Akatlı tarafından verilen soru önergesinde, 7 Haziran akşamüstü saatlerinde yapılan açıklamayla kamuoyuna duyurulan ihale sonuçlarında, ihalenin akrostişte bahsi geçen MAKYOL İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye (MAKYOL) verildiğini belirten İzmir Milletvekili, “ihalenin bir takım hukuka aykırı yöntemlerle bir firmaya verildiği yönünde güçlü bir delil ortaya çıkmıştır” diye ekledi.

Bu kapsamda Zeynep Altıok, Ulaştırma Bakanı Arslan’dan şu soruların cevaplarını yazılı olarak yanıtlamasını istedi:

1. Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesi kapsamında açık ihaleyle belirlenmesi gereken ihale hangi yolla MAKYOL’a verilmiştir? Bu projenin ihale tarihinden önce hangi firmaya verileceğinin belirlenmesi nasıl mümkün olmuştur?

2. İhaleye fesat karıştığı, bu yolla ihalenin haksız bir biçimde MAKYOL’a verildiği yönünde bulunan güçlü karineler karşısında Bakanlığınızca başlatılmış bir idari soruşturma bulunmakta mıdır? Adli makamlara ihaleye fesat karıştığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundunuz mu? Bulunduysanız ilgili suç duyurusunun tarihi ve esas numarası nedir?

3. MAKYOL bir takım bürokratlara ve siyasetçilere rüşvet verme karşılığında mı ihaleyi almıştır? Bu yönde bakanlığınıza gelen herhangi bir şikayet veya ihbar bulunmakta mıdır? Bu şikayet veya ihbar doğrultusunda hangi adli ve idari adımlar atılmıştır?

4. İlgili ihalenin MAKYOL’a verilmesi doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’dan yazılı veya sözlü olarak herhangi bir görüş, düşünce veya emir aldınız mı? Bakanlığınıza Kamu İhale Kanunu’na aykırı bir takım talimat veya emirler verilmiş midir?

5. Fesat karıştığı yönünde güçlü şüpheler olan bu ihalenin soruşturulması döneminde soruşturma sürecini etkilememek için, siyasi ahlaka uygun olarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz? 

Editör: Haber Merkezi