TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın, seçim sürecinde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Salahaddin Hünü’nün Nihat Zeybekçi’nin kendilerini ziyareti sırasında söylediği “AK Parti’ye oy vermeyeni Allah çarpar” ifadeleriyle ilgili soru önergesine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan yanıt geldi. Pekcan, “İddia edilen siyasi açıklamalar, kooperatif tüzel kişiliğini, kooperatif ortaklarını yahut kooperatif kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin işlemleri yürüten Bakanlığımızı değil, şahsın kendisini bağlamaktadır” açıklamasında bulundu.

CHP’Lİ POLAT MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

Polat, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Nihat Zeybekçi’nin seçim çalışmaları kapsamında 5 Şubat 2019 tarihinde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Salahaddin Hünü’yü ziyaret ettiğini anımsatmıştı. Basına da yansıyan bu ziyarette, Hünü’nün “Kendisine layık değil ama Allah nazardan korusun diye bir Ayetel Kürsi hediye etmek istiyoruz. Allah ayağını düz bastırsın, hata, kaza vermesin. İnşallah belediye başkanımız olarak da bizi ziyaret etmeyi Allah nasip etsin. Ben belediye başkanından memnunum Allah da memnun etsin inşallah. Hepiniz de memnun olacaksınız. Bak AK Parti’ye oy vermeyeni Allah çarpar” ifadelerini kullandığını belirten Polat, “Hünü bu ifadeleri kullanma cüretini kim ya da kimlerden almaktadır? Temsil ettiği kişiler göz önüne alındığında böyle bir açıklama yapması doğru ve etik midir?” sorularını yöneltmişti.

“KOOPERATİFLERLE VESAYET İLİŞKİMİZ YOK”

Bakan Pekcan, soru önergesine verdiği yanıtta, söz konusu esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifinin ülkemizde faaliyet gösteren 50 binden fazla diğer kooperatif gibi Türk Ticaret Kanunu’nun 124’ncü maddesinde ifade edildiği şekilde bir ticari şirket olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bu şirketlerin yöneticileri 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve kooperatif ana sözleşmesi ile diğer ilgili mevzuat kapsamında kooperatif ortakları arasından kooperatif genel kurulunca seçilmektedir. Bakanlığımızca bu kooperatiflerin, sınırları 1163 sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuat ile belirlenmiş olan kuruluş, işleyiş ve denetimlerine ilişkin işlemleri yürütülmekte olup, kooperatifler ile Bakanlığımız arasında herhangi bir hiyerarşi yahut vesayet ilişkisi bulunmamaktadır. Kaldı ki böyle bir ilişkinin varlığı evrensel kooperatifçilik ilkelerinden olan ‘özerklik ve bağımsızlık’ ilkelerine aykırılık teşkil edecektir.”

“HÜNÜ’NÜN AÇIKLAMALARI KENDİNİ BAĞLAR”

Anılan kooperatifin Bakanlığın Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOP-BİS) kayıtlarına göre 21 Mart 2019 tarihi itibariyle 3 bin 846 ortağı bulunduğunu ifade eden Bakan Pekcan, “Bakanlığımızla arasında hiyerarşik yahut vesayet türünden bir ilişki bulunmayan, 3846 ortaklı İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin genel kurulu tarafından seçilen, ilgili mevzuat kapsamında siyasi faaliyette bulunması yasaklanmamış olan ve kooperatifi temsil yetkisi kooperatifin amacıyla sınırlı bulunan kooperatif yönetim kurulu başkanının yaptığı iddia edilen siyasi açıklamalar, kooperatif tüzel kişiliğini, kooperatif ortaklarını yahut kooperatifin kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin işlemleri yürüten Bakanlığımızı değil, şahsın kendisini bağlamaktadır” dedi.

Editör: Haber Merkezi