ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Newyork’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Antonio Guterres öncülüğünde İklim Eylem Zirvesi gerçekleştiriliyor. Guterres’in çağrısı ile dün başlayan olan İklim Eylem Zirvesi’nin taslak programı paylaşıldı. Programa göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvede duyuru yapacak. “Live, Work ve Move Green” (Yaşam, İş ve Yeşil Hareketler) adlı oturumda söz alacak olan Erdoğan somut eylem duyurusu yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Eylemi Zirvesi Kararlılık İçin İşbirliği Oturumu’nda “Bir Sonraki Adım” başlıklı panelde bir konuşma yaptı. İklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye’nin kararlılığının önemine dikkati çeken Kurum, “2012’de ülkemizde Cumhurbaşkanımızın başlattığı kentsel dönüşüm seferberliğiyle yaklaşık 6,5 milyon konutun yeniden yapılanmasını sağlıyor, her yıl 300 bin konutumuzu dönüştürüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Murat Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, Newyork'taki İklim eylem Zirvesi'nde, yerelde iklim eylemini güçlendirmek için uluslararası ve ulusal aktörlerle yerel yönetimler arasında kurulacak işbirliği ağlarının son derece önemli olduğunu hakkındaki açıklamasına tepki gösterdi. Çepni Kurum’un açıklamaları ile ilgili “İklim görüşmelerinde Türkiye için tek hedef, iklim fonlarından para koparmak. Başka hiçbir kayda değer bir önermesi yok. Hükümet “sıfır atık” projesi başlattı. Poşeti paralı hale getirdi. Böyle şeylerle kozmetik kampanyalar yapıyor. Diğer yandan da, iklim değişikliğinin en büyük nedeni olan kömür ve termik santrale teşvik veriyor. Kazdağları, Munzur, Uşak Murat dağı gibi örneklerde olduğu gibi son derece önemli ekolojik alanları birkaç şirketin karı için yağmaya açıyor. Kendi çöpünü ayrıştıramazken İngiltere’den ve başka ülkelerden çöp ithal ediyor... Manzara bu. Bu manzara karşısında kim Bakan'ın, hükümetin açıklamalarına inanır ki!” değerlendirmesini yaptı.

HDP’nin Meclis’teki temel gündemlerinin iklim krizi olduğunu söyleyerek “Daha önce de birçok defa Bakanlığı, diğer bakanları iklim krizi ve etkileri konusunda stratejik planlar hazırlanması, orman, su varlıkları ve tarım alanları için radikal koruma tedbirlerinin alınmasını, yaz sezonu öncesinde orman yangınları ile ilgili ek tedbirler alınması gibi bir çok konuda önergeler verdik. Önerilerde bulunduk. Bundan sonra da elbette çalışmalarımız sürecek. Çünkü iklim krizinin etkilerini şimdiden yaşıyoruz. Aşırı hava olayları, kuraklık, gıda ve su krizi gibi bir çok sorunla karşı karşıyayız. Bütün bunlardan en fazla etkilenenler de yoksul insanlar, kadınlar, çocuklar. Gençlerin 20 Eylül’de gerçekleştirdiği iklim grevi de bu açıdan umut yarattı. Türkiye’de de geçmiş yıllara göre daha fazla katılım oldu. Biz de elimizden geldiğince destek olduk, olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi