İZ GAZETE- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İz Televizyonu’nun yeni stüdyosunda İz Medya Yayınlar Koordinatörü Murat Attila’nın konuğu oldu. Başkan Batur, görev süresinin 3 yılı ile biten ve devam eden projeleri hakkında değerlendirmeler yaparken ilçede tartışmaları süren Basmane Çukuru, Zorlu Holding Projesi gibi kentin geleceğini ilgilendiren önemli konulara da değindi. Konak’ta özellikle kentsel dönüşümü odak noktasına aldığını kaydeden Başkan Batur, “Aklım fikrim kentsel dönüşümde” dedi. Batur, Gültepe ve Beştepeler’de devam eden ancak açılan davalar sonucunda zaman kaybına uğradıkları kentsel dönüşüm çalışmaları yanı sıra Hatay ve Alsancak bölgesini kapsayan korunacak alanlarda da depreme karşı kentsel yenilemelerin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

‘ODALARLA ÖVÜNÜYORUZ’

İzmir Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) açtığı dava sonucu 4. İdare Mahkemesi’nin iptaline karar verdiği Gültepe Planlarıyla ilgili odayla uzlaşabileceklerinin mesajını veren Başkan Batur, “Biz planı yeniden yapacağımızı ve geri adım atmayacağımızı söyledik. Odalarımızın yaptığı çalışmalarla övünen ve onlarla beraber hareket etmeye çaba gösteren bir belediye başkanıyım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer başta olmak üzere diğer belediye başkanlarımızın da böyle olduğunu görüyorum. Çünkü biz, odaların da kamu görevi yaptığını, kamunun çıkarları için çalıştığını biliyoruz. Dünyaya bakış açımızın, kentin gelişimiyle ilgili görüşlerimizin odalardaki arkadaşlardan hiç de ayrı olmadığını düşünüyorum. Örneğin; Mimarlar Odası ile müze projemiz var, Beştepeler bölgesindeki parselasyon planlarını Harita Mühendisleri Odası ile yapacağız, Çevre Mühendisleri Odası ile çeşitli iklim projeleri geliştiriyoruz. Yani biz odalardan farklı bir durumda değiliz. Gültepe Planları için belki birbirimizi anlamadık, belki biz kendimizi anlatamadık. Ancak ortak akıl için gayret ediyoruz” diye konuştu.

‘OLUMLU DÖNÜŞ OLACAKTIR’

Gültepe’de 1/5000’lik plan ile 1/25.000’lik plan arasında çok ufak bir nüans farkı olduğunu, yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılan yerlerle ilgili sıkıntı yaşandığını kaydeden Batur, “Bu sorun zaten çok çabuk aşılacak. Ancak şöyle bir şey var; kentsel dönüşüm yapılacak yerlerde nüfus ve kat sayısı artışı olmadan o alanla ilgili bir düzenleme yapma şansınız yok. Böyle bir kentsel dönüşüm modeli de yok. Binaları 10 katı geçmeyecek ve silueti bozmayacak şekilde planladık. Emsal 2.5 verildi. Yeşil alanı, rekreasyon, sosyal tesis ve belediye hizmet alanını en fazla önemseyerek bir yaşam şeklini değiştirmeye çalışıyoruz. ŞPO da nüfus artışına ve emsale karşı çıkıyor. Ancak bunlar olmadan kentsel dönüş olmaz. Bizim ayrı bir bina yapma stok alanımız yok. Şu an aynı emsal kullanılabilir ama biz insanları başka bir yere götürmeyeceğiz ki; yerinde dönüşüm yapacağız. Narlıdere’deyken bu işi böyle çözdük. ŞPO’yu ben de ziyaret etmek istiyorum. Aynı dünya görüşüne sahip olanlar, kentin talan edilmesine karşı endişeleri olanlar bir masanın etrafında niye oturamayalım! Her işi uzlaşıyla yapmaya çalışıyoruz. Ben olumlu bir dönüş olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘KONAK DEĞİŞİMİ ÖZLEDİ’

Konak’ta restore edilmesi gereken tescillenmiş 3 bin 500 bina olduğunu kaydeden ve deprem gerçeğine vurgu yaparak kentsel yenilemeye de değinen Başkan Batur, “Restorasyon çalışmaları noktasında İzmir Valiliği’ne teşekkür ediyoruz. Valilikte bir fonumuz var ve temizlik vergilerimizin yüzde 10’unu buraya aktarıyoruz. Sayın Valimiz, ne zaman kendisine gittiysek restorasyon projelerinde bize destek verdi. Bunun yanı sıra İzmir’de bir deprem gerçeği var. Hatay’da, Alsancak’ta, Karataş’ta 50-60 yıllık binalar var. Bunların yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada Büyükşehir Meclisi kentin tamamı için bir karar aldı. Depremde orta ve ağır hasar almış binalara yüzde 20 emsal artışı verildi. Bir de biz Meclis’ten korunacak bölge diye K bölgelerini geçirdik. Daha öncesinde vatandaş binasını yenilemek için bize geldiğinde maalesef yüzde 40 eksik inşaat veriyorduk. Yenileme talebiyle gelenler bunu duyunca ‘Hadi bize eyvallah’ deyip gidiyordu. Şimdi bu K bölgelerinde yenileme talebiyle gelen vatandaşa, binasına hangi dönemde ve hangi şartlarda inşaat ruhsatı aldıysa onu koruyarak ruhsat veriyoruz. Yani hiç hak kaybı olmuyor. Şimdi herkes binalarını yenilemeye başladı, başvurular geliyor. Kenti gerçekten böyle kararlarla yenilemeliyiz. 50-60 senelik binalara baktığınızda onun artık ne demiri demirdir ne de betonu betondur. Deprem gerçeğini unutmadan hızlıca adımlar atılmalı. Yani dönüşüm sadece Gültepe ya da Beştepeler’in ihtiyacı değil. Hatay’da, Mithatpaşa’da, Alsancak’ta da bu 50-60 yıllık binaların dönüşümü sağlanmalı. Konak eski bir ilçe; yenilenmeyi ve değişimi en fazla özleyen ilçe. Binaların, çevrenin, yaşam biçiminin yenilenmesi lazım” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCELİK DÖNÜŞÜM’

Konak’ta yaptıkları proje ve hizmetlerdeki öncelik sıralaması hakkında da konuşan Başkan Batur, “Aklım fikrim kentsel dönüşümde. Narlıdere’den Konak’a gelmemdeki en büyük nedenlerden birincisi dönüşümdü. Yani çeperlerdeki görsel kirliliğin kaldırılması ve vatandaşların sağlıklı konutlarda yaşamaları önceliğimiz. Genel başkanımızla da görüşmüştük ve bu işi başarabileceğimizi söyledik. Ben Konak’ı bir amfi tiyatroya benzetiyorum. Bu tiyatronun üst kısmında kalan ve yıllar içinde hizmetten yoksun kalmış bölgelere öncelik verdik. Bu konuda Tunç Başkanımız da ‘arka sıralar’ diye tabir ettiği dezavantajlı bölgelere hizmeti çok önemsiyor. Eğer mahkeme süreci olmasa şimdi Gültepe’de sözleşmelere başlamış olacaktık. Ancak Şehir Plancıları Odası ile uzlaşacağız. Hepimiz kentlinin mağdur olmaması ve kente değer katması için bu çalışmaları yürütüyoruz. En güzel örneği Narlıdere’dir. Vatandaşı üzmeden projeyi hayata geçirmek istiyoruz” diye konuştu. Batur, ayrıca hizmet önceliklerinde özellikle kadınlar, gençler ve çocuklar için pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurguladı.

‘BU PROJEDEN GURUR DUYUYORUZ’

Engelsiz Yaşam Köyü Projesi’nden gurur duyduklarını, bu projeyle ilgili pek çok ödüle layık görüldüklerini açıklayan Başkan Batur, “Burada otizmli ve zihinsel engelli öğrencilere birebir eğitimler veriyoruz. Okuma yazma, yeteneklerini geliştirme gibi konularda destek oluyoruz. Hep örnek veriyorum çocuklarımız Ege ve Rabia, fizyoterapistlerimiz sayesinde yürümeyi öğrendiler. Müzik konusunda çok yetenekli bir kardeşimiz olan Deniz Can, Yaşar Üniversitesi’ni kazandı. Onların ve ailelerin mutluluğunu görmek bizi çok mutlu ediyor. Bu yüzden de özel çocuklarımıza ücretsiz hizmet sunmak, engelleri kaldıran yeni öyküler yazmak, ailelerin ve çocuklarımızın umutlarını filizlendirmek yaptığımız işlerin en iyisidir” diye konuştu.

EN ROMAN DOSTU BAŞKAN

400 bine yakın nüfusu olan Konak’ta 60 bine yakın Roman nüfusu olduğunu açıklayan Başkan Batur, Roman mahallelerinde ihtiyaç tespitleri yaptıktan sonra ürettikleri projelerden de çok memnun olduğunu, bu hizmetlerle de ödüllere layık görüldüklerini ifade etti. Roman vatandaşlara yönelik yürüttüğü çalışmalar ve gerçekleştirdiği hizmetleri nedeniyle ‘En Roman Dostu Belediye Başkanı’ seçilen Abdül Batur, “Roman kardeşlerimizin yaşam alanları, eğitimleri ve madde bağımlılığı ile ilgili çok ciddi problemleri var. Yenişehir’de bir tane Roman Kültür Merkezi yaptık. Burada müzik aletlerinin yapım ve bakımıyla ilgili kurslar veriyoruz. Her hafta sonu 70-80 Roman çocuğumuza müzik eğitimi veriyoruz. Kadınlar için okuma yazma kursları açıyoruz. Kemer’de tren istasyonuna Gençlik Destek Merkezi yaptık. Burada da madde bağımlılığına yakalanma riski olan çocuklarımıza eğitim vererek mesleki kazanım elde etmelerini sağlıyoruz. Psikologlarımız ailelere destek oluyor” açıklamasını yaptı.

‘ZORLU KONAK PROJESİ TAMAMEN İPTAL EDİLMEZ’

Odaların, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların dava açtığı Zorlu Holding’e ait gökdelen projesinin yüksekliğiyle ilgili yaşanan tartışmalı sürece dair de konuşan Başkan Batur, “Zorlu Konak Projesi’ni başkanlığa gelir gelmez kucağımızda bulduk. Projeye baktığımızda 155 metrelik bir binanın gerçekten de bölgenin siluetini bozacağını düşündük. O bölgedeki en yüksek bina 131 metre ile Hilton Oteli’dir. Ben bu projeye tepki gösterdim ancak neticede alınmış bir ruhsat var. Şirket yetkililerini çağırdık ve binayı 131 metreye indirmelerini istedik. Neticede 24 metre düşürdüler. Projeyi Büyükşehir Meclisi’ne gönderdik; komisyonda görüşüldükten sonra kentin siluetine daha çok yakışacağını düşündükleri 84 metrede karar kıldılar. Yani bir 50 metre daha düşürmeleri istendi. Buna şirket yetkilileri itiraz etti. Tabii bizim de Büyükşehir’in üzerinde bir karar alma şansımız yok. Konu mahkemeye gidecek. Ancak projenin tamamen ortadan kaldırılması gibi bir istek pek gerçekçi değil, çünkü kazanılmış bir hak var” ifadelerini kullandı.

‘BASMANE ÇUKURU 2023’TE ÇÖZÜLÜR!’

Yıllardır ne olacağı belli olmayan ve halk arasında ‘Basmane Çukuru’ olarak bilenen arazinin akıbetiyle ilgili açıklamalar da yapan Başkan Batur, “Orası artık yılların kangreni. Büyükşehir’in arazide yüzde 30 hissesi var. Tunç Başkanın bu konuda ne kadar uğraştığına birebir şahidim. Depremden sonra Büyükşehir’in ana hizmet binası hasar aldığı için yeni bir bina arayışına geçildi. Arazinin büyük hissedarı olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileriyle de takas veya maddi kaynak aktarımı için görüşüldü ve olumlu olacağı noktasında bir heyecan yaşandı. Ancak Tunç Başkan’a ‘TMSF bu işi bize vermez’ dedim. Hâlbuki İBB binası orada olsa ve önüne de yeşil alan yapılıp kente bir meydan kazandırılsa çok güzel olmaz mı? Bence 2023 yılında iktidar olduğumuzda bu iş çözülür. Başka türlü şu anda TMSF’nin bir çözüm yoluna gideceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

‘BÜTÇEDE SIKINTI YOK’

Konak Belediyesi’nin mali tablosuna dair konuşan Başkan Batur, ülkede yaşanan ekonomik krizi hatırlatıp giderler noktasında serzenişte bulundu. Bu yılın bütçesini 634 milyon lira olarak onayladıklarını ancak bütçe onaylandığında enflasyonun yüzde 19, doların ise 7 lira civarında olduğunu vurgulayan Başkan Batur, “Tabii bütün gelirlerimizi de yüzde 19’a göre ayarladık ancak enflasyon şu anda yüzde 54 ve bu ay herhalde yüzde 60-65’leri bulur. Ancak yine de belediyemizin çalışanlarına borcu yok, piyasaya 2,5 milyon lira civarında bir borcumuz var ama o açık hesaptır ödemeye devam ediyoruz. Onun dışında çok şükür bir bütçe sıkıntımız yok” açıklamasını yaptı.

KADROLAR ŞİŞKİN!

Belediyelerde kadro şişkinliği olduğuna da vurgu yapan Başkan Batur, “Pandemide personellerin yarısıyla çalıştık ama hizmetlerde bir aksama olmadı. Geçmiş dönemleri eleştirme noktasında değilim ama belediyeler gerçekten istihdam noktasında taşmış durumda. Ayrıca Konak Belediyesi’nde 10 bine yakın CV var. Üniversite öğrencileri gelip ‘Her işi yaparım başkanım’ diyor, üzülüyorum gerçekten. Bugün yaşadığımız ekonomik sıkıntıların neticesidir bunlar. Artık devleti, istihdam politikasını değiştiren bir anlayışın yönetmesi lazım, üreten bir ülke olmamız gerekiyor. Şu an öyle bir algı var ki belediyeler istihdamı da çözer, yardımları da çözer, sağlığa, tarıma, eğitime de destek verir diye düşünülüyor. Ancak belediyeler çok zor durumda. Bizim 209 aracımız sabah 5’te kontak açıyor. Her gün depolar mazotla doluyor. Yüzde 200 artmış mazot fiyatları. Biz 7.8 liradan mazot ihale etmişiz, bugün 22 lira olmuş. Aradaki farka bakın! Türkiye Belediyeler Birliği’nin de her zaman birinci gündem maddesi; Belediye Gelirleri Yasası’nın çıkarılması talebidir. Bu 20 yıldır aynen devam ediyor. Ancak ekonomik krizin böyle gittiği bir dönemde belediye gelirleri için bir hamle yapılacağına da inanmıyorum” dedi.

‘TUNÇ BAŞKAN SEÇMELİ’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde CHP Grup Başkan Vekilliği adaylık tartışmalarına da değinen Başkan Batur, “Bu görev için iki kişinin görüşü alınmasında fayda var. Birincisi il başkanımız, ikincisi Büyükşehir Belediye Başkanımız. Ben adaylığını açıklayan Çiğli Belediye Başkanımız Utku Gümrükçü’yü severim, takdir ederim ama bunun etik tarafı şudur; biz belediye başkanları olarak kendi ilçemizi düşünelim. Kendi meclislerimizde nasıl kimle daha iyi frekans sağlayabiliriz diye dikkat ediyorsak burada da Tunç Başkanımız; anlaşacağı, daha çok zaman geçireceği, daha iyi bir frekans sağlayacağı arkadaşı seçmeli. Biz de ona destek olmalıyız. Bu iş, şu kişi bu kişi tartışmasına girmemeli. Etik ve nezaket gereği bizim görevimiz; Tunç Başkan’ın tercih ettiği kişiyi desteklemektir” diyerek net ifadeler kullandı.

BAŞKA KULVARA GEREK YOK

Ayrıca kendisinin siyasi hedefi sorulan Başkan Batur, “Ben belediye başkanlığından memnunum. Farklı kulvara gerek yok. Belediyecilikteki bilgimizi ve tecrübelerimizi aktarmaya devam edeceğiz. Büyükşehir’e adaylık konusunu ise daha önce birçok yerde tartışmaya kapatmıştım” açıklamasını yaptı.

DEVAM EDEN PROJELER

Yapımı devam eden projeleri de açıklayan Başkan Batur şunları kaydetti: “Tarihi Kıllıoğlu Hamamı’nda yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından sergi alanı, kafe ve çok güzel bir kültür merkezi hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi iş birliğiyle ‘mimarlık müzesi’ olarak şehre kazandıracağız. İztasyon ismini vereceğimiz alanda mimarlıkla ilgili çeşitli sergi, seminer, söyleşi, film gösterimi, atölye ve toplantı gibi etkinliklere ev sahipliği yapacağız, öğrencilerimiz örnek bir mekân sağlayacağız. Beştepeler Semt Merkezi’ni tahmin ediyorum Haziran ayının sonunda bitireceğiz. Bu tesiste; pazaryeri, çok amaçlı kullanılacak bir salon ile açık hava sineması ve otopark da yer alacak. Ferahlı’da bir cem evi projemiz var. Kamulaştırmaları ve projesini bitirdik; Haziran’da ihalesini yapmış olacağız. Bölge sakinlerinin en büyük isteklerinden birini de tamamlamış olacağız.”

ÇOK ŞIK BİR BİNA OLACAK

Başlı başına bir proje olan belediye hizmet binasını da ilk seçimlere yetiştirmeye çalıştıklarını kaydeden Başkan Batur, “İçindeki fonksiyonlarıyla çok şık, çok güzel bir hizmet binamız olacak. Haziran ayında ihaleye çıkmış oluruz. Hedefimiz seçimlere kadar kente çok güzel bir belediye hizmet binası kazandırmak. Şu anda 6 farklı noktada hizmet veriyoruz, bu dağınık yapıyı da ortadan kaldırmış olacağız; vatandaş açısından çok iyi olacak” dedi. Öte yandan Başkan Batur, nisan ayının ilk Meclis toplantısında yeni hizmet binası için başvurulan 100 Milyon TL kredinin onayının geldiğini müjdeledi.

Editör: Haber Merkezi