CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Birleşmiş Milletler verilerini paylaşan Serter, bugün dünya üzerinde 850 milyon kişinin açlıkla başbaşa olduğunu belirtti. Her gün dünya üzerinde 5 yaş altı 5 milyon çocuğun yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybettiğini ifade eden Serter, “Öte taraftan, yine uluslararası verilere göre, 672 milyon insan obezite sorunu yaşarken, 1.3 milyar insan ise kilolu olarak adlandırılıyor. Bugün dünyadaki ve Türkiye’deki açlığın önüne nasıl geçebiliriz ve farkındalık yaratmak için buradayım” dedi.

HER 4 KİŞİDEN 1’İ AÇ

Türkiye’deki durumu TÜRK-İŞ’in 2019 yılı verilerine göre değerlendiren Bedri Serter, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2075 tl, asgari ücret 2020 tl olduğunu, yıllık gıda enflasyonunun ise yüzde 23’lere dayandığını belirtti. Bugün gelinen noktada Türkiye’nin 22.5 milyon kişinin açlık sınırının altında yaşadığını kaydeden Serter, “Bu verilere göre 17 yıllık AKP İktidarında gelinen son nokta; Türk halkı açlıktan kıvranıyor, her 4 kişiden 1’i aç ve işsiz. Gıda dedik mi aklımıza ilk Tarım ve Hayvancılık gelmekte ama 2019 yılında çiftçi sebzesini tarlada gübre niyetine sürüyor, ineklerimiz ete dönüşsün ki açlığımı gidereyim diyerek köylüler ellerindeki hayvanlarını keserse ve her türlü sübvansiyon ve destek de köylüden çiftçiden kesilirse yakın gelecekte açız" diye konuştu.

İZMİR ÖRNEK BİR KENT

Çiftçiye tohum konusunda destek veren yerel yönetimler konusunda memleketi İzmir’i örnek gösteren CHP’li Serter, “Türkiye’nin bu konuda örnek illerinden biridir. Tohum takaslarıyla, yerel yönetimlerin çiftçiyi desteklemesi ile farkını fark ettirmiştir. Tüm Türkiye’ye bu konuda örnektir İzmir” dedi.

DONANIMLI GIDA MÜHENDİSLERİ ÇOK AZ

Gıdalara sağlıklı bir şekilde ulaşılmasının en önemli yolunun eğitimli gıda mühendislerine sahip olmaktan geçtiğini söyleyen Serter, kaliteli öğretmenlerin, donanımlı okullarda yetiştirdiği gıda mühendislerini hatırlattı. Gıda ile uğraşan her kurum ve kuruluşun deneyimli gıda mühendisi bulundurmasının önemine ve mecburiyetinin altını çizen Serter, “Gıda mühendislerinin istihdam edilmesi son derece işlevsel ve önemlidir. Ama sorun gıda mühendisliği fakültelerinden kaliteli ve yeterli bilgiyle donatılmış akademisyenlerce yetiştirip mezun olmuş gıda mühendislerinin azlığıdır” tespitinde bulundu.

Meclis yönetimine de seslenen Sertel, TBMM bünyesinde bu kadar çok yemek, gıda tüketen kişi ve çalışan olduğunu belirterek, meclis de kaç tane Gıda Mühendisinin görev yaptığını sordu. Gıda Mühendislerine teşekkür eden CHP’li Sertel, açlık nedeniyle Türkiye ve dünyadaki ölümlerin bir insanlık ayıbı olduğuna da vurgu yaptı.

GIDA MÜHENDİSLERİNİN TALEPLERİ

Gıda yüzünden ölümlerin savaşlarda yaşanan kayıpların çok çok üstünde olduğunu belirten Mühendisler Odası Yönetim Kurulu’nun Yetkililerden ve Tarım Bakanlığı’ndan talepleri ise gıda mühendislerini yetiştiren kaliteli akademisyen ve eğitimcilerin yetiştirilmesi, eğitimli veyahut eğitimsiz yılda 4000 mezun veren gıda mühendislerinin, gıda olan her yerde istihdamlarının sağlanması, Hane halkı gelirinin sadece yüzde 20’sinin gıda harcamalarına ayrıldığı bir ülkede sağlıklı gıda tüketilmesinin sağlaması için önceliğin Tarım ve Sağlık Bakanlıklarına verilmesi.

Editör: Haber Merkezi