HAKAN DİRİK - İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve ailesinin, kendisine özel yasa değişikliği yapılmasına rağmen AKP’den adaylığa sıcak bakmaması, iktidar partisini İzmir’de farklı arayışlara itti. Pek çok il için gündeme gelen “eski bakan formülü” İzmir için de kulislerde konuşuluyor. Ege Ekonomik Forumu’na katılan ve adaylık iddialarının sorulduğu Zeybekci, “Görev verilirse benim için şeref olur” dedi. İzmir’i “Mahallenin en güzel kızı” olarak tanımlayarak, “İzmir, Anadolu’nun en güzel kızı, en güzel şehri. Doğuştan en güzel şehri. Hayırlısı olsun” diye konuştu.

Denizli Belediye Başkanlığı sonrası Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Zeybekci’nin adı AKP tabanında yüksek perdeden itiraz görmese de İzmirlilerden hangi ölçüde ilgi göreceği kuşkulu. Çünkü AKP şimdiye dek İzmir’de aldığı en yüksek oyu, “son başbakan” Binali Yıldırım’la sağlamıştı. Yıldırım, 2014’teki seçimlerde, yatırımcı bakanlığından da aldığı güçle partisinin oyunu ancak yüzde 36’ya taşıyabilmişti. “Başbakan” ile alınamayan İzmir’in “bakan” ile alınma denemesinin AKP açısından olumlu sonuç vermesi zor görünüyor.

CHP ise onlarca aday adayı arasından karar vermekte zorlanıyor. Ancak son günlerde Seferihisar Belediye BaşkanıTunç Soyer’in rakiplerine göre bir adım önde olduğu kaydediliyor. Soyer’in iki dönemlik belediye başkanlığı geçmişinin yanı sıra aile konumu da CHP için genel siyasette mesaj verilebilecek özellikler barındırıyor. Babası askeri savcı Nurettin Soyer, Fethullah Gülen’i 1971 yılında mahkûm ettiren kişi olarak tanınıyor.

CUMHURİYET

Editör: Haber Merkezi