İZ GAZETE- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İzmir programının ikinci durağında İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ile bir araya geldi. Ziyarette konuşan Akşener, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Akşener'in yanı sıra İyi Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Erdem Hünü de katıldı. Toplantıda İzmir esnafı da söz alarak Akşener’e kentteki son durumu aktardı. Sektörlerinde karşılaştıkları güçlükleri dile getiren esnaf, döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle fiyat artışları yaşandığını ve bu nedenle zor durumda olduklarını belirtti. Akşener ise esnafa, “Sesiniz olmaya devam edeceğim” dedi.

“Çok uzun zamandır kutuplaşma siyaseti üzerinden bir dil gelişti” tespitinde bulunan Meral Akşener, “‘Şapkamı assam kazanırım’ siyasetini de Türkiye’ye bu dil getirdi. Bir rahatlık oluştu Türkiye’de… Ben bu rahatı bozmaya geldim. Birilerinin bunlara ‘Dur!’ demesi gerekiyordu. Allah şahit, yola çıkış nedenim budur. ‘Her seferinde seçmenin çırak çıktığı, siyasetçinin de gayretsiz oy aldığı bu sistemi yıkmamız lazım’ dedim. Esnafı gezdiğimde önce müthiş bir korku ve çok enteresan cümlelerle karşılaştım. ‘Derdiniz var mı?’ diye sordum. Çünkü siyaset şudur: Bir seçim oluyor, seçmen karar veriyor. Bir ya da birden fazla partiye iktidar, diğerine muhalefet görevi veriyor. Muhalefet sizin eleştirilerinizi alacak iktidara götürecek ki hizmet edebilsin. Bunun adı hizmette rekabettir. Siyasetin anlamı sizin sesiniz olmaktır. Sizin sesiniz olduğunda iktidar bu sesi duyduğu için hizmet yerine getirir” dedi.

‘ESNAFIN DERDİNİ ANLATABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Pandemi sürecinde de esnaf ziyaretleri yaptığını kaydeden Akşener, “Hakikaten ciğerimiz delindi. Kahveci esnafının, lokantanın, kafenin derdini anlatmak mümkün değil… İnanılmaz bir dönem geçirdik. Çok rasyonel, çok akılcı ve vicdanlı taleplerimiz oldu. O taleplerin tamamını ilettik. Biz her geziden sonra sizlerin taleplerinizi ilettik. İnsan çalıştırmayı, istihdam yaratmayı seviyorsunuz. Ancak pandemi döneminde, ‘Abla çok zor, işten adam çıkarmak zorundayız. Söyle, sigortasını almasınlar’ dediniz, çok haklı bir talep. ‘Bu ağaların dikkatini çekebilir miyiz?’ dediniz, her birinizi Meclis’in kürsüsünde konuşturdum. Ama sonra çok acı çektiğimiz günler oldu… İşsiz bir genç çıktı, yurt dışına gitmiş. Bizi yönetenlerin çok acımasız bir yüzünü gördüm o an… Gencecik bir çocuk… Aramışlar, bulmuşlar, iş beğenmediğini ifade edebilmek için o çocuğun sosyal medyasını ortaya koyup, o gencin her şeyiyle oynadılar. O gün bir yemin ettim, bu acımasız tavra karşı sesi çıkmayanların sesi olmak, o güçlünün, bugün güç sahibi olmuşların elindeki sopanın başına indiği fakir fukaranın sesi olmak için yemin ettim” ifadelerini kullandı.

‘VELİNİMET OLDUĞUNUZU GÖSTERİN’

Partisinin çalışmalarında esnafı merkeze aldığını vurgulayan Akşener, “Ancak asıl olan sizin müşterilerinize gösterdiğiniz o nezaketi seçmene gösterebilme kararlılığı… Seçim zamanı geldiğinde siyasi partiler gibi bizimkiler de gelecek, o başka bir şey. Allah rızası için sizden rica ediyorum: O siyasetçinin sizden oy alabilmesi için seçmenin velinimet olduğunu sağlayın. Üst perdeden, korkutarak davrananların cezasını da bizzat sandıkta oylarınızla vereceksiniz. O oyu hak ediyorsak bize gelsin, hak etmiyorsak vermeyin. Ancak sizin velinimet olduğunuzu bütün siyasetçilere gösterme mecburiyetiniz var. Aksi takdirde çırak çıkmaya devam ediyorsunuz” dedi.

'TÜRKİYE ETİN TADINI UNUTMUŞ'

Vatandaşla aralarında geçen diyalogları da aktaran Akşener “Gezilerim sırasında bir hanımefendi ile tanıştım. Benim yaşlarımda… Ev kendinin, yanında üç torunu var… Bin 900 lira emekli maaşı alıyor. Üç çocuk, ‘Babaanne köfte koktu’ demişler. O kadın benden kendine değil, torunlarına köfte istedi… 75 yaşlarında bir hanımefendi eğildi kulağıma, 15 gündür yemek pişiremediğini söyledi. Çoğu anneanne, babaannenin yanında torunlar var. Çoğu insan işsiz, o evlerin içinde aç… Bizi aramış o hanım, 75 yaşındaki ablamız, ‘Kıyma kavurdum, yemek ettim. Kalan yağını çorba ettim. Etin tadını, kokusunu unutmuşuz’ dedİ. Türkiye’nin hali bu…” diyerek ülkedeki hayat pahalılığına dikkat çekti.

‘FELEĞİMİZ ŞAŞTI’

Toplantıda Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu da açıklamalarda bulundu. Mutlu konuşmasında Meral Akşener'e hitaben, “Bugüne kadar hep esnaf ziyaretinde bulundunuz; bunu niçin yaptığınızı anlıyoruz. Çünkü esnaf toplumun çimentosudur. Kovid 19 gibi kimsenin görmediği, bilmediği bir musibet ile karşılaştık, feleğimiz şaştı. Esnaf ve sanatkarlar çok mağdur olduk, üzüldük, zorlu günler geçirdik. Hiç hesapta olmayan bir şey ailelerin, ülkelerin başına gelebilir ama en çok sıkıntıyı biz çektik. İki şey bizi çok üzdü; ilki pandemiye sebep gösterilmemiz. Virüsün kafe, lokanta gibi yerlerden bulaşılıyormuş gibi gösterilmesi. Biz tedbirlerimizi almaya çalıştık ama kongrelerde, toplantılarda bizden kat be kat insana hizmet sunuldu. İkincisi, pandemide alınan tedbir ve kısıtlamalar adil olmadı. Her şeyin daha iyi olacağını ümit ederken faiz, enflasyon ve kur karşımıza çıktı. Yazı yazacak kağıt bile bulamadık, yarın ise ne olacağını bilmiyoruz” dedi. 

Editör: Haber Merkezi