Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaşanan kavgalarda ön saflarda yer almasıyla tanınan AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan, şiddet eğilimli bir tavırla gündeme geldi. TBMM’de, 9 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmeleri esnasında yine tansiyon yükseldi.

İçişleri Bakanı AKP’li Süleyman Soylu’ya yanıt vermek üzere kürsüye gelen CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, “Şehitleri alkışlatıyormuş gibi kendini ayakta alkışlatma çakallığına kapılmasın” ifadesini kullanınca AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan, CHP’li Özel'in üzerine yürüdü.

AKP’li Özalan, bahse konu kavgada yumruklarını konuşturdu. AKP’li Özalan’a tepki yağarken geçmişte müdahil olduğu olaylar incelendiğinde söz konusu tavrın şaşırtıcı olmadığı görüldü. Özalan’ın ayrıca yasama faaliyetlerine koyduğu katkının rakamsal boyutları incelediğinde çok düşük kalması dikkat çekti. Öte yandan CHP İzmir Milletvekilleri de AKP’li Özalan’ı Meclis’teki tavırları nedeniyle eleştiri yağmuruna tuttu.

OLAYSIZ YILI YOK

2018’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler sonrasında AKP İzmir Milletvekili olarak göreve başlayan Özalan, aynı yıl içinde Meclis’te yaşanan bir kavgada ön saflarda yer aldı.

24 Temmuz 2018 tarihinde, HDP Milletvekili Ahmet Şık’ın, Meclis kürsüsünde konuşma yaparken AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan’ın da bulunduğu bir grup tarafından saldırıya uğradığı, Özalan’ın ayrıca TİP Milletvekili Barış Atay’ın üzerine yürüdüğü basına yansımıştı.

TBMM Genel Kurulu'nda 12 Aralık 2019 yılında AKP ile CHP milletvekilleri arasında çıkan tartışma arbedeye dönüşürken AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan'ın, tepki gösterdiği CHP'li Vekile “Gel buradan bağır, gel! Arkaya kaçıyor, bağırıyor; gel, önden bağır” diye çıkıştığı yine basında yer almıştı.

Özalan, 2020 yılında TBMM İdare Amirliği görevine getirilirken, 26 Aralık 2020 tarihli TBMM Genel Kurulunda, Özalan’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un üzerine yürüdüğü basına yansımıştı. AKP’li Alpay Özalan’ın, 17 Mart 2021 tarihinde TBMM’de, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu yaka paça dışarı çıkarmak istediği de yine basında yer almıştı.

PERFORMANSTA ‘SIFIR’ BOLLUĞU

Öte yandan TBMM’de Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi olan AKP’li Özalan’ın yasama faaliyetlerine koyduğu katkının da çok düşük kalması da dikkat çekti. TBMM tutanakları incelediğinde; İlk imza sahibi olduğu kanun teklifleri, imzasının bulunduğu yazılı soru önergeleri, ilk imzasının bulunduğu Meclis genel görüşme önergeleri, ilk imzasının bulunduğu Meclis soruşturması önergeleri, imzasının bulunduğu Meclis soruşturması önergeleri sayılarının hepsinin sıfır olduğu görüldü. Tutanaklarda Özalan’ın yalnızca; imzasının bulunduğu 39 kanun teklifi ile imzasının bulunduğu 7 Meclis araştırması önergesi olduğu göze çarptı.

AKP’li Özalan’ın TBMM tutanaklarına göre Meclis karnesi şöyle:

İlk imza sahibi olduğu kanun teklifleri: 0

İmzasının bulunduğu yazılı soru önergeleri: 0

İlk imzasının bulunduğu Meclis genel görüşme önergeleri: 0

İlk imzasının bulunduğu Meclis soruşturması önergeleri: 0

İmzasının bulunduğu Meclis soruşturması önergeleri: 0

İmzasının bulunduğu Kanun Teklifi: 39

İmzasının bulunduğu Meclis araştırması önergesi: 7

CHP’Lİ VEKİLLERDEN ELEŞTİRİ YAĞMURU

AKP’li Özalan’ın Meclis’teki tavırları tartışma konusu olurken CHP İzmir Milletvekilleri de Özalan’a eleştirilerde bulundu. CHP İzmir Milletvekilleri; Tacettin Bayır, Mahir Polat, Murat Bakan ve Atila Sertel, Özalan’a dair görüşlerini dile getirdi.

‘YASA ÇIKSA VEKİLLİĞİ ANINDA DÜŞER’

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, AKP’li Özalan’ın Gençlik ve Spor eski Bakanı Osman Bak’a özendiğini belirterek, “Sanıyorum Osman ağabeyine özeniyor. Osman da durmadan Meclis’te böyle kavga çıkarırdı. Alpay da ‘Acaba bende kameralara 1-2 yumruk gösterirsem beni Gençlik ve Spor Bakanı yaparlar mı’ diye yumruklarını gösterdi. Ama ben o yumrukların indiğini hiç görmedim, fotoğraf çekilsin diye ellerini havaya kaldırdı. Üretimden uzak, toplumdan uzak, İzmir’den uzak bir Vekil. Memnun olunmayan milletvekillerinin düşürülmesine ilişkin bir yasa çıksa Alpay herhalde anında düşer” diye konuştu.

BAKAN MI OLMAYA ÇALIŞIYOR?

AKP’li Özalan’ın Meclis’teki tavrını değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da şunları söyledi:

“Bir söz vardır; ‘testinin içinde ne varsa ağzından da o dökülür’ diye, Alpay’ın içinde şiddet var elinden de o dökülüyor. Yasama faaliyetlerine zaten pek bir katkısı yok. TBMM’de bir milletvekilinin kameralara bakarak yumruk kaldırması, bir siyasi partinin grup başkan vekiline saldırmaya kalkması kabul edilecek şeyler değil. Meclis’te çokça tekme yedim ama bugüne kadar hiçbir milletvekiline vurmayı buna teşebbüs etmeyi kendime yakıştıramadım. İnsan kendine ne yakıştırıyorsa odur. İzmir adına da milletimiz adına da üzüldüm. Bir İzmir Milletvekiline yakışmıyor. Sanırım Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda bir zafiyet görüyor, ona göreve bu şekilde ulaşabileceğini düşünüyor. Keşke Türkiye’de sporun gelişmesi, çocukların ve gençlerin spora daha fazla kazandırılması için projeler üretip öyle gündeme gelmeye çalışsa ama demek ki yeteneği o şekilde değil. Böyle kavgayla, hırçınlıkla kendini göstermeye çalışıyor.”

‘BU TÜR OLAYLAR DOĞRU DEĞİL’

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise, “Parlamentoda bir milletvekilinin temel faaliyeti, yasama faaliyetidir. Yasama faaliyetleri; kürsü konuşması, komisyon çalışması, kanun teklifi, soru önergesi, araştırma önergesi ve denetim görevidir. Bir milletvekilinin performansını değerlendirirken bu kriterler bakmak gerekir.  Ben kendisinin şahsına değil ama parlamentoda bu tür olayları doğru bulmuyorum. Parlamento, milletin iradesinin tecelligahıdır. O salonun kutsiyetine zarar getirecek davranışlardan kaçınmak gerekir. Keşke o görüntüler hiç olmasaydı. Alpay, Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmiş bir milli sporcu. Ona uygun hareket etmesini bekleriz” ifadelerini kullandı.

‘TOPLUM DEĞERLENDİRSİN’

AKP’li Özalan’ın tavırlarını toplumun değerlendirmesi gerektiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Alpay Özalan’ı bizden ziyade toplum değerlendirsin. İzmir’in, İzmirlilerin, Türkiye’de yaşayan milyonların sorunlarının çözümü için uğraş vermek göreviyken enerjisini nasıl ve hangi amaçlar için harcıyor, bu konuda halkımız konuşsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi