Zeynep Altıok, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Türkiye aleyhine casusluk yaptığı iddia edilen Rıza Sarraf’ı on sene önce kim veya kimler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına aldı” diye sordu.

Altıok önergesinde Türkiye’nin aleyhine casusluk yapıyor denilen Rıza Sarraf ve ailesinin Cumhurbaşkanı Ahmedinejad başta olmak üzere, dönemin İran’ının üst düzey devlet adamlarıyla olan ilişkilerinin bilindiğini kaydederek “2005 yılında TC vatandaşlığına başvuru yapan Sarraf için İranlı siyasilerin, bazı AKP’lilere ricacı olduğu ve Sarraf’ın AKP’lilerin referansı ile 2007 Haziran ayı Bakanlar Kurulu kararı ile TC vatandaşı yapıldığına yönelik iddialar var. Bu tarihten sonra Sarraf’ın Türkiye’deki yükselişine şahit oluyoruz” dedi.

Zeynep Altıok’un önergesinde yer alan sorular şu şekilde; 

- Türkiye Cumhuriyeti aleyhine casusluk yaptığı şüphesi ile hakkında soruşturma başlatılan Rıza Sarraf’ın,  TC vatandaşı yapılması için kim veya kimler referans olmuştur? Bu kişi veya kişilerle ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

- Sarraf ailesinin İran devleti ile ile üst düzey ilişkiler içinde olduğu ve İran adına çalıştığı bilinmektedir. Rıza Sarraf’ın TC vatandaşlığına alınması için istenen MİT raporuna bu bilgiler yansımış mıdır? Raporda,  İran devleti ile çok yakın çalışan Sarraf ailesi için gerekli uyarılar var mıdır?

- Devlet sırrı niteliği taşıyan belgeleri Rıza Sarraf, nasıl ve kimlerden temin etmiştir?  Söz konusu belgeler yurt dışına nasıl çıkarılmıştır?  Konu ile ilgili devlet kurumlarında başlatılan bir soruşturma var mıdır?

- Açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre Rıza Sarraf “istisnai vatandaş” olarak TC vatandaşı yapılmıştır. Rıza Sarraf,  Türk Vatandaşlığına İstisnai Olarak alınmak için hangi somut şartları sağlamıştır? Bunlar nelerdir?

- Sarraf, TC vatandaşı olmak için 26 Aralık 2005’te başvuru yapmış,  1 Haziran 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınmıştır. Rıza Sarraf’ın İran üst düzey devlet adamlarının ricası ile TC vatandaşlığına alındığı iddiaları için ne düşünüyorsunuz? Bu iddialarla ilgili soruşturma açacak mısınız?

- 1 Haziran 2007 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısı 2007/12274 sayılı kararıyla TC vatandaşı olan Rıza Sarraf’ın vatandaşlığa alındığı Resmi Gazetede yayınlanmış mıdır?

- Amerikan Hazine Bakanlığı, Reza Zarrab’ın babası Hüseyin Zarrab’a İran yaptırımlarını ihlalden 9.1 milyon dolar ceza kesmiş, Hüseyin Zarrab’ın ABD yetkilileriyle işbirliği yapmasının ardından ceza 2.3 milyon dolara düşürülmüştür. Bu durum bilinmesine rağmen Rıza Sarraf’ın yurt dışına çıkmasına neden izin verilmiştir? 

Editör: Haber Merkezi