Gizem TABAN/İZ GAZETE- Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP ve MHP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Seçim barajını yüzde 7'ye düşürecek düzenlemenin de yer aldığı Seçim Kanunu teklifi ile ilgili tartışmalar sürerken Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tosun, söz konusu kanun teklifiyle AKP ve MHP’nin, muhalefete seçimi kazanmaya yönelik tek strateji bıraktığını söyledi.

‘ÖZENLE SEÇİLMİŞ OLABİLİR’

Seçim barajını yüzde 7’ye düşürecek kanun teklifinin MHP’nin baraj altında kalması olasılığına yönelik olup olmadığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, “Bu seçim kanunu, 10 araştırma şirketinin Şubat 2022 parti oy ortalamaları dikkate alındığında iktidar lehine olan bir kanun düzenlemesi değil. İktidara yaramıyor. Neden yaramıyor? Çünkü seçim sistemleri eğer çok hassas bir temsilde adalet terazisi kullanılmıyorsa, her zaman büyük ve güçlü partilerin oylarını artırıcı, küçük partilerin de oylarını azaltıcı bir etkiye sahip… Dolayısıyla burada küçük iktidar kendi lehine bir sonuç elde etmeye çalışırken bu bir bumerang etkisi yaratıp kendi aleyhine dönebilir.  Çünkü kamuoyu araştırmalarına yansıyan; oy güçlerinin azalma eğiliminde olduğu… İktidar temsilcileri, seçim barajının yüzde 10’dan 7’ye düşürülmesini temsilde adalet olarak değerlendirdi ama burada iktidar bileşeni içinde MHP’nin baraj altı riski karşısında yüzde 7 oranının özenle seçildiğini düşünüyorum. Ama MHP, Şubat 2022 araştırmalarına göre yüzde 8’lerde olan bir parti… Yani yüzde 8’e bile düşürülse MHP’nin yine barajı geçme olasılığından söz ediliyor” diye konuştu.

‘AMAÇ PARLAMENTO DIŞINDA TUTMAK’

Seçim Kanunu teklifi içeriğinde bir diğer önemli düzenlemenin; ittifaktaki artık oyların milletvekili dağılımında hesaplanmasından vazgeçilmesi ve milletvekili dağılımının her partinin kendi oyuna göre gerçekleşmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Tosun, “Buradaki amaç özellikle küçük partilerin parlamentoda temsilci elde etmelerinin önüne geçmek… Ama hangi küçük partiler? Bir Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi… İki Gelecek Partisi… Çünkü bu partilerin yüzde 2-3 ve yüzde 4 arasında oyları var. Toplam yüzde 7 civarında bir oy söz konusu… Yani amaç bu partileri parlamento dışında tutmak… Ve böyle bir olasılık durumunda muhalefetin elindeki seçimi kazanmaya yönelik tek strateji; ittifakların ortak aday listesi üzerinden işlemesi… Yani küçük partilerin ya CHP’nin ya İYİ Parti’nin listelerinden kendi adaylarını göstermeleri… İktidar şunu düşünüyor; Gelecek ve DEVA zaten AKP’den kopanların kurduğu partiler olduğu için Gelecek Partisi’nin oy tabanı muhafazakar, DEVA ise hem Batılı liberal hem de Güneydoğu’da Kürt seçmenden oy alma potansiyeline sahip… Dolayısıyla CHP’ye veya İYİ Parti’ye oy vermeyecek ama potansiyel olarak Gelecek Partisi’ne ve DEVA Partisi’ne yönelecek seçmeni de bu partilerden uzak tutmak istiyor. Böyle bir strateji izleniyor” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi