Derleyen: DUYGU KAYA / İZ GAZETE – Cumhuriyet Halk Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş olan ve geçtiğimiz dönem İzmir milletvekili Zeynep Altıok Akatlı İz WEB TV’de Ceren Duman’ın sorularını yanıtladı.



İzmir ve yerel seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulunan Akatlı, Cumhur İttifaklarının ayrıştırıcı söylemlerine aynı üslüp ile yanıt vermekten kaçındıklarını belirterek, “Tunç Soyer’in dediği gibi onlara da ev sahipliği yapıyoruz” dedi
Zeynep Altıok Akatlı, ‘Türkiye’nin beka sorunu var’ söylemlerine karşılık şu ifadeleri kullandı:
“Her fırsatta beka sorunu olduğunu söylüyorlar. Bana göre de bir beka sorunu var ama onların söylediği gibi Türkiye’nin devamlılığı, istikrarsızlığı ya da korunamaması anlamında değil, cumhuriyet kazanımların sürekliliği, refahı, kalkınması anlamında bir beka sorunu var. Bu tamamen AKP’nin kendi politikaları ve yanlış yönetimi sonucunda ortaya çıkan bir beka sorunu. Onların dediği yönden ele alacak olursak SODEV geçtiğimiz günlerde bir araştırma yayınladı. Seçmene sorulan ‘Türkiye’nin en önemli ne sorusuna dile getirilen cevaplara göre Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi. İkincisi işsizlik, üçüncüsü eğitim. Kimse beka sorunu var demiyor, onlar hariç kimse böyle düşünmüyor. Türkiye’nin yok olma sorunu olduğunu AKP’den ve onların seçim propagandacılarından başka kimse düşünmüyor. Bugün Türkiye’nin beka sorunun en temel sebebi, eğitim sorunu, ekonomi sorunu, dış politikada yapılan yanlışlıklar… Bunlar sebebiyle beka sorunu doğuyor. Ve bu sorunun kaynağı AKP’nin ta kendisidir.” 

‘ONLARIN KULLANDIĞI DİLLE ONLARA CEVAP VERMİYORUZ’

Cumhur İttifakı’nın Millet İttifakı’na yönelik iftira ve karalama siyaseti hakkında da konuşan Akatlı, “Biz demokrasi eksenli bir süreç takip ettiğimiz gibi şu an darda kalıp kara propaganda yapan iktidar gibi diğer partileri yaftalamak, iftira atmak, hedef göstermek, yalan gibi yöntemlere başvurmuyoruz. Tunç Soyer’in dediği gibi onlara da ev sahipliği yapıyoruz. İzmir her zaman özgürlüklerin, uyumun olduğu huzurlu ve mutlu bir kent. Onların kullandığı dille bile onlara cevap vermiyoruz. İzmir’deki seçim sonuçları onları şaşırtmayacak ama sarsacak.’’ diye konuştu.

ALTIOK’TAN SOYER YORUMU: ‘ÇOK MUTLULUK VERİCİ BİR ADAYLIK’
Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer’in adaylığının mutluluk verici bir gelişme olduğunu ve artık Tunç Soyer’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak gördüğünü söyleyen Akatlı, “Tunç Soyer’in kendisine yönetilen çirkin iftiralara yanıt vermeyerek çok doğru bir strateji kuruyor. Hem samimiyetiyle hem nitelikli projelerini gören seçmenlerin doğruyu tercih edeceğine eminim.’’ dedi. 

‘SAHTE BELGELERLE KARALAMA KAMPANYALARI…’
Üç büyük şehrin seçim sonuçları hakkında da önemli yorumlarda bulunan Akatlı, ‘’Cumhuriyet Halk Partili adayları karalama olayı sadece Tunç Soyer’e değil, Ankara’yı kaybedeceklerini Ankara adayımıza karşı, İstanbul’u bildikleri için Türkiye’nin her yerinde milletvekillerimize ve adaylarımıza karşı iftira atıyorlar. Kamuoyuna sunulan sahte belgelerle bir karalama kampanyası sürdürülüyor. Bu seçim bir güven oylaması olacak çükü daha önce dayatmayla bir rejim dönüşümü getirme yoluna çıkan iktidar, bütün dayatmaları ve mühürsüz oyların kabulü gibi yöntemlerine rağmen iktidar gücünü sadece yüzde 1’lik bir farkla alabildi. ’’ ifadelerini kullandı.

‘SAHNELER SANATÇININ OLSUN’
AKP’li dönemde sanata ilişkin bir baskı olduğunu kaydeden Akatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanat varsa hayat var demişler ama şu an üniversitelerimizde tiyatro bölümünün hocalarının işsiz bırakıldığı bir süreç, yanı sıra genel itibariyle sanatın tiyatronun sansürlendiği, sanatçının biat eden türünün önde tutulduğu bir anlayışın esiri olmuş durumdayız. Dünyaca ünlü olan Gogol’un Paltosu bizim için utanç verici bir sonuç doğurdu, kabul edilir gibi değil. Böyle baskıcı ortam yaratanların bu cümleyi söylemesini ironik buluyorum. Bu nedenle bizler tiyatro gününü buruk kutladık. Sahneler sanatçının olsun.”

 

‘İZMİR’İ SAKIZ ADASI SANDIKLARINI DA GÖRDÜK’

Altıok, Cumhurbaşkanı’nın bir açıklamasında ‘İzmir’in pislik kokuyor’ söylemi hakkında da konuşan Akatlı,  ‘’Bunu değerlendirecek olan İzmir’de yaşayan kişilerdir. İzmir’e çok az gelenler projelere onay verilmediği bir süreç içerisinde bulunduğu için herhalde koklamaya da gelemediler. Hatta kendisi İzmir’e suyu ben getirdim. Belki tekerliği de o bulmuştur ama İzmirliler kendi geçmişini biliyor. Bizler İzmir’in yaşam kalitesinin nasıl hedef alındığını biliyoruz. Onları İzmir’i koklamaya bekleriz lakin İzmir’e koydukları adayın İzmir’i sakız adası olarak sandığını da gördük.’

İzmir’de ‘30’da 30’ hedefi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akatlı, ‘’Tabii ki net söylemek mümkün değil ama kaybettiğimiz sekiz ilçemizin geri kazanılması için uygun bir zemin olduğunu görüyoruz. İzmir’de iktidar partisine oy verenlerde de bir kopuş var, anket ve araştırmalarımız bunu gösteriyor. Ve dolayısıyla kaybettiğimiz ilçelerimizi geri alacağımıza inanıyoruz’’ diye konuştu.

‘İZMİR’İMİZ YETERİNCE YEŞİL’

AKP’li Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar’ı sert bir dil ile eleştiren Akatlı, AKP’li yıllar içerisinde üniversitelerin geldiği konumu olmuşuz olarak nitelendirdi. Akatlı, “Üniversitelere bizim için akademinin, bilimin yaşadığı yerler ve öğrencilere böyle katkıda bulunması lazım. Durumu kurtarmak için kullanılması ve üniversitelerin buna alet olması hiç hoş değil. Bugün karşı karşıya bilime dayalı olanaklar sağlayan üniversitelerin bahçesinin millet bahçesi olmasını da istemiyoruz, İzmir’imiz yeterince yeşil. Bizim istediğimiz üniversitelerimizi yanlış enerji, tarım politikaları yüzünden yok olmaya ürünlerimizin korunmasına yönelik projeler için kullanmak.” şeklinde konuştu.

‘DEVEYE BOYNUN EĞRİ DEMİŞLER, NEREM DOĞRU DEMİŞ’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ayrıştırıcı söylemleri hakkında da konuşan Akatlı, 16 Nisan’da gerçekleşen referandum sürecinden örnek vererek şöyle konuştu: 
“Biz söylenmemesi gereken seçim vaatlerinin, haksız propagandaların karşısındayız. Özgürlükler çerçevesinde herkes propaganda yapabilir. Sayın Pakdemirli’ye gelene kadar tarafsızlık yemini etmiş, seçmeni eşit şekilde değerlendireceğine söz veren Cumhurbaşkanı meydan meydan gezip adaylar yerine adaylardan fazla konuşması her şeyin açıklamasıdır. Deveye boynun eğri demişler, nerem doğru demiş atasözüyle buradan dikkat çekeyim. Hedef gösterme ve iftiralarla, dini suistimal etme gibi süreçlerle karşı karşıyayız.” 


ALTIOK’TAN SEÇMENE ÇAĞRI
Akatlı sözlerini şöyle tamamladı:
“Seçimlere birkaç gün kaldı. Oy tercihlerini bağımsız vereceklerini biliyorum. Tüm sıkışmalıklarımızın adresi, farkındalık, düşünme ve üretmedir. Martın sonu bahar.’’

Editör: Haber Merkezi