Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen soru önergesinde “Aliağa’da 2010-2018 yılı arasında ölümlü iş kazalarının 3 kat artış gösterdiğine dikkat çekilirken, alınacak önlemler konusunda bilgi istendi.

Arslan, bölgedeki iş kazalarının yüksekliği ve bu kazalarda sık sık yanık vakalarına rastlanmasına dikkat çekerek, Aliağa Devlet Hastanesi’nde bir yanık ünitesi bulunmamasını eleştirdi. Arslan bu eksikliği 13 Kasım 2018 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı bütçesi sırasında bizzat Sayın Bakana sorarak gündeme taşıdığını belirterek o günden bu güne hiçbir gelişme yaşanmadığını ifade etti. “Aliağa’ya en yakın yanık ünitesi 60-70 km uzakta, bir işçi erken müdahale edilemediği için hayatını kaybederse sorumlusu kim olacaktır?” dedi.

Şimdiye kadar yaşamını yitiren işçilerimizin belki de erken müdahale halinde hayatını kaybetmeyeceğini, bu durumun alınmayan önlemler açısından düşündürücü olduğunu hatırlatan Arslan, “İnsan hayatı bizim için çok önemli, bir işçimizin bile böyle bir durum yüzünden hayatını kaybetmesini kabul edemeyiz” dedi.

Önergede aşağıdaki değerlendirme ve sorular yer aldı:

İş kazası istatistikleri ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınan önlemlerin yetersizliğini ortaya koyarken, toplum olarak ödediğimiz ağır faturayı da gözler önüne sermektedir. Ülkemizde 2017 yılında 359 bin 653 iş kazası yaşandı. Bu kazalarda bin 633 işçi hayatını kaybederken, 4 bin 226 işçi ise çalışamaz duruma geldi. 2018 yılında yaşanan iş kazalarında ise bin 923 çalışan hayatını kaybetti.

Konuya ilişkin çarpıcı bir açıklama ise İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Araştırma Derneği (İSGARD) tarafından yapıldı. Açıklamada İzmir'in Aliağa bölgesinde son dokuz yıla ait ölümlü iş kazaları istatistikleri paylaşıldı.

Söz konusu açıklamada ki istatistikler şu şekildedir: “Aliağa’da 2010 yılı ile 2018 yılı arasında ölümlü iş kazalarının 3 kat artış gösterdiği görülmüştür. Türkiye' de ise her yıl, nüfusa oranla her 100.000 kişide yaklaşık 2 kişi iş kazalarında ölürken, Aliağa' da bu oran her 100.000 kişide; 2015 yılında 5 kişi, 2016 yılında 7 kişi, 2017 yılında yaklaşık 13 kişi, 2018 yılında ise 12 kişi olarak gerçekleşmiştir.

Bu dönemde iş kazasında çalışanların yüzde 32'si bir malzeme veya ekipman altında kalmak suretiyle ezilerek, yüzde 24'ü ise yüksekten düşmek suretiyle can vermiştir. Sektörlere göre değerlendirmek gerekirse; Aliağa' da ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ü metal/demir çelik sektöründe, yüzde 22’si gemi geri dönüşüm sektöründe, yüzde 20'si kimya sanayisinde gerçekleşmiş olup, bu oranları yüzde 16 ile inşaat/yol sektörü izlemiştir.

İş kazaları sonucu son 9 yılda hayatını kaybedenlerin yüzde 82'si sendikasız çalışanlardan, yüzde 18'i ise sendikalı çalışanlar oluşmaktadır. 2010-2018 yılları arasında iş kazasında ölenlerin yaş gruplarına bakıldığında yüzde 30' unun 36-45 yaş grubu, yüzde 30'unun 46-60 yaş grubu olduğu, yüzde 24'ünün ise 28-35 yaş grubunda olduğu görülmektedir.”

Aliağa ilçesinde iş kazaları artarak devam etmektedir. Son olarak geçtiğimiz günlerde Aliağa ilçesindeki bir demir çelik fabrikasında erimiş çelik dolu potanın devrilmesi sonucu 4 işçi yaralandı. Çakmaklı Mahallesi Atatürk Caddesi'ndeki demir çelik fabrikasının döküm çalışma alanında, içinde erimiş çelik bulunan pota henüz belirlenemeyen nedenle 11 işçinin bulunduğu alana düştü. Sıvı çeliğin temas ettiği 4 işçi, Aliağa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. İşçilerden durumu ağır olan 2'si Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi.

Aliağa’da döküm fabrikaları başta olmak üzere sanayi ağırlıklı işyerleri bulunmaktadır. Bu nedenle kazaların çoğunda yanık olaylarına rastlanmaktadır. Buna karşın Aliağa Devlet Hastanesi’nde yanık ünitesi bulunmamaktadır.

13 Kasım 2018 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan Sağlık Bakanlığı 2019 yılı bütçe görüşmelerinde konuyu gündeme taşıyarak, Aliağa'nın en yakın yanık ünitesi bulunan hastaneyle arasında 60-70 kilometre mesafe olduğunu, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirtmeme karşın, aradan geçen süreye rağmen hiçbir adım atılmadığı görülmektedir.

Bu bağlamda;

Aliağa ilçesi sınırları içinde son on yılda kaç iş kazası meydana gelmiştir? Hayatını kaybeden ve yaralanan işçi sayısı nedir? Bu ölümlerden kaçı yanığa bağlı olarak gerçekleşmiştir? Bu kazalarda sürekli iş göremezlik durumuna düşen işçi sayısı nedir? Söz konusu verilerin yıllara göre dağılımı nedir?

Aliağa İlçesi sınırları içinde yer alan sanayi kuruluşlarının yapısı, iş kazalarına ilişkin acı tablo ve kazalarda yanık vakalarının yoğunluğu bilinmesine rağmen neden Aliağa Devlet Hastanesi’nde bir yanık ünitesi bulunmamaktadır? Kazalarda meydana gelen yaralanmalarda erken müdahalenin hayat kurtardığı da dikkate alındığında Aliağa Devlet Hastanesi’nde yanık ünitesi ne zaman hizmete alınacaktır? Olası bir kazada erken müdahale edilmediği için can kaybı yaşanırsa bu durumun sorumlusu kim olacaktır?

Aliağa İlçesi sınırları içinde bulunan sanayi kuruluşlarında ölümlü iş kazalarının sayısı Türkiye ortalamasının üzerindedir ve her geçen yıl artmaktadır. Bu acı tablonun çözülmesi için ivedi olarak hangi önlemler alınacaktır?

Aliağa ilçesine en yakın yanık ünitesi bulunan hastane hangisidir? Yatak sayısı nedir?”

Editör: Haber Merkezi