Cengiz Aldemir/ANKARA- CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Meclis Genel Kurulu’nda Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine söz aldı.   

İktidarın, yangından mal kaçırırcasına gündeme alınan kanun maddelerini tartışıldığını belirten Serter, "İktidarın,"Bunu bir geçirelim, gerisine bakarız." anlayışı ülkeyi batırmaya devam ediyor. Artık iktidarsız iktidarınız ne yapacağını bilemez hâldeyken son düzlükte hız kesmeden talan politikalarına devam diyorsunuz. Bir yandan da millete "Bak arkadaş, ben senin haklarını, tüketici haklarını tekrar tekrar revize ediyorum, Meclisi bu işler için son hızla çalıştırıyorum." diyor, göz boyamaya çalışıyorsunuz ama milletimiz artık yemiyor, tüm çırpınışlarınız boşuna" dedi.

6502 SAYILI KANUN 8 YILDA 8 DEFA DEĞİŞTİ

Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun ilk kez 1995'te çıkarıldığını anımsatan CHP'li Serter, AKP'nin iktidar olduğu 2014'te  yürürlüğe girmiş olan 6502 sayılı Kanun ile 4077 sayılı Kanunun yürürlükten kaldırıldığını, 6502 sayılı Kanunun da 8 yılda 8 defa da değişiklik yapıldığını vurguladı. Milletvekili olmadan önce mobilya sektöründe üretim yapan iş insanı olduğunu belirten CHP'li Serter, mobilya sektöründen örnekler vererek, "Sektör olarak AR-GE, modelleme, dizayn, sağlamlık çalışmalarından sonra en son, tüketicinin keyifle kullanabileceği ürünleri üretir ve sunarız. 1995 yılında 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu'yla başlayan süreçte, mobilya sektörünün üreticileri ile tüketicileri arasında ciddi bir çalışma olmuş ve ortak bir anlayış geliştirilmiştir ve bu düzlükte yüzde 95'e yakın uygulama yaşama geçirilmiş, uygulanmaya konmuştur. Tabii ki yıllar geçtikten sonra, değişen ihtiyaç doğrultusunda da kanunlar üzerinden çalışmalar yapılabilir ve yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

ÜLKENİN ÖNDE GELEN SEKTÖRLERİ BİTİRİLDİ  

İktidarın, Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda da ayak direyerek "Ben yaptım, oldu." anlayışıyla ülkenin önde gelen sektörlerini bitirme noktasına getirdiği eleştirisinde bulunan Serter, "Bu madde üzerinde çalışırken Türkiye'nin mobilya sektörü temsilcileri, odaları, dernekleri, bu kanun değişikliğinden haberdar edilmiş miydi? Onların görüşleri, önerileri, düşünceleri ve mesleki deneyimleri göz önüne alınmış mıydı? Pandemi dönemiyle çöken mobilya sektörü, şimdi de AKP'nin iş bilmez, piyasa tanımaz sadece rant ekonomisini önceleyen ekonomi politikalarıyla uğraşmasını izliyor ve sonuca gidiyor bu halk. Mobilya sektöründeki fiyat artışlarının ne kadar olduğunun farkında mı acaba bu yasayı yapan zatımuhteremler? Sektörün acil talep ve isteklerini hiç duymamışlar mı acaba? Tek adam sisteminde bilenen tek şey, her şeye ben karar vereyim, her şeyi ben dizayn edeyim, millet kimmiş ben ne dersem o olur anlayışıyla Türkiye'yi de ülkenin önde gelen sektörlerini de ya bitirdiniz ya da bitirme noktasına geldiniz" sözleriyle tepki gösterdi.

AKP'NİN İŞİ ÜRETİCİYİ VERGİLERLE BOĞMAK 

Mobilya sektörünün ham madde kalemleriyle ilgili bilgi veren ve eleştirilerini sürdüren Serter, "Mesela altı ay önce 2021'de metreküpü 600 lira olan sünger bugün 1,120 lira, normal döşemelik kumaş geçen sene 23 lira, bu sene 66 lira; aynı şekilde birinci sınıf bir ham MDF geçtiğimiz sene 250 lira, bu sene 750 lira; en son birinci sınıf gürgenin metreküpü 2020'de 900 lirayken şimdi 8.500 lira. Nedendir bu artışlar diye acaba hiçbiriniz sormuyor musunuz kendi kendinize? Sektörün üreticileri bu fiyatlarla boğuşurken inat yapar gibi üreticinin üstüne yeni yeni vergiler getirip onları boğmaya çalışmak ancak AKP'ye yakışır. Sektörde zaten standart ürünlerde ürün teslim termini otomatik olarak 30-60 gün arasındadır. Özel imalatta ve özellikli mobilya yapımlarında üretici ve tüketici arasında yapılan sözleşmeler geçerlidir. İmalatın yapım zorluğu ve teslim yerine göre teslim tarihleri dört ay ile bir yıl arasında değişebilir ama Komisyon görüşmelerinde 7'nci maddeye dair bir noktaya değindik ve kanun maddesinde tüketicinin isteği ve kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan standarda yakın mallara ilişkin sözleşmelere "Teslim süresi her durumda altmış günü geçemez." ibaresinin eklenmesini talep ettik ve ediyoruz" diye konuştu.

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜ MAĞDUR ETTİLER

İktidarın iş bilmezliği ve sektörü tanımamasından dolayı mobilya sektörünün, ham madde tedariki başta olmak üzere pek çok konuda mağdur edildiğini belirten CHP'li Serter, eleştirilerini şöyle sürdürdü: 
“Böyle bir ortamda hâlâ üretim yapmak için çaba sarf eden üreticilerden vergi borcu olanların hesaplarına bloke koyuyor ve icrayla üstüne gidiyorsunuz. Bugün geldiğimiz noktada ürün almak isteyen tüketici güven, malını satmak isteyen üretici ise önünü görmek istiyor. Bu itibarla iki tarafın mağdur edilmeyeceği, devletin yatırımlarıyla garantör olacağı bir sistemi kurmak, inşallah, bize nasip olacak diye düşlemekteyiz. Bu konunun eksik noktalarını en kısa zamanda tamamlayıp ümit ediyorum, sonuca vardıracağız. AKP'li milletvekillerinin işi zor, bu kadar sorunu burada dinlemek sizi şişirmiyor mu diye düşünmekten kendimi alamıyorum."

Editör: Haber Merkezi