Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu’nda konuşan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, memleketin dağını, taşını, suyunu, ormanını AKP'den korunmaya çalışıldığını ifade ederek iktidarı sert bir dille eleştirdi.

SİLİVRİ VE ÇATALCA'DA AYAK OYUNLARI

İstanbul'un Silivri ve Çatalca ilçelerindeki tarım arazilerinin alelacele Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kamulaştırılmak istenmesine karşı çıkan HDP'li Çepni, "Silivri ve Çatalca'daki durumun tabii kendi özgü bir durum. Yani yüz kırk dört yıldır insanlar buraya yerleşmişler ve bizzat padişah tarafından yerleştirilmiş. Şimdi, AKP'ye sorsanız padişahın mirasına fazlasıyla sahip çıkıyor; padişah sevdalısı bir hareket. Padişahın bu politikasını almıyor yani sarayın halk tarafından beslenme politikasını alıyor fakat sarayın bu yerleştirme politikasını nedense takip etmiyor; tam bir AKP tüccar politikası. AKP'ye tabii para lazım, bazen böylesine uygulamalarla yani "Tapunuz yok, şunu yaparsanız tapu alacaksınız, bunu yaparsanız tapu alacaksınız..." Rayiç bedeliyle, onun dışında başka türlü uygulamalarla, her türlü ayak oyunuyla insanlar mağdur edilmeye çalışılıyor" sözleriyle tepki gösterdi.

AKP ÜLKEYİ TOKİ CUMHURİYETİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle, acele kamulaştırmalarla emekçi köylünün ekmeğine, işine, tarlasına el koyan bir AKP pratiği ile karşı karşıya kalındığı eleştirisinde bulunan Çepni, Silivri ve Çatalca arazilerinin TOKİ'ye peşkeş çekilmek istediğini belirterek, "Sadece bu değil, yakın zamanda Konya'da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün arazisine TOKİ tarafından el konulmaya çalışılıyor, burası inşaata açılacak. Trabzon Akçaabat'ta da aynı biçimde denize sıfır araziler inşaata açılmaya çalışılıyor. Yine, Alaçatı'da 128 dönümlük doğal sit alanı inşaata açılmaya çalışılıyor. Muhtemelen bu Silivri ve Çatalca bölgesi de bir biçimde TOKİ'ye peşkeş çekilmeye çalışılıyor yani AKP iktidarı ülkenin ismini TOKİ cumhuriyetine dönüştürmüş durumda" dedi.

AKP TARIM ARAZİLERİNİ BETONA BOĞUYOR

Yüzyıllardır Silivri ve Çatalca'da yaşayan köylülerin bugün ya da yarın köylerinden göç ettirilerek, kentlerde ucuz iş gücüne, açlığa, yoksulluğa, işsizliğe mahkûm bırakılmaya çalışıldığını ileri süren HDP'li Çepni, " Yani komplike bir saldırı konseptiyle karşı karşıyayız. Devlet ormanları, tarım arazilerini koruması gerektiğini Anayasa'ya dayandırmasına rağmen kendi Anayasası'na bugün, tam tersine, halklar, emekçiler, köylüler ormanları, tarım arazilerini devletten, AKP'den korumaya çalışıyor. Bu ülkenin yüz ölçümünün yarıdan fazlası maden sahası ilan edilmiş durumda. Bunu bizzat AKP yapmış yani AKP bugün her tarafı, kentleri bitirdi, kentleri beton sahasına dönüştürdü şimdi de tarım arazileri, kırları betona boğmaya çalışılıyor" diye konuştu.

SİLİVRİ VE ÇATALCA HALKINA DOKUNMAYIN

Silivri ve Çatalca halkının kazanılmış haklarına dokunulmamasını, sorunlarının çözülmesini, taleplerinin karşılanmasını isteyen Çepni, AKP'nin tarım alanlarından, ormanlardan, sulardan elini çekmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi