İZ GAZETE - Akşam Gazetesi yazarı Emin Pazarcı köşesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için düşünülen isimler arasında İzmir eski milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin de olduğunu iddia etti. İddialarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu'na dayandıran Pazarcı köşesinde şu ifadelere yer verdi;

"Yerel seçimler yaklaşıyor ve muhtemel aday isimleri de yavaş yavaş belli oluyor. Henüz açıklanmasalar bile öne çıkan bazı isimler var.

İzmir için “CHP’nin kalesi” denir. “Kimi aday gösterse kazanır” yorumları yapılır. Aziz Kocaoğlu’nun aday olmayacağını açıklamasının ardından, parti içinde pek çok ismin iştahını kabartan bir yer İzmir.

Ancak, hevesleri kursaklarında kalacak gibi. Çünkü, Kemal Kılıçdaroğlu şimdiden bir isim belirlemişe benziyor. Kılıçdaroğlu’nun İzmir adaylığı için Rahmi Aşkın Türeli’yi düşündüğü belirtiliyor. Türeli, eski İzmir Milletvekili. Şu anda da İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunuyor.

Genel Başkandan torpilli yani! Kılıçdaroğlu, önce İş Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyesi yaptı. Şimdi de TBMM’ye gelecek kanun değişikliğiyle İş Bankası elden gideceği için İzmir’e Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kaydırmayı planladığı yönünde bilgiler var. Fakat önünde Parti Meclisi engeli bulunuyor.

Eski İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, “Ön seçim yapılmalı” diye dayatıyor. Biliyor ki Kemal Kılıçdaroğlu kendisini aday göstermez. Ancak önseçim yapılırsa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için “Ben de varım” diye ortaya çıkma imkânı doğacak.

Muharrem İnce, halen Aziz Kocaoğlu’nun ikna edilmesi ve yeniden aday gösterilmesi eğiliminde. Bu mümkün olmazsa, doğal olarak Erdal Aksünger’le güçlerini birleştirecek.

Kılıçdaroğlu, Türeli’yi düşünüyor düşünmesine de, önünde engel çok!

***

Geçtiğimiz günlerde CHP’de Yerel Yönetimler Toplantısı yapıldı. Orada da adaylar konusu masaya yatırıldı.

Genel Merkez’e ve adı “aday” olarak kulislerde dolaşan bazı isimlere isyan anlamına gelecek konuşmalar yapıldı. Toplantıda söz alan Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa “rotasyon”fikrini ortaya attı.

Aynen şu ifadeleri kullandı:

-Gençlik Kolları ve Kadın Kolları başkanları aday belirleme komisyonlarında yer almalı.

Ardından, “Kimse partinin yüzde 60 oy aldığı yerlerde oyların üstüne oturmasınlar” dedi:

-Oralarda kim olsa seçim kazanır.

Daha sonra AK Parti’den örnekler verdi ve “Bunun adına rotasyon diyelim. Koltuklarımızı köşeye bırakıp, CHP’nin başarısı için kesin kazanılacak ilçelere değil, partimizin düşük oy aldığı yerlere gidelim” diye konuştu.

Böylece, parti tabanında Gürsel Tekin ve Mustafa Sarıgül gibi isimlere duyulan tepkiyi dile getirdi. “Kendileri için makamlar aramak yerine, biraz da parti için çalışmalılar” mesajını vermeye çalıştı.

***

Bu arada, Türkiye İş Bankası-CHP ilişkisiyle ilgili kanuni düzenleme de Meclis’e geliyor. T.C. Başkanı Erdoğan, bu ilişkiye son vermeye kararlı olduklarını dile getirdi.

Kamuoyu da buna hazır.

CHP’den ise, “direniriz, mücadele ederiz” türünden açıklamalar geliyor. İyi güzel de… Parlamento’dan çıkacak bir karara nasıl direnecekler? Ayrıca direnseler ne olacak?

“Atatürk’ün mirası” ya da “mülkiyet hakkı” gibi tezler hem inandırıcı değil, hem de pek fazla taraftar bulmuyor artık. Çünkü mirasın sahibi CHP değil, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu. CHP’ye ise vasiyette sadece denetim görevi verilmiş. Üstelik, geçmişte onu da kötüye kullanmış; asıl mirasçıların haklarının üzerine oturmaya çalışmış. Vasiyeti ayaklar altına almış, TTK ve TDK’ya ait olan paraları vermeyip, CHP’nin mülkiyetine dönüştürmek istemiş. Ama yapmak istediği operasyon mahkemeden dönmüş.

Üstüne bir siyasi partinin bir bankanın yönetiminde bulunmasının Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğunu düşünürsek!..

CHP’nin direnebilecek, dirense de kamuoyunu etkileyebilecek bir haklılık içinde olduğunu söylemek mümkün değil.

O yüzden şimdiden “Bu iş bitti, az kaldı bir garabet daha ortadan kalkıyor” değerlendirmesini yapabiliriz.

Kılıçdaroğlu da bunun farkında…

Biliyor ki, yapılacak düzenlemeyle İş Bankası’na Yönetim Kurulu Üyesi olarak atadığı isimler boşa çıkacak. Şimdiden yerel seçimlerde aday olarak göstererek onlara yeni görevler aramaya başladı bile!"

RAHMİ AŞKIN TÜRELİ KİMDİR?

Rahmi Aşkın Türeli, 15 Ekim 1963'te Amasya Merzifon'da doğdu. Babasının adı Feyzi Tunç, annesinin adı Yıldız'dır.

İktisatçı, Plancı; AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümünü bitirdi. Yüksek Lisansını ABD'de Güney Kaliforniya Üniversitesi Ekonomi Bölümünde yaptı.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatında planlama uzmanı olarak çalıştı. ODTÜ'de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ekonomi dersleri verdi. Türkiye ekonomisinin makroekonomik dengeleri, kriz, sanayileşme, işsizlik ve yoksulluk konularında çalışmalar yaptı. Mülkiyeliler Birliği II. Başkanlığı ve Onur Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Mülkiye Araştırma Merkezinin Kurucu Başkanlığını yaptı. İzmir Kültür ve Dayanışma Derneğinin ve Ege illeri dernek ve vakıflarının oluşturduğu EGEM Platformunun başkanlıkları görevlerinde bulundu. Ankara'daki Ödemişliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Balkan İktisadi Araştırmalar ve Sosyal Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve İzmir BAL-GÖÇ Derneği Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı.

İngilizce bilen Türeli, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Editör: Haber Merkezi