Cengiz Aldemir/ANKARA- Türkiye'de kadın örgütlerinin ve kadınların yıllardır talebi olan 8 Mart'ın TBMM tarafından " Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü" olarak ücretli izin günü olarak ilan edilmesi gerektiğini ifade eden Kemalbay, kadınların özgürlükçü mücadelelerinin yükselerek sürdüğünü söyledi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kimi kaynaklara göre, 1857’de ABD’de tekstil işçisi kadınların çalışma saatlerinin azaltılması, eşit işe eşit ücret talepleriyle yaptığı greve dayandığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, grev yapan 128 kadın işçinin polis müdahalesi sonucu yaşamını yitirdiğini, yine tekstil işçisi 15 bin kadının 1908’de oy hakkı, çalışma saatlerinin azaltılması, çocuk işçi çalıştırılmasının yasaklanması gibi taleplerle yaptığı yürüyüşte, çok sayıda kadın işçinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığını kaydetti.

Kemalbay, kadın emekçilerin grevinde sloganlarının “Ekmek ve Güller” olduğunu, ekmeğin, ekonomik adaleti, güvenceyi, Gül'ün ise daha iyi yaşam koşullarını simgelediğini anımsattı. Kemalbay, II. Enternasyonal Kadın Konferansı'nda, Calara Zetkin’in önerisi ile Dünya Kadın Günü kutlanması kararı alındığını ve Birleşmiş Milletler’in de 17 Mart 1970 yılında 8 Mart'ı "Dünya Kadınlar Günü” olarak ilan ettiği süreci paylaştı.

KADINLARIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ BÜYÜYOR

Bugün 33 ülkede 8 Mart'ın resmî tatil kabul edildiğini vurgulayan HDP'li Kemalbay, "8 Mart Türkiye’de zaman zaman yasaklansa da kadınlar her sene daha fazla sokaklara çıkmakta iken son 20 yıldır Türkiye’de yükselen kadın özgürlük mücadelesinin, feminist mücadelenin giderek büyüdüğüne tanıklık ediyoruz. Kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine, erkek egemen kapitalist sisteme karşı hakları için mücadele etmektedirler. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) tarafından hazırlanan ve 30 Mart 2021 tarihinde yayınlanan “2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda yer alan endekste Türkiye’nin, eğitim, sağlık, siyaset ve iş hayatı başlıklarında 156 ülke arasında 133. sırada yer aldığı görülmektedir" dedi.

8 MART BÜYÜYEN YÜKSELEN ZAFER GÜNÜ

Türkiye’de birçok araştırmaya göre en yoksul, en güvencesiz, en çok çalışan, en az ücret alan ve en sömürülen kesimin kadınlar olduğunu belirten Kemalbay, 8 Mart'ın uygulanan neoliberal politikalarla kadınların, LGBTİ+ların sermaye için ucuz, hak edilen değere, ücrete, mesleki eğitim hakkına ve hakka ulaşma mücadelesinde mağlubiyetler üzerine büyüyen ve yükselen bir zafer günü olarak yerini aldığını vurguladı.

AKP POLİTİKALARI KADIN CİNAYETLERİNİ ARTIRDI

Kadınların, “Yaşamak mı hayatta kalmak mı?” ikileminde, insani değerlerin yok sayıldığı, çalışma koşularının yıpratıcı, iş kazaları, iş cinayetleri meslek hastalıkları, sendika ve grev haklarının işverenlerce tehdit usulü kısıtlandığı bir ortamda çalışmaya zorlandığını kaydeden Kemalbay, "Siyasi iktidarın erkek egemenliğinden beslenen cinsiyetçi politikaları kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların temelini oluşturduğu gibi cinsel yönelimler ve cinsiyet kimlikler de baskı altına alınmakta, LGBTİ+ lar ötekileştirilmekte ve trans cinayetlerinin artmasına neden olmaktadır" tespitini paylaştı.

8 MART BİR MÜCADELE GÜNÜDÜR

Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice katledildiği, cezaevlerinde tecavüze uğradığı, şiddet ve cinayetlerde haksız tahrik indirimleri ile kadının yasa eliyle değersizleştirildiğini vurgulayan HDP'li Kemalbay, "8 Mart Kadınlar Günü, evde, kamusal alanda, siyasette, sosyal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlanması, kadınlar üstündeki tahakküm ilişkisinin son bulması, görünmeyen emeğin tanınması, emek sömürüsünün ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için; hukuk, eğitim, kültür, ekonomik ve sosyal alanlarında gerekli çalışmaların yapılması taleplerinin yükseldiği bir mücadele günüdür" değerlendirmesinde bulundu.

8 MART ÜCRETLİ VE İZİNLİ GÜN İLAN EDİLSİN

Kadınların uzun süreli mücadelesi sonucunda kazanılmış 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bütün dünya kadınları yaşadıkları yerlerde bir araya geldiğini anımsatan Kemalbay, kadınların patriyarkaya, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, savaşa, şiddete ve her türlü baskı ve sömürüye karşı çıkarak taleplerini dile getirdiklerini aktardı.

Kemalbay,, "Hak ve eşitlik mücadelesinde yaşamlarını kaybeden kadınlara adanmış 8 Mart günü tüm kadınlara uygulanan sömürü ve baskıya karşı mücadelenin simgesi olarak kabul gördüğünden; verilen kanun teklifi ile Türkiye'de kadın örgütlerinin ve kadınların yıllardır talebi olan 8 Mart'ın TBMM tarafından " Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü" olarak ücretli izin günü olarak ilan edilmesi amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi