TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı üçüncü birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tuç Soyer yönetiminde gerçekleştirildi. Meclis toplantısında AKP’li Meclis üyesi Dilek Büyükyıldız’ın kullandığı ifadeler tepki çekti. Büyükyıldız’a Cumhuriyet Halk Partili Nilay Kökkılınç tepki gösterdi.
Mecliste ayrıca ihtisas komisyonu üyeleri de belirlendi.

ELANUR’UN OKULUNA DESTEK

Kemalpaşa Meclis üyesi Çile Özkul, matematik olimpiyatlarında birincilik elde eden Elanur Akıncı'nın okulu için Büyükşehir Belediyesi’nden bilgisiyar, bisiklet ve okul çevresine çit talebinde bulundu. Çamur 40 tane bisiklet talebinde bulundu.

Soyer’in “Ağanın eli tutulmaz. Ancak 40 bilgisayar çok” ifadeleri meclis salonunda gülüşmelere sebep oldu. Soyer, “Hem bisiklet hem de Elanur’un ödüllendirmesi konusunda elimizi zengin tutalım. Ben de Elanur’un gözlerinden öpüyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘TORBALI’NIN İHTİYACI NEYSE...’

Büyükşehir Meclisi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılında almış olduğu Torbalı İlçe Merkezi’ne ilişkin Özel Proje Alanı’na ilişkin bir tartışma da yaşandı.
Projede; açık pazar alanı, otopark, yeraltı otoparkı, yeşil alan gibi alanlar bulunuyor.

Proje ilişkin konuşan AKP’li Meclis üyesi Özgür Hizal, “Kamu kaynaklarını keyfi kullanmaktan başka bir şey değil. Şehirler kin ile yönetilmez” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Burada kimse kin ile intikam duygusu ile bir şey yapmaz. Hizmette devamlılık esas ise bu geçmiş dönme için de söz konusu. Kamulaştırılan bina asla heba olmaz. Birçok konusunda Torbalı’nın ihtiyaç duyduğu şeyi bulur, birlikte hareket ederiz. Gerçekten o para bu bina için bir kuruşu heba olmayacak bir biçimde ve Torbalı’nın ihtiyacı neyse ona göre harcanacaktır” ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ’NDEN SKANDAL İFADELER

AKP’li Meclis üyesi Dilek Büyükyıldız’ın “Kadına seçme seçilme hakkını ben de dahil olmak üzere veren AKP’dir” ifadesi salonda büyük tepki topladı.
Büyükyıldız, Cumhuriyet Halk Partisi sıralarına doğru dönerek “Elazığ depreminde ölenlere Allahtan rahmet diliyorum. Yaralılara ise Allahtan şifa diliyorum ancak sanırım bu durum CHP grup sözcüsü Nilay Kökkılınç da pek önemsemiyor” dedi. Sözlerine devam eden Yıldız seçme seçilme hakkın konusunda da ilginç bir çıkarımda bulundu. CHP’nin kadın kotası koyduğunu ancak Büyükşehir Meclisi’nde bile buna uymadığını ifade eden Yıldız “Kadına seçme seçilme hakkını ben de dahil olmak üzere veren AKP’dir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partili Nilay Kökkılınç ise “Deprem gibi acıların siyaset malzemesi yapılmaması gerekir. Kadınlar olarak; Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk sayesinde seçme ve seçilme hakkını elde ettik. Biz bu konuda Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz” diye konuştu.

Mustafa Özuslu, “Bu mecliste bize getirilen tüm eleştirilere açığız. Cumhuriyet Halk Partisi sosyal demorkat bir partidir. Cumhuriyet Halk Partisi, sosyal demokrasiyi kadın hareketlerinin savunuculuğunu yağan bir gelenekten gelir. Kadın süpürgeciler ile dolacak bu kentin sokakları. Örgütleyeceğiz bütün kadınları. Bzi kadını kamusal alanda görünür kılacağız. Kadın meselesi üzerinden Cumhuriyet Halk Partisi’ne yüklenirseniz alacağınız cevap budur” ifadeleri salonda alkış aldı.

Özgür Hizal, "Pazartesi günü istemediğimiz durumlar ile karşılaştık. Bugün bir arkadaşımız çıktı, bu ülkeyi yönetenleri yalancılıkla suçladı. O zaman Hüsnü beyin ne kabahati var? Haakaret yapıldığı takdirde ilk karşı duracak kişi benim. Eleştiri bir muhalefet grubunun yapması gerekir” şeklinde konuştu.

Hızal, “Deprem siyaset malzemesi yapılmaz. İzmir’in dört dörtlük bir kent olduğunu mu söylüyorsunuz? Biz eksiklikleri zaten söyleyeceğiz. Deprem vergileri ile yol yapılıyor, ev yapılıyor, hastane yapılıyor” dedi.

İHTİSAS KOMİSYONU ÜYELERİ BELİRLENDİ

Şubat ayı üçüncü oturumda Meclis ihtisas komisyonlarının üyeleri belirlendi. Üyelerin seçimi; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile gerçekleştirildi. Buna göre yeni komisyonlar ve üyeleri şu şekilde;
Göç ve Uyum Komisyonu: Deniz Bektaş, Özkan Yıldız, Bahar Gürsul, İbrahim Özkara, Hasan Ünal, Nezih Özuyar, Fikret Mısırlı, Hakan Yıldız ve Hıdır Alptekin.
Aile ve Çocuk Komisyonu: Dolunay Bayer, Şamil Sinan An, Burhan Suat Çapşalyan, Seda Öztüre, Ali Gül, İzel Zenginobuz Derinsu, Dilek Yıldız, Çile Özkul, Sema Yeşilçimen.
Kooperatifler Komisyonu: Gamze Gül Çamur, Haydar Gültekin, Refik Süren, Mustafa Gerçek, Fatman Ekicioğlu, Ali Yılmaz, İsmail Ekeroğlu, Mehemet Pınar, Alpaslan Koparal.

‘BU SEVİYENİN AŞAĞIYA ÇEKİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİM’

Pazatesi günü yaşananlar hakkında da konuşan Soyer,” Muhalefetin gereği eleştirmektir. Biz de Türkiye’de muhalaefetiz. Kapsam dışı konuşmalarda Türkiye ile ilgili konularda eleştiri getirmek en doğal hakları. O gün söz ‘Aslan yattığı yerden belli olur’ diye başlamıştı. Orada yakışıksız bulduğum şey şudur. Eğer siz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na sonuçlanmamış bir şey hakkında bir şey söylenirse. Ben o tartışmayı yüzde 58 adına kapattım. Aslında ben o yüzde 58’i savundum. Ben burada ürettiğimiz şeyin seviyesini düşürmek istemiyorum. Bu seviyenin aşağıya çekilmesine asla izin vermeyeceğim” dedi.

Editör: Haber Merkezi