TUGAY CAN / İZ GAZETE - Çeşme ve Urla’da Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleştirilen acele kamulaştırmalar hakkında peşi sıra davalar açılmaya devam ediliyor. Acele kamulaştırmalara dair arazi sahibi 19 kişinin açtığı davaların ardından 42 kişi de Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleşen ‘acele kamulaştırma” kararı için Danıştay’a davalarını açtılar.

Danıştay’a açılan davaların ardından İzmir Yaşam Alanları Platformu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında söz konusu projenin yerel bir sorun olmadığının altı çizilerek, “Bu karar ne ahlaki, ne vicdani, ne akli, nede hukukidir. Uygulamayı durdurmak için bu davalara katılacağız, müdahil olacağız. Mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz ve kazanacağız. Hak kazanacak hukuk kazanacak halk kazanacak” ifadeleri kullanıldı.

YENİ DAVALAR YOLDA

Davanın ardından açıklama yapan avukat Senih Özay ise Danıştay’a 42 kişinin dava açtığını belirterek önümüzdeki pazartesi günü TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun da acele kamulaştırma kararı ile ilgili dava açacağını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin bir taslak olduğunu ve detaylandırılmadığını aktaran avukat Murat Fatih Ülkü ise proje öncesinde neden acele kamulaştırma yapıldığını sordu. Ülkü, “Burayı yarımadalılar yani, Urlalılar, Çeşmeliler planlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi edilgen durarak kendisine sunulan projeyi mi bekleyecek, yoksa burası İzmir diyerek buranın planlanmasında ben de yer alırım mı diyecek? Biz bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tavrını merak ediyoruz” diye konuştu.