İZ GAZETE - HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması üzere bir soru önergesi verdi. 

Leyla Güven'in başlattığı ve sayıları bine varan tutuklu ve hükümlünün katıldığı açlık grevleri Meclis gündeminde. İzmir'den de Menemen, Kırıklar, Şakran, Ödemiş cezaevlerinin yer aldığı açlık grevleri Manisa, Akhisar, Denizli cezaevlerinde devam ediyor. Alınan bilgiye göre açlık grevindeki çoğu yurttaşın sağlık durumları kritik eşiği aştı. Grevdeki tutuklu ve hükümlülerde ciddi ve kalıcı organ hasarlarıyla birlikte Wernicke-Korsakoff hastalığı ortaya çıkma ihtimali söz konusu. 

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İnsan Hakları Derneği ve Özgür Hukukçular Derneği'nin cezaevinde grev yapan tutuklu ve hükümlülerin hak ihlalleri raporlarına da değinerek Adalet Bakanı'na Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası insan hakları hukuku sözleşmelerini ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni hatırlattı. 

HDP'Lİ ÇEPNİ ADALET BAKANI GÜL'E SORDU:

Ege Bölgesindeki cezaevlerinde kimler kaç gündür açlık grevinde, sağlık durumları nedir, cezaevi idaresince düzenli sağlık muayeneleri yapılıyor mu?

Hukuk devleti olarak, açlık grevlerinin sonlandırılması için ilgili birey, kurum ve kuruluşlarla işbirliğiniz var mı? Yoksa yapmayı düşünüyor musunuz?

 TTB ve İzmir Tabipler Odası Başkanlığı gözetiminde ilgili uzmanlardan oluşan bir heyetin sağlık problemlerini gözleme, izleme, müdahalede bulunması için Bakanlığınızın girişimleri var mıdır? Açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ulusal ve uluslararası yasalardan doğan haklarından yararlandırılacaklar mıdır?

Cezaevlerinde açlık grevinde olanlar için hayati önemde olan Tiamin (B1-vitamini), tuz ve şekerli suyun cezaevi idarelerince engellendiği kamuoyunda tutuklular ve yakınları tarafından dile getirilmiştir. Bakanlığınız, idarenin bu keyfi uygulamasına son verilmesi için girişimde bulunacak mıdır?

Açlık grevlerinde olan tutuklu ve hükümlülerin telafisi olmayan sağlık problemleri, sakatlıklar yaşamamaları için gerekli demokratik yollardan çözüm önerileri getirilecek midir? Hükümetinizin bu konuya bakış açısı nedir?

Açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlüler ayrı bir bölümde bulundurulması ve refakatçi taleplerinin reddedilmesi ile ilgili Bakanlığınızın girişimleri olacak mıdır?

Bakanlığınız, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, kötü muamele, işkence iddialarıyla ilgili ne gibi girişimlerde bulunmuştur? Ulusal ve uluslararası sözleşmeleri uygulamayan cezaevi yönetimi hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?