İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 1 Ocak 2017 - 9 Mayıs 2017 tarihleri arasındaki 5 ayda, 115 çocuğun hamilelik sebebiyle başvurduğu ortaya çıkmıştı. Hastanede görev yapan bir personelin, 38’i 15 yaşından küçük olmak üzere 18 yaşından küçük 115 çocuğun başvurusunun polise bildirilmediğini fark etmesi üzerine hazırladığı tutanak ile durumu savcılığa bildirdiği, ancak durumu ihbar eden görevli hakkında inceleme başlatılarak görev yerinin değiştirildiği iddia edilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Altıok, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde “Kız çocuklarının evlendirilmesini ‘meşrulaştıran’ ve ilgili şikayetleri ‘cezasızlıkla’ sonuçlandıran iktidarınızın bu skandallarda payı bulunmakta mıdır? Skandalı ortaya çıkaran hastane personeli İclal N.’nin görev yeri neden değiştirilmiştir? Konuyla ilgili talimat kim ya da kimlerden gelmiştir?” diye sordu.

Zeynep Altıok, bahsi geçen hastaneye yılda ortalama, 18 yaşın altında 450-500 hamile çocuk geldiğinin belirtildiğini ifade ettiği önergesinde “Bununla birlikte Ankara'da bir yılda doğum yapan 18 yaş altı çocuk anne sayısının da en az 583 olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

Altıok’un önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan bu skandalın sorumluları kimlerdir? Bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açıldıysa ne aşamadadır? İlgili kişiler hangi tarihlerde ve hangi liyakat ölçülerine göre kimler tarafından bu görevlere atanmıştır?

- İstanbul Valiliği konuyla ilgili olarak başhekim yardımcılarının soruşturulmasına neden izin vermemiştir? Hangi yasal dayanaklarla bu karar alınmıştır? Kim ya da kimler tarafından soruşturma engellenmiştir? Başhekim yarımcılarının bu büyük skandala rağmen korunmalarının nedeni nedir?

– Skandalı ortaya çıkaran hastane personeli İclal N.’nin görev yeri neden değiştirilmiştir? Konuyla ilgili talimat kim ya da kimlerden gelmiştir?

– Yaşanan olayla ilgili olarak idari birimlere yapılan şikayetler bulunmakta mıdır? Varsa neden bakanlık ve yargı mensupları konuyla ilgili olarak idari ve hukuki işlem başlatmamıştır?

– Son 15 yılda Türkiye’de 18 yaşın altında çocuk doğuran kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı 15 yaşından önce gebe kalmış ya da doğurmuştur? Kaçı doğum esnasında ya da sonrasında hayatını kaybetmiş, kaçının çocuğu yine doğrum sürecinde ölmüştür?

– Bu tip olayların yaşanmaması için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

- Çocuk gelinlerin ve kız çocuklarının doğurmasında yaşanan artışı neye bağlıyorsunuz? Kız çocuklarının evlendirilmesini ‘meşrulaştıran’ ve ilgili şikayetleri ‘cezasızlıkla’ sonuçlandıran iktidarınızın bu skandallarda payı bulunmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi