CEREN DUMAN/ YAĞIZ BARUT/İZ GAZETE - İzmir’de Pazar günü 6 farklı ilçede başlayan orman yangınları dün itibari ile kontrol altına alındı. Yangın söndürme çalışmalarına destekte bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyede çalışan her personel adına bir fidan dikerek işe başlayacaklarını belirterek, “Yaralarımızı sarmaya gayret edeceğiz. Yanan yerlerin bir metrekaresini bile imara açmayacağız.” demişti. Soyer’in açıklamaları sosyal medyada vatandaşlardan olumlu tepkiler alırken, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, “Soyer, konuyla ilgili cehaletini ortaya koymuş oldu. Anayasa'nın 169'uncu maddesine göre ormanların imara açılması mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

‘ÖRNEK GÖSTERİN’

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bazı siyasetçiler yarım saat gelip görüntü verdikten sonra 'Burayı imara açmayacağız' diye açıklama yaptı. Anayasanın 169'uncu maddesi zaten orman alanlarını korumaya almıştır. Bunu söyleyenler bir örneğini göstersinler.” diyerek Soyer’i hedef aldı.

‘KOMİSYONCA İMARA AÇILABİLİR’

AKP’li Dağ ve Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarından sonra edinilen bilgilere göre, orman vasfındaki alanlar, yaşanılan yangınlar sonrasında Orman Bakanlığı Komisyonu tarafından orman vasfından çıkartılıp, imara açılabiliyor. Konuyla ilgili kanun maddesini gazetemize açıklayan Avukat Arif Ali Cangı, “İlgili maddede yer alan bilgilere göre, alanlar orman vasfından çıkarılarak imara açılabilir. Yarın bir gün, yanan yerlerin Bakanlık komisyonunca orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle Hazine adına tescil edilebilir ve bütçe açığını gidermek için Milli Emlak yoluyla satışa açılması mümkündür. Dolayısı ile orman vasfındaki yer yapılaşmaya açılamaz sözünün karşılığı yok. Keşke öyle olsa ama Orman Kanunu’nda pek çok değişiklik oldu. Soyer’in açıklaması ise topluma güvence vermeye yöneliktir. Kimse bilgi yarıştırmaya kalkmasın” ifadelerini kullandı.

Orman Kanunu, 16 yıllık AKP iktidarı döneminde 16 kez değişikliğe uğradı. Konuyla ilgili madde ise şu şekilde:

‘NASIL İMARA AÇTIKLARINI BİLİYORUZ’

AKP’li Dağ’ın ‘cehalet’ çıkışına yönelik, açıklamada bulunan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Sayın Soyer, orman vasfındaki alanın imara açılmayacağını bilecek kadar bilgi ve birikime sahip bir başkandır. Soyer’in yaptığı açıklama, kamuoyunun yanan yüreğine su serpmek amaçlıdır. Ancak Sayın Dağ, sözleri cımbızlayarak gerginlik siyasetini sürdürüyor. Bunlarla uğraşacağına, orman yangınlarına yönelik çözümler üretsin, uçakların neden havalanmadığını açıklasın.Betona sevdalı AKP’nin, orman vasfındaki alanları yangınlar sonrasında nasıl imara açtıklarını çok iyi biliyoruz.” dedi.

Bakan Pakdemirli’nin ‘yangın sonrasında imara açılan bir yer göstersinler’ sözleri, şu örnekleri akıllara getirdi.

İŞTE ÖRNEKLER:

Teyit.org’da yer alan bilgilere göre, Muğla Güvercinlik’te çıkan orman yangını sonrasında, AKP sözcüleri bölgede yapılaşma olmayacak dediği halde bölgenin yapılaşmaya açıldığı iddiaları doğru. Güvercinlik’te 12 yıl önce yanarak küle dönen 150 hektar, yangın sonucu tahrip olan ve yapılaşma olmayacağı belirtilen bölgede 4 otel yer alıyor.

Bir başka örnek ise Trabzon’un Sürmene İlçesi Çamburnu mevkiinde 2017 Ocak’ında15-20 hektarlık alanda meydana gelen yangına ilişkin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bölgenin imara açılacağı iddialarını yalanlamış, “Başka bir maksatla kullandırılması söz konusu olamaz. En kısa sürede ağaçlandırma için hazırlayacağız ve buralarda fidanlar toprakla buluşacak” demişti. Ancak bölgede 15 villa yapıldı.

İzmir’de 2018 yılında Gaziemir Sarnıç (Atıfbey) Mahallesi ve Aliağa Yalı Mahallesi’ndeki alanlar orman vasfı dışına çıkarılarak imara açıldı.

Editör: Haber Merkezi