Avukatların tutuklanmasına ve birçok davada savunma hakkının engellenmesine sessiz kalmakla eleştirilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu skandal açıklamalar yaptı.

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile ellerinden alınan işlerine dönmek için 200 günü aşkın süredir açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için “Nuriye ile Semih’i evlat edinecek bir sempati içinde olmamı kimse benden beklemesin” diyen Feyzioğlu, tutuklanan avukatlar için de suçlayıcı bir dil kullandı.

Feyzioğlu, Eski Baro Başkanı Turgut Kazan’ın kendisine dönük tepkileri için ‘Baro seçimleri için pozisyon alıyor’ dedi. Feyzioğlu’ya tepki gecikmedi. CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu “Kimse Baro Başkanından merhamet beklemiyor... Baro Başkanı Temsil ettiği görev gereği hukuka sahip çıksın yeter” ifadesini kullandı. Kazan ise “Ayrıca savunma hakkı, adil yargılanma hakkı konusunda milli duruş ne demektir? Hukuki duruş istiyoruz! Var mı buna cevap?” diyerek cevap verdi.

'SİLAHA SİLAH'

Sputnik'in haberine göre RS FM'e konuk olan Feyzioğlu, "Teröriste karşı silahla mücadele edersiniz, silaha silah!" derken, "terörle mücadelenin akıl ve mantık çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini" söyledi.

'BARO SEÇİMLERİ İÇİN POZİSYON ALIYORLAR'

Feyzioğlu, İstanbul Barosu eski başkanı Turgut Kazan'ın "Her gün atılan tweetleri okuduğumuz zaman, Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın başka alemlerde yaşadığını görüyoruz. O başka âlemlerde yaşarken, avukatların özgürlüğü kalmıyor." sözlerine de değindi. Feyzioğlu, "Turgut beyi, açıklamalarının yaklaşan baro seçimleri nedeniyle olduğunu bilecek kadar iyi tanırım" iddiasında bulundu. Avukatlardan kendisine gelen eleştirilere "Gayriciddi kişiler, baro seçimleri geldiği için pozisyon alıyorlar" yorumunu yaptı.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın açlık grevi yapmasına da değinen Feyzioğlu, "Açlık grevi yapan kişi, bilincini kaybettiğinde, devletin ona ölmemesini sağlamak için müdahale etme yükümlülüğü var." Feyzioğlu, sözlerini "Nuriye ile Semih'i evlat edinecek bir sempati içinde olmamı kimse benden beklemesin" diyerek tamamladı.

TAHİR ELÇİ AÇIKLAMASI

Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin çok değerli bir kişi olduğunu söyleyen Feyzioğlu, "Elçi'yi PKK'lı olarak suçlamak yanlış olur" derken "PKK terör örgütü, Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili savcılık keşif yaparken, silahlı elemanlarını geri çekip, keşfin yapılmasına izin vermez miydi?" görüşünü savundu.

SEMİH ÖZAKÇA: BİLİYOR Kİ SEMPATİ DUYARSA TUTUKLANIR, EMTAPİ KURARSA İKTİDARA YARANAMAZ

Açlık grevindeki öğretmen Semih Özakça, Metin Feyzioğlu'nun, kendisine ve Nuriye Gülmen'e yönelik sözlerine "Biliyor ki, sempati duyarsa tutuklanır; empati kurarsa iktidara yaranamaz." yanıtı verdi.

Özakça, kendisi ve Gülmen hakkında "Nuriye ile Semih'i evlat edinecek bir sempati içinde olmamı kimse benden beklemesin" ifadelerini kullanan Feyzioğlu'na sosyal medya hesabı Twitter'dan cevap verdi.

"Biliyor ki, sempati duyarsa tutuklanır; empati kurarsa iktidara yaranamaz" diyen Özakça, açıklamasını "Biz halkın içinde, halkın evladıyız; Feyzioğlu'na, sen kimsin! demek gerekir. Böyle bir beklenti var mı bilmiyorum ama Feyzioğlu'nu baba ilan edecek bir sempati içinde olmamızı kimse beklemesin" ifadeleriyle sürdürdü.

HUKUKİ DURUŞ İSTİYORUZ! VAR MI BUNA CEVAP?

Turgut Kazan, Feyzioğlu’ya cevap verdi. BirGün gazetesine konuşan Kazan, “Türkiye çok ciddi bir hukuk devleti, adil yargılanma hakkı ve avukata erişim hakkı sorunu yaşıyor. Türkiye’de avukatlar savunma hakkını kullanma konusunda sorunlar yaşıyor. Her gün tweet atıyorsun, bu konuda da bir gün bir şey yaptın mı? Onu açıklasaydın, biz de öğrenmiş olurduk” dedi.

Turgut Kazan şöyle devam etti: “Yaklaşan baro seçimi falan bilmiyorum. Ben o defteri kapatmış bir hukukçuyum. Barolar Birliği seçimine 4 yıl var, sen aklını peynir ekmekle mi yedin? Sen takvimi mi bilmiyorsun? Anlaşılır bir şey değil. Biz ne söylüyorsak ona yanıt verilir. Şurası yanlış, biz bunu yaptık gibi. Tweet atmaktan başka hiçbir şey yapmadın. Ayrıca savunma hakkı, adil yargılanma hakkı konusunda milli duruş ne demektir? Hukuki duruş istiyoruz! Var mı buna cevap?” dedi.

BARO BAŞKANI BÜTÜN SUÇLARA ORTAK OLDU

Feyzioğlu'ya yönelik diğer tepkilerse şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu:  Kimse Baro Başkanından merhamet beklemiyor... Nuriye ve Semih’in de beklediğini sanmıyorum... Baro Başkanı Temsil ettiği görev gereği hukuka sahip çıksın yeter... Baro Başkanı bu açıklamasıyla dönemin bütün suçlarına ortak oldu... Bu sözler unutulmaz..

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok: Metin Feyzioğlu,”Nuriye ve Semih’i evlat edinecek bir sempati içinde olmamı kimse benden beklemesin.” Sizden “sempati” değil, insan hakları, adalet ve vicdan konusunda “empati” yapmanızı bekliyoruz.. Onu da yapamıyorsanız #NuriyeVeSemih’e zarar vermeyin yeter.!

Editör: Haber Merkezi