TUGAY CAN / İZ GAZETE - AKP iktidarı 3 Kasım 2002’de geçtiği iktidarda 17 yılı geride bıraktı. Ancak bu 17 yıllık süreç temelde Cumhuriyet’in kazanımlarının geriletildiği, insan hakları ve demokrasi kültürünün ağır darbeler aldığı bir dönem olarak öne çıktı. Başta adalet kurumu olmak üzere medya, sağlık, eğitim gibi alanlarda yaşanan tek tipleşme, AKP iktidarının ‘Ya bizdensin ya terörist’ anlayışının bir kötü bir yansımasından başka bir şey değildi. Muhalif olan her sesin bastırıldığı son 17 yılda ülkede yaşayanlar açısından daha karanlık bir tablo ortaya çıktı.

İzmir ise 2002 yılından bu yana AKP’nin iştahını kabartan bir kale olarak bir köşede durdu. Halk arasında İzmir, uzunca bir süre ‘CHP’nin kalesi’ olarak nitelendirilse de buna noktayı da bir başka CHP’li, hem de 2002 yılından bu yana AKP’nin aldığı en büyük yenilgilerden biri olan 31 Mart yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Tunç Soyer’den gelmişti: “İzmir eğer bir şeyin başkentiyse, demokrasinin başkentidir”

AKP iktidarının geride kalan 17 yılını ve İzmir’e etkisine dair Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

AKP iktidarının ekonomi ve insan hakları odaklı söylemlerle iktidara geldiğini ancak 17 yılın ardından hala ekonomik kriz ve hak ihlalleri ile cebelleşttiğini belirtti. Bakan, “Son günlerde başka gündemler sebebiyle yakıcılığı kamusal alanda sıkça dile getirilmeyen ekonomik krizin derinleştiği, baskısını vatandaşın nefesini kesecek kadar arttırdığı günlerden geçiyoruz” diye konuştu.

‘GERİCİ, YOBAZ YOZLAŞMA’

AKP’nin 17 yıllık iktidarının tartışmasız en büyük destekçisi, tarikat-siyaset-ticaret ilişkisi kurup 12 yıl boyunca iktidar/kar ortağı olan; terör örgütü Gülen Cemaati olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan şöyle konuştu:

“Eğitimde, sağlıkta, akademide, TSK’da, bürokraside, yargıda ve ticarette el ele, siyasette totaliter, adalette otoriter, ekonomide yağmacı talancı, kültürde gerici yobaz hegemonya yarattılar. Aynı menzile birlikte yürüdükleri yol; Cumhuriyet’in ilke ve kazanımlarını yok ettikleri yoldu. 17 yıllık AKP iktidarını tek kelimeyle ifade etsem ‘Yozlaşma’ derim sanırım. AKP’nin gerici politikaları hızla toplumu sardı, siyasal islamın iktidarı altında demokrasiden, özgürlüklerden, kadın erkek eşitliğinden, hukuktan uzaklaşmış bir nevi aklı Orta Çağ’a iade edilmiş bir siyasi taban yaratıldı. Öte yandan ise, adım adım otokratik bir rejim inşa edildi. Hiçkimsenin ve hiçbir kurumun, saraydan icazet almadan hareket edemediği yönetim organizasyonu iflas etti. Ve Türkiye, uzun yıllar rehabilite edilmeye muhtaç bir ülke haline getirildi. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki; Cumhuriyet felsefesini, demokrasiyi ve özgürlükleri ve tabii ki en önemlisi seküler yaşamı içselleştirmiş ve AKP iktidarının ülkeyi sürüklemeye çalıştığı Orta Çağ karanlığına izin vermeme konusunda bütün baskılara rağmen karşı duruş sergilemekten geri durmayan bizler, Gezi Direnişi’nde demokrasiye, özgürlüklere, gerekirse canı pahasına sokakta çatışmayı da göze alarak sahip çıkabileceğimizi açıkça gösterdik”

‘İZMİRLİLER EĞİLMEYECEK’

AKP’nin iktidar olduğu 17 yılı İzmir açısından da değerlendiren Murat Bakan, “İzmir ise 17 yıl boyunca kamu yatırımlarından hep en az payı alan, muktedire destek vermediği için cezalandırılan bir pozisyonda tutuldu. Bizler İzmir’in değerlerinin yağmalanmasını önlemeye çalıştıkça ve İzmirliler kendilerini ötekileştiren tüm söylem ve politikalarına gereken cevabı verdikçe kamudan hak ettiği yatırımları alamamaya devam edecek. Yerel yönetimlerimiz elinden gelenin fazlasını yaptı, yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Cumhuriyet’in ilke ve devrimlerine bağlı İzmirliler ise sarayın karşısında eğilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Uydu1: AKP İZMİR’DE 3. PARTİ

AKP iktidarı 3 Kasım 2002’de yapılan seçimleirn ardından Türkiye’de iktidara geldi. 3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde Genel Seçimlerde İzmir’de ise AKP oyların yüzde 17,17’sini alarak İzmir’deki üçüncü parti olarak yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi oyların 29,06’sını alarak birinci parti olmuş, Genç Parti ise yüzde 17,51’lik oy oranı ile Cumhuriyet Halk Partisi’ni takip etmişti.Ayrıca Doğru Yol Partisi 9,33, MHP 7,80’lik oy oranlarında kalmıştı.

Uydu2: AKP’nin 17 yıllık karanlık iktidarının kapitalist siyasal düzenden bağımsız düşünülemeyeceğini ifade eden CHP’li Murat Bakan sözlerini şöyle noktaladı: “Kapitalizmin siyasal çıkmazı, tüm dünyada aşırı sağ, milliyetçi ve dinci anlayışlarla kendine yol bulmaya çalışıyor. Kin, nefret ve kutuplaşma tüm dünyada egemen… Çıkışımız ise; solun evrensel değerleri. Eşitlik, adalet, özgürlük, barış…”

Editör: Haber Merkezi