İZ GAZETE- Türkiye'nin tek Anıt Ağaç Müzesi olan Nallıhan Sarıçalı Dağı'nda çapları 70 ile 140 cm, yaşları 500 ile bin 200 olan 50'ye yakın anıt ağaç Orman İşletmesi tarafından kesildi. Orman Genel Müdürlüğü'nün uygulamasında kesilen ağaçların 50- bin 100 yaşları arasında olduğunu belirtildi. Yapılan incelemeler sonrası ağaç kesimlerinin bilimden, teknikten uzak Amenajman Planı’na aykırı olduğunu ifade edildi.  

AKP'Lİ VEKİL DE İSYAN ETTİ

Anıt ağaçların katledilmesine muhalefetin yanı sıra AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan da tepki gösterdi. Ceylan, "Sarıçalı Dağı Milli Parkı’nın kuzeyindeki ormanlık alanda 50’den fazla anıt ağacın kesildiğini belirterek ''Üzüntümüzden kahrolduk'' dedi. 

CİNAYETTEN FARKSIZ 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise, bu konularda hassas olan AKP'li Ceylan’a ilgisi ve desteği için teşekkür etti.

Öztunç, “Anıt ağaç olarak korunması gereken ağaçların bu şekilde kesilmesi cinayetten farksızdır. Bu konularda hassas olan AK Parti vekili Ceylan’a ilgisi ve desteği için teşekkür ediyorum. Orman Genel Müdürlüğü bunun hesabını vermelidir” sözleriyle tepki göstermişti.

AHŞAP SEKTÖRÜ GÖZÜNÜ ORMANA DİKTİ

Ucuz ithalatla büyüyen endüstriyel ahşap ve yonga-levha sektörü, Türkiye’de son yıllarda hızla artan endüstriyel odun üretimi orman varlığını tehdit eder boyuta ulaştı. Geçmişte çoğunlukla Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerden ithal edilen ‘ucuz’ hammaddeye dayalı sektör, önce dövizdeki artış, ardından da ülkelerin ihracata kısıtlama getirmesiyle gözünü Türkiye ormanlarına dikti.

KESİLENLER ARASINDA BİN 200 YAŞINDA AĞAÇ VAR

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, "Çocuklara ve gençlere temiz bir çevre ve temiz bir doğa bırakmak sorumluluğunda olduğumuzu bilerek her türlü doğa kıyımına, çevre kirliliğine karşı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bir ağacı kurtarmak dünyayı kurtarmaktır. Şimdi herkesi dünyayı kurtarmaya çağırıyoruz" dedi.

Özkan, Nallıhan İlçesi yakınlarındaki ormanlık alanın 21 Ekim 2021'de Sarıçalı Dağı Milli Parkı olarak koruma statüsüne alındığını söyledi. Bölgede, 600 civarında anıt özelliği taşıyan 70 ile 180 santimetre çapında 500 ile bin 200 yaş aralığında karaçam, kasnak meşesi, ardıç ve fındık ağaçları bulunduğunu kaydeden Özkan, Nallıhan ilçesindeki Sarıçalı Dağı'nda bakım yapmak bahanesiyle şimdiye dek yüzlerce ağacın kesildiğini de ifade etti.

AĞAÇLARIN KESİMİNE KİM KARAR VERDİ?

CHP'li Özkan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Krişçi'ye şu soruları yöneltti:

Sarıçalı Dağı Milli Parkı'nın kuzey eteklerinde çok sayıda anıt ağaç olmasına ve mutlak korunması gereken ekosistem olmasına rağmen, neden milli park sınırına dahil edilmemiştir?

Yapılan ağaç kesimlerinin bilimden, teknikten uzak Amenajman Planı'na aykırı olduğu iddiaları doğru mudur?

Amenajman planına aykırı olarak bakım yapmak bahanesiyle kesilen ağaç sayısı kaçtır?

Anıt ağaçların kesilmesine kim karar vermiştir?

Yapılan ağaç kesimiyle ilgili soruşturma açılmış mıdır?

Bu bölgede başka ağaç kesimi planlaması var mıdır?

Kesilen ağaçların yerine yeni ağaç dikimi yapılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi