İzmir'de Yamanlar'a yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi ile 'Yüzülebilir Körfez' projesi kapsamında temizlik için gerekli Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) onayının bir türlük çıkmaması nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan kentin iki önemli sorununda çözümsüzlüğün bir an önce ortadan kaldırılması için ilgili bakanlara zirve çağrısı yapmıştı. AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, bu çağrı sonrası yazılı bir açıklama yaparak, şunları söyledi:

Önce 2.5 yıldır Körfez ÇED raporunu bana vermiyorlar diyerek seçimlerde propaganda yaptı. Eksikliklerini yüzüne söyleyince cevap veremeyip güneşi balçıkla yani çamurla sıvamaya kalktı. Körfez'in çamurunu üstümüze atıp, izi bırakma çabaları işe yaramadı. Sayın Kocaoğlu haksız yere suçlamalarının üzerini örtmek için şimdi diyalog çağrıları yapıyor. Ne zaman sıkışsalar, bir işi tamamlamakta zorlansalar ya da özeleştiri yapmak, eksik tamamlamak söz konusu olsa, 'Hükümet İzmir'i cezalandırıyor' dediler. Tansiyonu yükselttiler. İzmirlilerin algısıyla oynadılar. Körfezde projeyle ilgili tetkikleri yaptırıp rapor almak yerine, eksiklerini gözden geçirmek yerine, o çamuru üstümüze atmakta ısrar ettiler. Kendileri de zaman kaybetti, İzmir'e de zaman kaybettirdiler. Yapbozlarla çelişkiler yumağına dönüştüler. En azından bu açıdan çark etmeleri ve diyalog mesajı verebilmeleri önemli bir gelişme. Bu şehir hepimizin; hükümet olarak zaten katkımız büyük. Taş koymakla, çamur atmakla işimiz olmadı olmaz. Şimdi kalkıp, bakanlarla zirve talebinde bulunuyorlar. Ne yapılacağı ortada. Bakanlarımız da, biz de defalarca süreci anlattık ve ÇED raporu için zorunlu olan raporun tamamlanması gerektiğini söyledik. Kronolojiyi de, belgeleri de ortaya koyduk. Bu rapor İzmir'in doğasını kuş cennetini binlerce kuşun hayatını yok etmek istemiyorsak önemli dedik."

ZİRVEYE KATILMAYINCA 'KAÇTILAR' MI DİYECEK

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Kocaoğlu'nun üç bakana zirve daveti yapmasını da şu sözlerle eleştirdi:

“İzmirli hemşerilerimize buradan bir kez daha gerçeği anlatıyorum. Oşinografik raporu zar zor yetiştirdiler şimdi koskoca İzmir'i bir hidrografik rapor için bekletiyorlar. Bizzat takip ediyorum ve etmeye devam edeceğim. Bir üniversiteden alınabilecek bu rapor için Belediye Başkanı nasıl oluyor da üç bakana zirve daveti yapabiliyor. Aylardır kamuoyunun gündeminde olan ve tüm boyutları ile ele alınan konuda bakanlar zirvesi talebini anlamak da çok mümkün görünmüyor. Kaldı ki, kendisi istediği zaman istediği bakanımıza ulaşabilir, bilgi alabiliyorlar. Şimdi ne olacak? Zirveye katılmadılar, kaçtılar mı diyecek? Yapılacak iş belli, tamamen kendi yetki ve sorumluluklarında. Ama aylar sonra yine ellerinde kocaman bir sıfırla, Yamanlar 'da planladıkları katı atık bertaraf tesisi ve ÇED sunumları ile kamuoyunun karşısına çıktılar. Yine balon açıklamalar yine aynı nakarat. 15 yıldır doğru dürüst yer bulabilmiş değiller. Gerçekten ciddi bir çalışma yapılsaydı, çözüm bulunurdu, alternatif bulunurdu. Yumurta kapıya dayanmış, hazır İzmir'in algılarıyla oynama operasyonları da dikiş tutmuş, neden çabalasınlar ki! Topu hükümete ve devlet kurumlarına atmak en kolayı! Ve görünen o ki artık bu da işe yaramıyor."


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi