TUGAY CAN / İZ GAZETE - 23 Haziran seçimlerinde Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu’nun seçimi tarihi farkla kazanmasının ardından gözler Türkiye siyasetine çevrilmiş durumda.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Tek adam yönetiminin halk tarafından istenmediğinin altını çizen CHP Lideri “Cumhuriyet Halk Partisi bu konuda elinden geleni yapmaya hazırdır” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun referandum çağrısı hakkında Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Milletvekilleri Mahir Polat ve Kamil Okyay Sındır İz Gazete’ye konuştu. CHP’li Polat, halkın baskıyı kabul etmediğini ve tek adam yönetiminin AKP içerisinden de sorgulandığına dikkat çekerken, Kamil Okyay Sındır ise ‘tarafsız Cumhurbaşkanı’ meselesinin siyasi bir mesele olmaktan çıkarılması gerektiğini savundu.

‘HALK BASKIYI KABUL ETMEDİ’

Türkiye’nin halihazırda birçok probleminin bulunduğunu ve bu problemlerinin çözümünün tek adam yönetiminin sona ermesinden geçtiğinin altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Türkiye’nin şu anda bir S-400 krizi var. Alsanız bir dert almasanız bir başka dert. Ekonomide birçok çıkmazın ve açmazın içerisindeyiz. Bu problemlerin çözümü noktasında partili değil tarafsız bir Cumhurbaşkanı’na ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin geçmiş yıllar içerisinde tarafsızlığa önem veren Cumhurbaşkanları tarafından yönetildiğini hatırlatan Polat, “İstanbul seçimleri sonrasında oluşan fark bize gösterdi ki bu halk tek adam yönetimini istemiyor ve halk baskıyı kabul etmiyor. Tek adam rejimini de kabul etmedi” dedi.

‘AKP’NİN TEK ADAMI SORGULADIĞI BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ’

Tarafsız Cumhurbaşkanlığı için referandumun şart olmadığını siyasi partilerin uzlaşabileceğini kaydeden Polat, “Muhalefet olarak mecliste çoğunluğu sağlayamasak bile AKP’nin tek adamı sorguladığı bir süreç içerisinden geçiyoruz. Bunu seçim süreci içerisinde de gördük. Seçim süreci içerisinde biz canla başla çalıştık. Cumhur İttifakı ise mış gibi yaparak bir çalışma gerçekleştirdi. Onlar da sıkılmış bu durumdan” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise gazetemize özel olarak yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanının tarafsızlığının kaybolması sonrasında Türkiye’nin bir parti devletine dönüştüğünün altını çizdi.

‘BUNU SİYASİ BİR MESELE OLARAK GÖRMEMEK LAZIM’

Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir dönem Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmüş olan Sındır, “Cumhurbaşkanı makamının tarafsız olması gerektiğini düşünüyorum. Biz parti olarak bunu arzu ederiz. Bunu siyasi bir mesele olarak görmemek gerekir. Bu konu elzem bir konudur. Yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığı ve sürdürülebilirliği tarafsız bir Cumhurbaşkanı ile mümkün” dedi.

‘BİR YANLIŞTAN DÖNMENİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUM’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemleri hakkında da konuşan Sındır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz doğruyu söyleriz. Her türlü inançtan, düşünceden insanların bir arada yaşayabilmesi için devletin varlığını sürdürebilmesi için fikir ve eylem birliğini isteriz. Bu noktada bir yanlıştan dönmenin önemli olduğunu düşünüyorum”

Editör: Haber Merkezi