Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 24 Haziran seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte yaşanan olağanüstü kurultay tartışmalarında imza hareketi resmen start aldı.

İzmir’de de sürecin önde gelen aktörlerinden Bornova İlçe eski Başkanı Nevzat Kavalar ve beraberindeki 3 isim notere giderek imzalarını verdi. Kavalar’a İl eski Başkanı Asuman Ali Güven, Parti Meclisi (PM) eski Üyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hatice Tatlı ve Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil eşlik etti.

Ege'de Son Söz'den Mehmet İşler'in özel haberine göre 81 ilde eş zamanlı başlayan imza hareketi kapsamında kurultay delegelerinin göstereceği refleks partiyi olağanüstü kurultaya götürebilir.  

Seçilen kurultay delegeleri görüşlerini farklı bir şekilde dillendirirken öte yandan doğal delegelerin de tavrı merak ediliyor. İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun süreçte iki kez değişim vurgusu yapması ayrı bir parantez olarak varlığını koruyor.

BÖKE VE ÖZKAN...

Parti Meclisi (PM), Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ve milletvekillerinden oluşan doğal delegelerin İzmir’de blok halinde hareket edeceği kulislerde konuşuluyor. Sadece, Şubat ayında gerçekleşen seçimli kurultayda ‘Sol Kanat’ adı altında manifesto yayınlayan ekibin içinde yer alan İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin imza verme ihtimalinin olduğundan söz ediliyor. Böke’nin 15 günlük sürede herhangi bir açıklama yapmayacağı da ifade ediliyor.

Ayrıca kentte Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yıldızı barışmayan Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın da göstereceği refleks merak ediliyor. Kurultay sürecinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu muhalifi olan ve Lider’in ‘A Takımı’nda yer almamasına rağmen liste delerek PM’ye giren Özkan İzmir’de önemli bir denge unsuru olarak gösteriliyor. Daha sonraki süreçte Kılıçdaroğlu’nun isteğiyle önce MYKya giren ve milletvekili listesinde İzmir ısrarını sergileyen Özkan’ın değişim isteyen Kocaoğlu’na muhalif olarak hareket edeceği öne sürüldü. Özkan'ın, Kocaoğlu’nun ‘değişim’ çıkışı yapması sonrasında CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır sergilemesi bekleniyor.

İzmir’deki diğer doğal delegelerin (milletvekilleri) ise blok halde Kılıçdaroğlu’nun yanında saf tutmasına kesin gözüyle bakılıyor. İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de geçtiğimiz günlerde tarafını net bir şekilde belli etmiş ve ‘Kılıçdaroğlu’yla devam’ minvalinde bir mesaj yayınlamıştı.

AHLAKİ BULMUYORUM!

Gelinen noktada Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat isim vermeden imza hareketine öncülük yapan Bornova İlçe eski Başkanı Nevzat Kavalar’ı hedef aldı. Polat, “Hem YDK Üyesi hem milletvekili olarak doğal delegeyim. İmza olayına sıcak bakmıyorum. Partimizin herhangi bir genel başkan problemi olduğunu düşünmüyorum. Gariptir ki partide değişim isteyen arkadaşların hepsi belli bir yaşın üzerine gelmiş arkadaşlar. Gençlerden öyle bir talep yok. Hepsi eski isim olarak anılan arkadaşlar imza talebi başlatmışlar. O talepler gençlerden gelmiş olsaydı biraz anlayabilirdik. 5 dönem ilçe başkanlığı yapmış birinin değişim istemesini çok manidar buluyorum. Eğer ben değişim istiyor olsaydım YDK görevimden istifa edip öyle bir mücadele içinde bulunurdum. Bunu ahlaki bulmuyorum. Partinin kenetlenerek yerel seçimlere hazırlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.