ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE CHP Konak İlçe Başkanlığı, pandeminin vurduğu esnafın çok zor durumda olduğunu ifade etmek için Kemeraltı 913 Sokak’ta bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu yaptı.

Gruşçu yaptığı açıklamada, “Bu ülkede milyonlarca vatandaşı, açlık sınırının altındaki asgari ücrete, ücretsiz izne çıkarıp günlük 39 liraya mahkûm ettiler. Salgında, çalışanların kıdem tazminatını bile gasp etmeye yeltendiler. Milleti borç batağına sürüklediler” ifadelerini kullandı. Gruşçu, açıklama öncesi derdini dile getirmek isteyen esnafa söz verirken konuşan esnaf, pandemi başından beri ekonomik olarak dibi gördüklerini ve devletin geçtiğimiz haftalarda verileceğini açıkladığı kira yardımlarının dertlerine derman olmadığını söyledi. 

'HAYALLER PARİS HAYATLAR TÜRKİYE'

CHP'li Gruşçu, kepenek kapatmak zorunda kalan esnafın en yoğun olduğu bölge olan Kemeraltından Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a seslendi. Bakan Selçuk’un açıklamalarına atıfta bulunan Gruşçu, : “Bakan Selçuk,  ‘bu ülkede yoksulluk sorun olmaktan çıktı' dedi ancak gerçekler Türkiye! Şu anda yoksulluk sınırının altında 39 milyon yurttaşımız yaşama mücadelesi veriyor. Faturalarını yüce meclise kestikleri her lokmaları millete kuru ekmek olarak geri dönüyor. Ancak 'demek ki karınları doyuyor' dedikleri kuru ekmekle vatandaşın karnı doymuyor. Saray ile halk arasındaki aşılamaz ‘sosyal mesafe’, esnafı, işçiyi, işsizi, çiftçiyi, emekliyi, 83 milyonluk ülkeyi nefes alamayacak duruma getirdi. Ancak kulağı duymaz, gözü görmez saray hükümeti, ülkemizi 5'li çeteye teslim etmiş, o ihale senin bu yandaş benim diyerek memleketi arpalığa çevirmiş durumda. Büyük ve güçlü devletimizi ciddiyetsizlikle yönetemez ve liyakatsiz kadrolarla uçuruma sürükler hale getirdiler. 40 yıl vergi veren esnafa, 40 gün bakamadılar” ifadelerini kullandı. 

'AKP’NİN KİRALARDAN HABERİ YOK'

Gruşçu, Türkiye’deki  7 milyon esnafın ve yanlarında çalışan milyonlarca insanın büyük bir acizlik durumunun içine düştüğünü belirterek,  “Şu anda 475 bin işletme kepenk kapatmak üzere. Ancak 5'li çetenin 9,5 milyar lira vergi borcunu bir kalemde silen iktidar, esnafımıza 5 milyar lirayı destek olarak layık gördü!  Salgının gerçekleştiği 10 ayın sonunda iktidarın esnafa gelir ve kira desteği adı altında açıkladığı paket, esnafımızın yaşadığı gelir kaybını çözmekten çok uzaktır. Esnafa ayda 3 ay süreyle sadece 1000 lira destek vermek, esnafın 10 aydır ne yaşadığını, içinde bulunduğu durumu hiç anlamamak demektir. Anlaşılıyor ki AKP’nin Türkiye’deki dükkan kiralarından haberi yok! Esnafa aylık 500 lira ila 750 lira arasında kira yardımında bulunmak, yüksek kira bedelleri ödeyen, basit usule tabi olmayan esnafımızla dalga geçmektir. Hele ki vakıflardan dükkan kiralayan vatandaşım bunca geçim derdiyle boğuşurken yüzde 12'lik kira zammıyla ne yapacağını şaşırmış durumdadır. Esnafım aylık 1000 lira yani günlük 33,3 lira ile ev kirasını nasıl ödeyecek? Karnını nasıl doyuracak? Evinin faturalarını nasıl karşılayacak? Çalışanlarının maaşını nasıl ödeyecek? Tedbirler nedeniyle kapatılan işyerlerinden kira stopajı, SSK primi, muhasebe stopajı, elektrik, su, doğalgaz faturalarından vergiler alınıyor.  İktidarın gözünde yandaş müteahhitlerin ve şirketlerin yüz binlerce esnafımızdan daha değerli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Esnafımıza komik bir destek rakamı açıklayan iktidar, yandaşlarına büyük destekler, sıfırlanmış vergiler ve adrese teslim ihaleler vermeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi