Binali Yıldırım, 11 yıllık bakanlığının ardından genel başkanlığa aday olarak sunulunca, gözler söz konusu dönemde verilen ihalalelere çevrildi. Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaparak Türkiye’de en uzun süre bu görevdeki kişi olmuştu. Mega projelerin mimarı olarak lanse edilen Binali Yıldırım, 253.3 milyar dolarlık yatırıma imza attı ve 44 projenin hayata geçmesini sağladı. Yıldırım kendi döneminde kendi ihale krallarını da yarattı. Zira, 11 yıllık dönemde hayata geçen 44 projenin 28’i yandaş şirketlere verildi.

BÜYÜK DİLİM KOLİN'E

Bianet haber sitesinde yer alan ve Mülksüzleştirme Ağları’ndan sağlanan verilere göre, AKP’nin ihale kralı olarak bilinen Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat gibi şirketlerin ön plana çıktığı görüldü. Binali Yıldırım döneminde çok proje alan şirket, 9 proje ile Kolin İnşaat oldu. Onu 7 proje Cengiz İnşaat ve 6’şar proje ile IC İçtaş İnşaat ve Limak İnşaat izliyor. Yandaş şirketlere verilen ihale sayısı bu rakamlar ile 28’e çıktı.

İlk dört şu şekilde oluştu:

Kolin İnşaat: Dikili Limanı, Teos Yat Limanı, Çandarlı Limanı, Kahramanmaraş Göksun Yolu, Yüksek Hızlı Tren Gar Kompleksi, Ankara Hızlı Tren Garı, 3. Havalimanı, Ankara Sincan Demiryolu, Ankaraİstanbul Hızlı Tren 3. etap. 

Cengiz İnşaat: Şile Ağva Yolu, Trabzon Aşkale Yolu, Genç Servi Yolu, Ordu Giresun Havalimanı Alt Yapı, Ankara Hızlı Tren Garı, 3. Havalimanı, Ankara-İstanbul Hızlı Tren. 

IC İçtaş İnşaat: Sakarya Karasu Limanı, Çeşme Yat Limanı, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu, Antalya Havalimanı, Ankara-İstanbul Hızlı Tren, Ordu Giresun Havalimanı Alt Yapı.

Limak İnşaat: İskenderun Limanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Çandarlı Limanı, Kahramanmaraş Göksun Yolu, Ankara Hızlı Tren Garı, 3. Havalimanı.

HAVUZU KİM NE KADAR DOLDURMUŞTU?

Havuza kim ne kadar para verdiği de yine fezlekelerde yer almıştı. “Toplanacak para miktarlarına ilişkin teknik takip çalışmalarında elde edilen bilgiler sonucunda, işadamlarının şu miktarları ödedikleri anlaşılmıştı: Mehmet Cengiz 100 milyon dolar, Celal Koloğlu 100 milyon dolar, Nihat Özdemir 100 milyon dolar, İbrahim Çeçen 100 milyon dolar (Ancak şahıs, 3. Havalimanı’nı yapacak konsorsiyuma katılmak istediği için 150 milyon dolar taahhüt etmişti), Adnan Çebi 30 milyon dolar ve Hayrettin Özaltan 20 milyon dolar.

Editör: Haber Merkezi