Altıok’un Davutoğlu’na sorduğu sorular şu şekilde:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla dilerim.

Zeynep ALTIOK

İzmir Milletvekili

 

Suriye’de çıkartılan iç savaştan sonra yaklaşık 12.5 milyon Suriyeli yerlerinden edilmiş vegöç eden 4.5 milyon Suriyelinin 2.5 milyonu Türkiye’ye sığınmıştır. Ocak 2016 itibariyle Türkiye’de 19’u Çadırkent, 6’sı Konteynır olmak üzere toplam 25 kamp ve bu kamplarda yaşayan yaklaşık 280 bin kişi bulunmakta ve2.5 milyondan fazla kişi de Türkiye’nin dört bir yanında yaşamını sürdürmektedir. Suriyeli mültecilerin sağlık, eğitim ve çeşitli yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması için ciddi miktarlarda harcama yapılmaktadır. Üstelik örtülü ödenekten de bu konuda harcamalar yapıldığı düşünülürse meblağın ne derece yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Resmi kaynakların açıkladığı rakam 8 milyar dolar civarında olup bunun 455 milyon dolarının uluslararası kurum ve kuruluşlardan geldiği söylenmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Bugüne kadar ülkemizdeki Suriyelilere harcandığı söylenen 8 milyar dolar hangi kalemler adı altında harcanmıştır?

 

  1. Uluslararası kuruluşlardan bugüne kadar gelen toplam 455 milyon dolar yardımlarhangi kurum, kuruluş ve devlet aracılığıyla yapılmıştır? Bu yardımların ne kadarı, hangi kalemler için harcanmıştır? Yurtdışından gelen yardımların ne kadarının, nereye harcandığı uluslararası kuruluşlara bildirilmekte midir?

 

  1. Mültecilerin bugüne kadar aldıkları sağlık hizmetlerinin toplam bedeli kaç paradır? Aldıkları bu sağlık hizmetleri içinde yer alan poliklinik hizmetleri, yatan hasta hizmetleri ve ameliyat hizmetlerinin kaçı devlet hastanelerinde kaçı özel hastanelerde gerçekleşmiştirve devlete olan maliyetleri ne kadardır?

 

  1. Mültecilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için bu güne kadar kaç para harcanmıştır? Harcanan bu para hangi kalemler içinde ve nasıl dağılmıştır? Ayrıca, ülkemizdeki diğer öğrenciler ile kıyaslandığında mülteciler için harcanan para kişi başı ne kadardır?

 

  1. Sağlık hizmet ve harcamalarının içinde, Suriyeli eli silahlı, sözde ılımlı muhalif güçler adınasavaşıp yaralananlar için yapılan tedavilerin bedeli var mıdır? Varsa bu tedaviler hangileridir, nerede, hangi hastanelerde ve kaç para bedelle yapılmıştır?

 

  1. Suriyeli mülteciler için harcanan bu paranın içinde, Suriye’deki muhalif güçlere sağlanan silah ve mühimmat giderleri var mıdır?

 

  1. Suriyeliler için açılan kamplardan hangileri, hangi kurum ve kuruluşların kontrolündedir? Bunlar uluslararası ya da ulusal kurum ve kuruluşlarca denetlenmekte midir? 
Editör: Haber Merkezi