin edilmektedir?

Cezaevinde büyümek zorunda kalan çocuklar dış dünyaya nasıl hazırlanmaktadır?

Cezaevinde yaşamak durumunda kalan çocukların cezaevi dışına çıkması için hangi koşullar oluşturulmuştur?

Cezaevlerinde annelere çocuk gelişimi ve beslenmesi gibi konularda eğitim imkanı sunulmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi