Gizem TABAN/İZGAZETE- Uzun zamandır borç ve satışlarla gündeme gelen Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Aliağa Belediyesi, bu kez de 2022 bütçesiyle gündem oldu. MHP’li Serkan Acar’ın 2 dönemdir başkan olduğu Aliağa Belediyesi’nin ekim ayı olağan ikinci meclis oturumunda belediyenin 2022 yılı bütçesi 372 milyon 506 bin 400 TL olarak açıklandı. Millet İttifakı’nın ret oyu kullandığı bütçe eleştirisi konusu oldu. Aliağa Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 

‘TEPKİ ÇEKEN RAKAMLAR’
Aliağa Belediyesi’nin 2022 yılı tahmini gider bütçesi 372 milyon 506 bin 400 TL olarak açıklanırken, bütçe kalemlerinden bazıları dikkat çekti. Belediyenin uzun süredir borç ve satışlarla gündeme gelmesinin ardından temsil ve ağırlama giderlerini içeren Özel Kalem Müdürlüğü için 8 milyon 758 bin TL ödenek ayrılması ile Stratejik Amaçlara Göre Kaynak Tablosunda yer alan; ‘Kurumsal yapının oluşum sürecinde teknoloji ve bilişim altyapılarını etkin olarak kullanmak, hesap verebilir, sosyal sorumluluk anlayışını benimsemiş, eşitlik ve adaleti kendisine ilke edinmiş, şeffaflık odaklı belediye yapısına kavuşmak’ konulu amaç için 30 milyon 367 bin 724 TL kaynak ihtiyacı olması tepki çekti. 

‘ALELADE HAZIRLANMIŞ BİR BÜTÇE’
Bütçeye ilişkin eleştirilerde bulunan Aliağa Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı, “Sayın Başkanın şeffaf ve hesap verebilir bir tavrının olmaması bizim bu bütçeye endişeyle bakmamıza neden oluyor. Başkanlığa geldiğinden bu yana herhangi bir konuda bilgisine başvurduğumuzda cevap verme gereği bile duymuyor. Dolayısıyla bu kadar bilinmezin içerisinde güven duygusu da sarsılıyor. Bu güvensizlik ve şeffaf olmayan anlayış içerisinde ret oyu kullanmak durumunda kaldık. Bunun haricinde dikkatimizi çeken harcama kalemleri var. Örneğin; Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün bütçesi 4 milyon 998 bin TL, Zabıt Müdürlüğü’nün bütçesi 5 milyon 531 bin TL.  Aliağa’da birçok noktada çevresel bakım ihtiyacı olan sokaklar varken, kirlilik ile alakalı o sokaklarda yaşayan insanlar risk taşıyorken, oralardaki çöp toplama sistemlerinin geliştirilmesine ve modernleştirilmesine ihtiyaç varken enteresan bir şekilde Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün öngörülen bütçesi Zabıta Müdürlüğü’nden daha düşük. Öte yandan, Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılı gerçekleşen gelir bütçesi 155 milyon lira civarındayken temsil ve ağırlama giderlerini içeren Özel Kalem Müdürlüğü’ne 8 milyon 758 bin TL bütçe vermek kabul edilebilir değil. Kaldı ki bütçe açığını ve finans ihtiyacını karşılamak üzere de sürekli taşınmaz satan bir belediyeyiz. Ayrıca, temsil ve ağırlama giderleri ihaleyle değil, doğrudan alım yöntemiyle yapılan harcamalar. Yani denetimi zor olan bir harcama gideri. Bundan dolayı da Özel Kalem Müdürlüğü için öngörülen bu bütçe dikkat çekici. Bunların yanında 2022 Mali Yılı Hedeflerinde yer alan; ‘Şehrin girişinden çıkışına kadar yol, kaldırım ve peyzaj çalışması yaparak Aliağa’nın bir marka kent hedefine ulaşmasına katkı sağlamak’ amacı için 160 milyon 120 bin TL bütçe öngörülüyor. 2020 yılında gelir 155 milyon civarında ama küçük bir ilçenin giriş-çıkışının yol, kaldırım ve peyzaj düzenlemesi için böyle bir bütçe öngörülmesi ilginç…  Böyle bir düzenleme muhtemelen yapılamayacak, zaten böyle bir para da yok. Bu da bize 2022 yılı bütçesinin usulden, alelade hazırlanmış bir bütçe olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

 

‘ARTIK HESAP VERECEK MİSİNİZ?’
İYİ Partili Sarı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bütçede en garip olanı unsur ise; Stratejik Amaçlara Göre Kaynak Tablosunda yer alan; ‘Kurumsal yapının oluşum sürecinde teknoloji ve bilişim altyapılarını etkin olarak kullanmak, hesap verebilir, sosyal sorumluluk anlayışını benimsemiş, eşitlik ve adaleti kendisine ilke edinmiş, şeffaflık odaklı belediye yapısına kavuşmak’ konulu amaç için 30 milyon 367 bin 724 TL kaynağa ihtiyaç olması. Şeffaflık adına böyle bir bütçe öngörülüyor ama sene boyunca yapılan uygulamalar, mecliste sorduğumuz sorulara cevap alamamamız şeffaflıktan uzak bir yönetim anlayışı olduğunu gösteriyor. Sayın Başkana soruyorum; Bugüne kadar 30 milyon bütçe olmadığı için mi sorularımıza cevap vermiyordunuz? Bu kaleme 30 milyon bütçe ayırınca artık hesap verecek misiniz?”

Editör: Haber Merkezi