ABD Başkanı Donald Trump’ın “Papaz Brunson Türkiye’de zulme uğruyor” ifadelerinin ardından, Türkiye’de tutuklu bulunan Amerikalı din adamı Andrew Craig Brunson hakkında Washington’dan yeni bir açıklama geldi. Bu kez ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’ye Brunson’ı serbest bırakma çağrısı yaptı.

Duvar'da yer alan habere göre, Pence, FETÖ ve PKK suçlamasıyla İzmir’de tutuklu bulunan, Amerikan basını tarafından Fethullah Gülen’in iadesi için rehin tutulduğu iddia edilen Brunson hakkında bir tweet attı. ABD Başkan Yardımcısı, 35 yıl hapis cezası istenen Andrew Craig Brunson’un hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bu hafta Pastör Brunson’ın eşiyle konuştum. Ona dualarımızın onlarla olduğu, Başkan ve benim Türkiye’deki davayı takip ettiğimiz konusunda güvence verdim. Brunson, ailesi, dostları ve cemaatiyle tekrar bir araya gelmesi gereken iyi ve dindar bir adamdır. Türkiye hükümetinin onu serbest bırakma zamanı geldi.”

NE OLMUŞTU?

İzmir’de FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan Brunson, 16 Nisan’da ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada tutukluluk halinin devamına karar verildi; dava 7 Mayıs 2018 tarihine ertelendi. İddianamede, Brunson hakkında ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği’ gerekçesiyle 15, ‘devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek’ suçlamasıyla da 20 yıla kadar olmak üzere 35 yıl hapis cezası isteniyor. Son olarak Trump dün Twitter’dan, ‘Brunson’un Türkiye’de zulme uğradığını’ belirten bir mesaj paylaşmıştı.

Editör: Haber Merkezi